Dodaj do ulubionych

co podac do lazanni szpinakowej i winka?

IP: *.zefa.pl 10.12.04, 11:16
jutro mam proszony obiad, podaje lazannie szpinakowa z kurczakiem i serem
plesniowym zrobiona, do tego biale wino i.... no wlasnie co???

salata z sosem czosnkowym ???

ale czy nie bedzie za zielono???
ale jest zima, nie podam pomidorow bo sa sztuczne chemiczne i drogie...

co mam podac jako dodatek?????

aha, na deser beda lody....

Obserwuj wątek
    • marghot Re: co podac do lazanni szpinakowej i winka? 10.12.04, 11:19
      pomidory doprawione oliwa, octembalsamicznym bazylia
      mozna dodac do tego mozzarelle lub sama mozzarelle z oliwą, octem bals. i
      bazylia
    • egipcjanka15 Re: co podac do lazanni szpinakowej i winka? 10.12.04, 11:30
      No, raczej dodatek nie powinien byc zielonego koloru. Moze cos z pomidorkow
      koktajlowych, one chyba zywsze w smaku. Mozna polowki nadziac masa serowa (ser
      bialy z plesniakiem), albo koreczki: na kawalku mozzarelli, listek bazyli
      (jesli masz swieza) i skropic oliwa i balsamico (klasyka inaczej).

Albo roznokolorowe papryki pieczone z oliwa (Jacek1f podaje tuz obok dokladny
      przepis wykonania), pyszne, aromatyczne, kolorowe i (duzy plus) mozna wczesniej
      przyrzadzic.

Tylko to wino do szpinaku... Jest pewna grupa produktow, ktore "genialnie"
      glusza smak i aromat wina, dlatego "nie oplaca" sie go do nich serwowac. Jest
      to miedzy innymi szpinak, szczaw, wszelkie pikle octowe, majonez. Jesli juz
      podajesz, to nic wypasionego, bo i tak sie tego nie poczuje.
      • marghot Re: co podac do lazanni szpinakowej i winka? 10.12.04, 11:35
        egipcjanka15 napisała:
        > Tylko to wino do szpinaku... Jest pewna grupa produktow, ktore "genialnie"
        > glusza smak i aromat wina, dlatego "nie oplaca" sie go do nich serwowac. Jest
        > to miedzy innymi szpinak, szczaw, wszelkie pikle octowe, majonez. Jesli juz
        > podajesz, to nic wypasionego, bo i tak sie tego nie poczuje.

W tym miejscu pozwolę się z koleżanką niezgodzić. U nas winko równie ochoczo
        schodzi do dań ze spzinakiem, jak do pozostałych. Może to kwetsia
        gustu/przyzwyczjenia/etc.
        • egipcjanka15 Re: co podac do lazanni szpinakowej i winka? 10.12.04, 11:40
          Ja tez czasem pijam, bo pijam do prawie kazdego obiadu. Ale to prawda z tym
          gluszeniem aromatu wina. Prawie jak woda wtedy smakuje. I zwykle mniej go do
          jedzenia wypijemy wtedy, a jakos tak na deser sie je wykancza. A Mycha zdaje
          sie szykuje to na jakas specjalna okazje, wiec jak poda wino "okazyjne bardzo"
          to sie efekt zmarnuje, dlatego pozwolilam sobie ja ostrzec.
          • marghot Re: co podac do lazanni szpinakowej i winka? 10.12.04, 11:41
            no to można winko białe schłodzone podać jako aperitif lub do przystawki
            i będzie wilk syty i owca cała :)
            • egipcjanka15 Re: co podac do lazanni szpinakowej i winka? 10.12.04, 12:07
              No tosmy sie pogodzily :-). Wino jednak porozumieniu miedzyludzkiemu sprzyja :-
              )))

A na przystawke to ja bym tu widzala grzanki z tapenada (moja obsesja
              ostatnio), moga byc zapieczone z plasterkiem mozzarelli, jesli nie bedzie jej w
              jarzynece/salatce. I winko pasuje jak ta lala
              • Gość: Mycha Re: co podac do lazanni szpinakowej i winka? IP: *.zefa.pl 10.12.04, 12:18
                nieee to nie bedzie zaden wypas, winko bedzie z niskiej polki cenowej - do 20
                pln, pasowac bedzie bardzo bo nie wyobrazam sobie kluchow bez winka nawet jesli
                jest tam szpinak...

pomidory mnie nie przekonaly, ale te papryczki brzmia genialnie tylko gdzie je
                znalezc.......

aha, to nie ma byc jako przystawka, tylko jakby to porownac jak na ptrzyklad
                surowka do kotleta...
                sama lazannia wydaje mi sie byc troche sucha i potrzebuje do niej cos swiezego
                a przeciez nie podam do niej kiszonej kapuchy.. hihihi
                ;o)
                • jacek1f a masz:-) 10.12.04, 12:30
                  Masz w prezencie:-) Jest w "greckim" wątku...
                  //////////////////
                  Uniwersalne, do wszystkiego, podaję, bo wczoraj robiłem, z pewnościa znacie,
                  ale nie szkodzi:-)
                  Papryka zapiekana w oliwie
                  3 duze papryki (pieknie wygląda jak różnokolorowe) do piekarnika na 30 minut;
                  Potem w torebke i na balkon; jak przestygnie obrac, odgniazdowac i pokroic w
                  dlugie waskie paski; W naczyniu do zapiekania ulozyc papryke plaskato, skropic
                  solidnie (niebojmy sie tego slowa - polać!) oliwą i do pieca na 180 na 10
                  minut. Po wyjęciu skropic hehe :-) octem balsamico (ewentualnie z braku sokiem
                  z cytryny) i lekko doprawic do swojego smaku. Już.
                  [fanatycy fety moga zafetować okruchami na wierzch]
                  Dobre od razu na ciepło, pyszne przez dalsze dni na zimno (nawet lepsze).
                  I lampa wina!///////////////////:-)
                  • Gość: Mycha ;o) Re: a masz:-) IP: *.zefa.pl 10.12.04, 12:46
                    WOW!!!!! dzieki, bedzie pyyyysznieeeee
                    ;o)))
                    • egipcjanka15 Re: a masz:-) 10.12.04, 15:28
                      No ja sie tak domyslilam, ze ta jarzynka/salatka to ma byc do dania glownego.
                      Na przystawke proponowalam powyzej grzanki z tapenada oliwkowa z ew.
                      mozzarella. Moze sprobujesz? Przeswietnie do winka pasuja.
    • Gość: Hanna Re: co podac do lazanni szpinakowej i winka? IP: 64.213.237.* 10.12.04, 12:24
      Nie rozumiem-dlaczego nie zielona salata? Zielony to piekny kolor a do lasagne
      zawsz pasuje salata!!Glosuje za salata ozdobiona pomidorem czy papryka.
      • monia_77 Re: co podac do lazanni szpinakowej i winka? 10.12.04, 12:34
        Moim zdaniem bedzie dobrze pasowala taka salatka:

- ogorek waz w cwiartkowe grubsze plasterki
        - drobno posiekana czerwona cebula
        - feta light
        - sos vinegret o smaku miodowo - musztardowym
        - oliwki czarne lub zielone
        - obgotowane w wodzie papryki: czerwona, zolta, zielona (ja tak robie zeby
        skorka odeszla bo mi lezy na zoladku, ale mozna tez zgrilowac na patelni
        grillowej)

Pasujaj tez grzanki czosnkowe do takiej salatki, a potem po kawaleczku lazanii
        dla kazdego i deser ;-)
    • nobullshit Re: co podac do lazanni szpinakowej i winka? 10.12.04, 14:38
      DO nie podawałabym już nic.
      Podałabym coś PRZED. Przystawkę znaczy.

Bruschettę z pomidorami na przykład. Albo ktorąś z sałat polecanych
      przez przedmówców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka