Gość: THEcook IP: 217.153.29.* 10.12.04, 18:29 w tym tescie jest błąd, nie podaje wyniku. może by to ktoś naprawił.... a tak się staraam a tu nic, i tylko... nie zaznaczyłeś opcji w pytaniu 5 i 9... coś nie tak. zaraz wracam tu i ma być dobrze! :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: voileipa Re: Co Ty wiesz o kuchni - test nr 2!! IP: *.range81-152.btcentralplus.com 10.12.04, 19:30 duzo ciekawszy test niz ten nr 1. Tylko dlaczego nie moge sie dowiedziec jakie odpowiedzi mialam poprawnie a jakie nie? Odpowiedz Link Zgłoś
buba12 Re: Co Ty wiesz o kuchni - test nr 2!! 03.02.05, 13:47 10/10 jestem z siebie dumna! Z tym stroganowem to błąd w pytaniu - w pierwotnym przepisie nie ma pieczarek! Goethe odpowiedź 2 Najzabawniejszy jest komentarz redakcji - zachęcają do lektury swojego magazynu. Gdybym go czytała i gotowałabym z niego to byłoby o wiele gorzej niż teraz... Za to forum kuchnia jest the best Odpowiedz Link Zgłoś
felicia O Strogonowie 11.12.04, 11:01 Bez błędu się nie obyło, na usprawiedliwienie dla twórców testu litościwie powiem, że dość zrozumiałego. Boeuf Strogonow (Strogonoff) w klasycznej postaci przyrządza się BEZ pieczarek. Wariant z pieczarkami jest wtórny i powstał prawdodpodobnie dlatego, by objętość potrawy powiększyć bez dodawania drogiego mięsa jakim jest polędwica wołowa. W kuchni barowej Strogonowa podadzą nam z pieczarkami i z sosem zagęszczonym mąką (brr). W kuchni wykwintnej lub tylko dbającej o dobry styl - jednak bez pieczarek, no i bez olbrzymiej ilości mącznego sosu. F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: O Strogonowie IP: *.net.autocom.pl 03.02.05, 11:43 STROGANOW, na Boga, STROGANOW, nie STROGONOW... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 5 pkt Re: Co Ty wiesz o kuchni - test nr 2!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 13:05 Tylko 5 pkt :| A ja myslałam ze umiem gotowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lepa Re: Co Ty wiesz o kuchni - test nr 2!! IP: 80.55.199.* 12.12.04, 00:18 dostałem 7 pkt, a jestem zupełnym ignorantem. Nigdy nic oprócz wody nie ugotowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielkopolanka Re: Co Ty wiesz o kuchni - test nr 2!! IP: *.icpnet.pl 12.12.04, 20:40 9 punktow ale...gdzie popelnilam blad? Szkoda ze nie ma prawidlowych odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vatzi Re: Co Ty wiesz o kuchni - test nr 2!! IP: *.mps.gov.pl 28.01.05, 14:34 Fakt - zrobiłem jeden błąd i nie wiem, w którym pytaniu! Ale to ogólna tendencja dzisiejszych mediów: rozrywka jest, walor edukacyjny - zero. Mam natomiast jeszcze jedną uwagę: oryginalne, rosyjskie źródła nie wspominają o dodawaniu pieczarek do strogonowa. Choćby najnowsza Encyklopedia sztuki kulinarnej narodów Rosji (wyd Rea). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cook_masta Re: Co Ty wiesz o kuchni - test nr 2!! IP: *.net.autocom.pl 03.02.05, 11:44 a ja mam 10/10... banał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa102 Re: Co Ty wiesz o kuchni - test nr 2!! IP: 195.41.211.* 03.02.05, 13:07 ja tez 9/10 moze to ten goethe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz_wielki Re: Co Ty wiesz o kuchni - test nr 2!! IP: *.sick.de 09.02.05, 15:25 Eee... tam! Łatwizna, proponuję zestaw pytań z zakresu savoir-vivre przy stole. np. 1. Jak elegancko zjeść gruszkę, a jak banana 2. Z której strony podaje się wino 3. Czym się różni angielski od francuskiego sposób jedzenia zupy 4. Czy można wycierać sos z talerza pieczywem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Co Ty wiesz o kuchni - test nr 2!! IP: *.net.pulawy.pl 06.04.05, 11:30 bardzo fajne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: Co Ty wiesz o kuchni - test nr 2!! IP: *.ghnet.pl 18.06.05, 21:05 a może ktoś kto miał 10/10 poda poprawne odpowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dork Re: Co Ty wiesz o kuchni - test nr 2!! IP: *.gdynia.mm.pl 04.08.05, 14:00 Uuuuuuuuuuumrę!!! Ze śmiechu oczywiście... Skoro tym razem 9/10 (w poprzednim teście 10/10) , to dlaczego NIKT nie jest w stanie zjeść tego, co przyrządzę??!! Nawet pies.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: Co Ty wiesz o kuchni - test nr 2!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 14:15 Bo jesteś teoretykiem, ale wszystko w swoim czasie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala 123 Re: Co Ty wiesz o kuchni - test nr 2!! - odpowiedz IP: *.gorzow.mm.pl 24.09.05, 23:06 wynik 10/10 odpowiedzi: Pytanie 1: Co to jest flambirowanie? polewanie gotowej potrawy koniakiem lub rumem i zapalanie Pytanie 2: Co oznacza francuska nazwa 'bouquet garni'? kilka gałązek natki pietruszki, kilka gałązek tymianku i listek laurowy, związane razem nitką i dodawane na czas gotowania do rosołu czy sosów, następnie wyjmowane Pytanie 3: Co to jest bryzol? rozbity płat mięsa Pytanie 4: Jakie jest zastosowanie cykaty? dodaje się ją do ciast Pytanie 5: Chateaubriand to nazwa: wykwintnego befsztyka Pytanie 6: Do przygotowania boeuf strogonowa potrzebne są (między innymi): pieczarki Pytanie 7: Skąd wziął swą nazwę sos Goethego? Matka Goethego często przyrządzała ten sos dla syna osobiście Pytanie 8: Żeby białka ubić na sztywno, trzeba: dodać w trakcie ubijania szczyptę soli Pytanie 9: W czym robi się fondue? w specjalnym naczyniu podgrzewanym od spodu, które ustawia się na stole Pytanie 10: Który cytat pochodzi z "Pana Tadeusza" Adama Mickiewicza? Wszyscy dybią na rydza; ten wzrostem skromniejszy / I mniej sławny w piosenkach, za to najsmaczniejszy, / Czy świeży, czy solony, czy jesiennej pory, / Czy zimą. Ale Wojski zbierał muchomory. Odpowiedz Link Zgłoś