IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 17:49
Do jakiego rodzaju grzybów należą? Czy występują w Polsce? Wjakim środowisku?
Jak je się przyżądza? Czy rzeczywiście są takie smaczne?
Obserwuj wątek
    • Gość: jo.hanna Re: trufle. IP: *.kabel.telenet.be 13.12.04, 18:23
      wydaje mi sie, trufle zyja w dwoch krajach: Francji i Wloszech. I jak na razie
      proby komercyjnej ich produkcji--typu hodowla pieczarek--spelzly na niczym.
      Poniewaz zyja pod ziemia umiejetnosc ich zdobywania jest domena swin i
      specjalnie wytrenowanych psow. Z wygladu przypominaja twarde purchawki. No i
      smak jest nie do pobicia....a wlasciwie zapach....Odrobina trufli starta na
      makaron lub wkrojona w omlet to chyba najwspanialsza rzecz.
      • Gość: cat-lover Re: trufle. IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 13.12.04, 18:33
        Ich ceny sa tez odpowiednio wysokie- $3000 za 1 funt/ok. pol kg/ bialych czyli
        wloskich , oraz $1500 za czarne czyli francuskie. Ostatnio przeczytalam, ze
        pokazaly sie tez /nowosc!/w Oregonie/USA/ i te sprzedaja sie lokalnie po
        $300/sa czarne/.
        • Gość: cat-lover Re: olej truflowy IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 13.12.04, 18:35
          najtansza wersja do sproboawania, a wlasciwie powachania jak pachna i jaki maja
          smak jest olej nasaczony bialymi lub czarnymi truflami. Nie jest tani, ale na
          pewno kosztuje duuuuuzo mniej niz caly grzyb. Polecam!
          • Gość: jo.hanna Re: olej truflowy IP: *.kabel.telenet.be 13.12.04, 21:31
            polecam bo mimo wysokiej ceny nadal tanszy niz grzyb. No i malutka buteleczka
            wystarcza na baaaardzo dlugo
            • Gość: ciekawy Re: olej truflowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 21:39
              A do czego używać?
              • Gość: jo.hanna Re: olej truflowy IP: *.kabel.telenet.be 13.12.04, 22:02
                skropic nim:
                fettucine alfredo
                jakikolwiek makaron podany z oliwa i parmezanem
                omlet
                panierowana piersc kurczaka, indyka
                bitki cielece
      • Gość: ciekawy Re: trufle. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 18:37
        Wiedziałem tylko jak je sie szuka. Kiedyś mój kolega z pracy jeźdił na grzyby z
        b. grubą koleżanką. Wypominałem mu, że nie zabiera jej bezinteresownie, tylko
        ona mu wystawia trufle.
    • ela.tu-i-tam Re: trufle vs. trufle 13.12.04, 22:01
      A ja juz myslalam ze ten watek jest o truflach czekoladowych, bo to bardzo
      popularne na Boze Narodzenie tu we Francji !
      • Gość: jo.hanna Re: trufle vs. trufle IP: *.kabel.telenet.be 13.12.04, 22:03
        u nas tez. Szczegolnie te z przyprawa piernikowa. Niebo w gebie
        • cat-lover Re: trufle vs. trufle 13.12.04, 22:05
          Wlasnie dzisiaj pakowalam 12 pudelek czekoladowych trufli/francuskich wlasnie/
          jako prezenty swiateczne dla nauczycieli i wspolparcownikow meza....ufff! Ale
          jedno pudelko otworzylam, nie moglam przeciez wszystkiego wydac-cudo!-zemdlilo
          mnie przy bodajze siodmym....
    • Gość: J.P. Zmarnowana królowa trufli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 22:21
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,2443106.html
      • linn_linn Re: Zmarnowana królowa trufli 14.12.04, 10:50
        No wlasnie... Tak to jest jak ktos sie nie zna na truflach...
    • Gość: sceptyczna Re: trufle. IP: 213.17.230.* 14.12.04, 10:05
      Trufli nie jadłam. Kupiłam natomiast oliwę truflową. Po otwarciu butelki
      obwąchałam z rodziną dochodząc do zbiorowego wniosku, że zapach jest koszmarny.
      Pewnie trzeba się do niego przyzwyczaić, a potem dopiero polubić. Zapach
      faktycznie niepowtarzalny, z którym się nigdzie nie zetknęłam, ale...
    • Gość: marghe_72 Re: trufle. IP: *.acn.waw.pl 14.12.04, 10:13
      www.truffel.com/
      www.truffel.com/pages/ric1.htm
      www.albain.com/fiera/itp
    • marghot Re: trufle. 14.12.04, 10:14
      w Polsce występują, owszem ale jedynie w formie słoikowanej lub puszkowanej ;))
      widziałam też próżniowo pakowane.
      Czy są smaczne? Mi bardzo odpowiada smak trufli podanych z makaronem i
      posypanych parmezanem. Całość podlana czerwonym winem np. pinotage. Ale smak,
      to oczywiście rzecz osobnicza.
      • linn_linn Re: trufle. 14.12.04, 10:51
        Ja bardzo lubie risotto.
        • marghot ja Was 14.12.04, 10:59
          pozabijam kiedyś!!!! ;))) znów mi smaka narobiliście.
          A do 17 kibluję w firmie więc szans na normalne jedzenie nei mam do 18 :(
      • Gość: szadoka Re: trufle. IP: 212.160.172.* 14.12.04, 14:55
        to ja jakas prosta kobieta jestem, ostatnio we wloskiej restauracji zaserowano
        mi makaron z sosem grzybianym i milo to byc o smaku trufli. Smakowalo jak
        makaron z sosem grzybowym ze zwyklych lesnych grzybow, zadnych innych smakow
        tam nie wyczulam chociaz bardzo sie staralam.
        • marghot a moze 14.12.04, 14:57
          to truflowe z nazwy jeno było?
          • Gość: szadoka Re: a moze IP: 212.160.172.* 14.12.04, 15:56
            najwyrazniej...

zachecona ktoryms watkiem o oliwie truflowej wyszukalam taka w supermarkecie
            ale wydawala mi sie podejrzanie tania (ok 20 zl) a podobno jest dosc kosztowna,
            no i nie bylo w niej ani kawaleczka trufli tylko aromat (pewnie identyczny z
            naturalnym) wiec zostala w sklepie...
            • Gość: jo.hanna oliwa truflowa IP: *.kabel.telenet.be 14.12.04, 17:09
              moja oliwa truflowa jest bez kawalkow. Mala buteleczka wielkosci tych z wodkami
              do smakowania kosztowala chyba 8 euro. Uzywam do makaronow, risotto, omletow.
        • linn_linn Re: trufle. 15.12.04, 10:28
          Aromat truflowy jest tak specyficzny, ze nie ma sie nigdy watpliwosci. Mozna
          miec watpliwosci co do jego natury / moze byc syntetyczny, jesli nei
          widac "zheblowanych" kawalkow /.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka