Dodaj do ulubionych

Ciagle alkoholowo:)

15.12.04, 18:52
Jak juz rozpoczelam tworczosc procentowa, to zabralam sie za
zlewanie, "destylowanie" nalewek, ktore karnie czekaly naciagajac aromatami.
I tak oto obecny stan posiadania:
orzechowka
czeresniowka
truskawkowka
brzoskwiniowka
cytrynowka (o ciekawym smaku, bo robiona na wodce z trzciny cukrowej:)
no i studzi sie whiskaczowy likier manjarowy,
a ja oddalam sie na lezaczek w celu konsumpcji arbuza:))
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: Ciagle alkoholowo:) 15.12.04, 19:02
      Mysiulek,czy Ty musisz z tym arbuzem wyjeżdżać tak pod koniec grudnia?Wiesz jak
      tutaj zimno i ciemno?
      ;D
    • nobullshit Re: Ciagle alkoholowo:) 16.12.04, 00:34
      Mysiulku, jeszcze jeden taki post i napiszę do "forum abuse".
      Pal licho arbuza, ale te nalewki...
      • mysiulek08 Re: Ciagle alkoholowo:) 16.12.04, 04:12
        Produkcja owych nalewek jest najprostsza pod sloncem:) A arbuz byl
        przepysniasty:)

www.polcom.cl/patagonia
        www.polcom.cl/zloto
        smakosze.blox.pl
        • brunosch Re: Ciagle alkoholowo:) 16.12.04, 10:00
          sadystka...
          a na marginesie, wina u Was tłoczą całkiem niczego sobie. Nawet proste
          chardonnay (fakt, z 2001) było takie, że palce lizać. Niestety, BYŁO :(((
          • mysiulek08 Re: Ciagle alkoholowo:) 17.12.04, 04:06
            A pewnie, ze niczego sobie, nawet ktore kosztuja 1 USD;)

www.polcom.cl/patagonia
            www.polcom.cl/zloto
            smakosze.blox.pl
      • Gość: landsbergk Re: Ciagle alkoholowo:) IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 16.12.04, 10:25
        Eeeeee tam, nalewki ;)

Ale ten leżaczek, arbuz, no i w domyśle - lato i słońce...
        Mysiulku, jak się żyje w Chile?
        Słyszałam bardzo sprzeczne opinie. W tym jedną nad wyraz pozytywną. A Twoje
        własne odczucia?
        I - jeżeli można zapytać - co Cię tam właściwie sprowadziło?

Pozdrawiam
        Kasia
        • mysiulek08 Re: Ciagle alkoholowo:) 17.12.04, 04:14
          Moje odczucia sa jak nabardziej pozytywne:) Nigdzie indziej na swiecie nie
          czulam sie bezpieczniej:) O aspektach gospodarczych i politycznych poczytasz
          sobie gdzie badz, mnie tutaj sprowadzilo leczenie obolalej duszy i realizacja
          marzen z dziecinstwa. Od zawsze chcialam poczuc zapach wiatru Pacyfiku, odczuc
          moc i potege, uslyszec loskot jego fal. Lima, Vaplaraiso, Przyladek Horn, te
          nazwy dzwieczaly w uszach od dziecinstwa, zapamietane z rejsowych opowiesci
          wuja. I musialo minac sporo lat bym usiadla na skalach Isla Negra aby podziwiac
          ostatni zachod slonca na planecie Ziemia. Na wyciagniecie reki mam wszystko:
          wysokie, dumne gory, niezmierzony ocean, kwitnaca pustynie, lasy deszczowe,
          lodowce, wulkany, gorace zrodla. Budze sie spogladajac na andyjskie szczyty,
          podziwiajac codzienne spektakle Natury a czasami czuje pod stopami jak bardzo
          zla jest Matka Ziemia, pomrukujac i drzac...
          www.polcom.cl/patagonia
          www.polcom.cl/zloto
          smakosze.blox.pl
    • Gość: wanilka77 Re: Ciagle alkoholowo:) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.12.04, 10:11
      Mysiulku!!!!! przestań - ja w pracy siedzę, a tu mi się głód alkoholowy przez
      ciebie włączył!!! mam Twoje przepisy na cytrynówkę (pomarańczówkę,
      grejfrutówkę) - właśnie pomarańczówka czeka na zlanie i próbowanie ;) co do
      tych innych nalewek, jak piszesz, są bardzo proste, a czy ja bym mogła się
      dowiedzieć czy podawałaś na forum przepisy na nie czy też mam Cię błagać o
      uprzejme ich wklepanie???? ;)
      • mysiulek08 Re: Ciagle alkoholowo:) 17.12.04, 04:06
        Pozostale nalewki robisz tak samo jak cytrynowke, czyli zalewasz owoce, np
        czeresnie, pokrojone brzoskwinie alkoholem, czekasz cierliwie, najmarniej dwa
        tygodnie, zlewasz alkohol, zasypujesz cukrem, znow czekasz, az cukier sie
        rozpusci, potem zalewasz syropem cukrowym, znow czekasz, a potem organizujesz
        zlewanie, klarowanie itp. Brzoskwinie do niczego sie wiecej nie nadaja, ale
        czeresnie zalane tym alkoholizowanym syropem zapowiadaja sie ciekawie. Z
        orzechowka problem troche wiekszy, bo orzechy musz byc miekkie, niedojrzale,
        dajace sie kroic. Potem juz tak samo, ale dodaje kawalek cynamonu i dwa, trzy
        gozdziki:0 No i orzechowka wymaga dluzszego czasu naciagania i odstania przed
        konsumpcja:)
    • Gość: bynight grappa - ciekawostka IP: 194.25.175.* 16.12.04, 13:17
      Jak juz alkoholowo...
      Ostatnio znajomy (niemiec z pochodzenia) pochwalil sie ze jest Chile - tam sie
      urodzil i spedzil mlodosc. No i od slowa do slowa zeszlo na wodke ;-) Mowil, ze
      najlepsza odmiana destylatu z winogron jest z Chile. Bardzo wyczerpujaco opisal
      walory tego trunku, ktore tylko chyba przemowia do wielbiciela "wodeczek".
      Podal nawet nazwe, ale niestety wyleciala z glowy :-(

• mysiulek08 Re: grappa - ciekawostka 17.12.04, 04:08
        Zapewne chodzi o pisco, ktore tutaj jest napitkiem narodowym, mnie osobiscie
        nie smakuje:) Wole czysta wodke z winogron, czyli aguardiente prztworzyc na
        limonowke:)
    • qubraq Re: Ciagle alkoholowo:) 17.12.04, 18:49
      Mysiulku nie mówiłaś że masz destylarkę czyli alembik albo wyparkę! No, jak sie
      ma takie rzeczy to sie nie musi zdobywać po wsiach okowity i cała ZABAWA
      PRZEBIEGA ZUPEŁNIE INACZEJ!!! Ci zazdroszczę, o, Św. Jakubie!
      Andrzej
      • mysiulek08 Re: Ciagle alkoholowo:) 17.12.04, 21:04
        Andrzeju, "destylacja" w mojej "produkcji" nalewek, to mozolne, dlugotrwale ich
        klarowanie:) rozumiesz, siteczko, gaza, wata, filtr do awy itp. O ile
        czeresniwoka z orzechowka tego nie wymagaly to reszta tak. Lubie klarowne
        napitki:)

www.polcom.cl/patagonia
        www.polcom.cl/zloto
        smakosze.blox.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka