Dodaj do ulubionych

Ciasto Pleśniak

24.12.04, 10:04
Przykro mi ale Pani Ewa nie jest na pewno "autorem" tego przepisu!Ludzie
przkazuja go sobie na ogół ustnie,przeprawiaja , modyfikuja po swojemu.Ale to
co zostało podane przez P.Ewe na pewno nie ona wymyslila.Moze warto robic
takie dopiski do przepisow(np. autor nieznany).To naprawde nieladnie
przypisywac sobie zaslugi innych.Gotowanie wymaga dodania "odrobiny
uczucia"wtedy sie udaja a przy takim podejsciu, nie sadze aby bylo to
mozliwe.Pozdrawiam.Zycze zdrowych,pogodnych i pelnych niespodzianek Swiat
Boizego Narodzenia.
Obserwuj wątek
    • Gość: lola Re: Ciasto Pleśniak IP: 217.96.23.* 08.02.05, 19:13
      Bardzo mi przykro , bardzo się starałam zrobić ten placek ,ale niestety wyszedł
      mi zakalec :( A w ten dzień miałam włśnie impreske i nie miałam nawet co
      postawić na stół, bo przecierz placka z zakalcem nie wypadało postawić :)
      Bardzo mi przykro z tego powodu :(
      Papa:P
      • Gość: kinamina Re: Ciasto Pleśniak IP: 83.168.125.* 08.02.05, 19:39
        to nie moj przepis, ale zawsze mi sie udaje

        ciasto:
        40 dkg mąki
        20 dkg masła
        3 żółtka
        10 dkg cukru pudru
        1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
        dodatkowo:
        4 łyżki dżemu porzeczkowego
        3 białka
        1/2 szkl. cukru
        2 łyżki kakao
        Zagnieść ciato ze wszytkich składników naraz,podzielić je na 3 części. Do
        1 części ciasta dodać kakao. Wszystkie części ciasta włożyć do zamrażalnika na
        1/2 godziny.
        Do formy wyłożonej papierem pergaminowym zetrzeć na tarce o grubych oczkach
        1 część (biłą) ciasta.
        Przyklepać widelcem.
        Rozsmarować dżem na cieście.
        Zetrzeć ciasto kakaowe na dżem.
        Ubić białka na sztywno, dodać cukier i wyłożyć tak powstałą piankę na ciasto,
        zetrzeć na piankę pozostałą część ciasta białego.
        Ciasto piec w temp. 200o około 45 minut.
        Po upieczeniu przysypać ciasto cukrem pudrem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka