Dodaj do ulubionych

HELP! Tuńczyk!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 14:54
Bardzo ładnie poproszę o przepisy na wykwintne (i proste jednocześnie) danie
z tuńczykiem w roli głównej. Tuńczyka nabyłam w postaci czterech dorodnych
surowych steków steków. Dodam,że ma to być kolacja dla dwojga - szał ciał i
uprzęży:) pomóżcie dobrzy ludzie!
Obserwuj wątek
    • siostraheli Re: HELP! Tuńczyk! 05.01.05, 14:59
      do dzis mam traume po stekach z tunczyka sprzed 2 miesiecy. Juz nigdy wiecej
      nie popelnie czegos takiego.
      • Gość: pacik Re: HELP! Tuńczyk! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 15:14
        no to co ja mam bidulka zrobić z tą rybką:(( a kotu też dać nie mogę, bo na
        ryby uczulony..
        • baky Może to Cie zainspiruje? 05.01.05, 15:16
          www.gotowanie.x3m.pl/index.php?dzial=11&litera=T&PHPSESSID=dac43c944cd99d88c91f454fe657c47c
          • baky I jeszcze 05.01.05, 15:25
            Taki przepisik znalazłem w swoich "archiwach" (z tego forum), nie pamiętam czyj.

Tuńczyka pokrojonego w kostkę, osolić, pieprzem posypać i papryką czerwoną (po
            łyżeczce) takowoż.
            Na maśle przesmażyc cebulę pokrojoną w kostkę i ząbek czosnku. Dodac tuńczyka i
            smażyć, aż zbrązowieje. Posypac mąką (ok. 3 łyżki) i jeszcze chwilę smażyć.
            Dodać:
            zmielone migdały (70 g), łyżeczkę pokruszonej chili (lub 1/2 sproszkowanej),
            1/2 łyżeczki tymianku, liść laurowy, soku z cytryny (3 łyżki), miodu (3 łyżki),
            0,5 l mleka kokosowego i 10 dag swieżego startego orzecha włoskiego.
            Zmniejszyć ogień i dusić ok. 30 min. Podawać z ryżem.
            • jacek1f Re: I jeszcze - wykwintnie :-) 05.01.05, 15:33
              steki... jak sama nazwa wskazuje zrob jak najprosciej:
              1. na patelni zwyklej (lub grillowej) na dobrej oliwie smaz mocno i szybko
              tylko z sola i pieprzem.
              Na koniec na talerzu na kazdy kawaleczek masla solonego i do tegocwiartka
              cytryny do skropienia;
              2. tak samo jak wyzej, ale w polowie smazenia, po dwoch odwroceniach, dodaj
              lyzeczke zielonego pieprzu z zalewy i szczypte imbiru. Smaz dalej, i tak dalej
              jw.;
              3. naj, naj.... jak powyzej (moze byc z pieprzem zielonym lub bez) i na koniec
              smazenia na steki na patelnie wylej kieliszek wiśniówki. Reszta jw, jw.
              mniam

• invicta1 Re: HELP! Tuńczyk! 05.01.05, 15:17
          ziółka według uznania, sól, oliwa-ociupinka w folię aluminiową zawijamy
          szczelnie każdą porcję i do piekarnika! do piekarnika!
          smacznego, to moja ulubiona postać rybki
    • Gość: marghe_72 Re: HELP! Tuńczyk! IP: *.acn.waw.pl 05.01.05, 18:16
      usmaż i podlej sokiem z pomaranczy
      zrób sos do makaronu
      wklepać Ci jakiś przepis?
      • Gość: pacik Re: HELP! Tuńczyk! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 09:39
        Bardzo, bardzo dziękuję wszystkim:) przy przepisie z wiśniówką ślina kapała mi
        po brodzie:) na pewno coś z tego wykorzystam. Pozdrawiam.
      • kasienka80 Re: HELP! Tuńczyk! 28.02.05, 08:49
        Ja bym pieknie poprosila o jakis przepis !!!
        • Gość: ewusia Re: HELP! Tuńczyk! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.05, 09:57
          Z tunczyka rewelacyjne jest carpacio i tatar.Rybke lekko zamrarzamy i ostrym
          no0zem tniemy na cieniutkie prawie przezroczyste plasterki.Ukladamy na polmisku
          skrapiajac oliwka cytrynka i posypujemy parmezanem.Osobno podajemy sos wasabi i
          marynowany imbir.Reszte rybki skrobiemy nozem na tatara i doprawiamy tak jak
          lubimy.Dodatek to biala bulka i winko.Narobilam sobie apetytu pedze do sklepu po
          rybke.Smacznego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka