Gość: kasia IP: 212.219.189.* 20.05.02, 14:31 znacie przepis? sezon tuz tuz, a ja chcialabym ciasta truskawkowego, domowej roboty... ze swiezych truskawek, oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: ciasto truskawkowe 20.05.02, 16:48 moje ulubione to zwykly biszkopt, na to truskawki i zalac galaretka. Druga wersja to tez pod galaretka, ale na serniku na zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józia Re: ciasto truskawkowe IP: 212.75.99.* 21.05.02, 11:06 Biszkopt, krem do karpatki, truskawki, galaretka. Mniam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ines Re: ciasto truskawkowe IP: 213.158.197.* 21.05.02, 11:32 Oto przepis na pyszny placek z owocami miekkimi, czyli takimi, ktorych nie trzeba wstepnie podduszac. Najlepiej nadaja sie truskawki, jagody, maliny... Skladniki: 50 dag truskawek, 20 dag maki pszennej, 4 jajka, 10 dag margaryny, 20 dag cukru pudru, 3/4 szklanki smietany, 1 łyzeczka proszku do pieczenia, 4 dag cukru do posypania, 3 lyzki tluszczu - do wysmarowania formy, 3 lyzki tartej bułki - do posypania formy. 1. Truskawki przebrac, umyc, osuszyc i dopiero na koncu usunac szypulki. Jesli usuniesz szypulke przed myciem, to truskawka nasiaknie woda. 2. Zoltka utrzec z cukrem na biala pulchna masę. 3. Dodac smietane. 4. Make wymieszac z proszkiem i przesiac przez sitko. Po duzej lyzce dodawac do masy stale ucierajac (najprosciej mikserem). 5. Stopic tluszcz i lekko przestudzony dodac do ciasta. 6. Z bialek ubic piane (mozna dodac szczypte soli, to beda lepiej sie ubijac). Nastepnie delikatnie, zeby nie zepsuc "puszystosci" polaczyc z ciastem. 7. Do prostokatnej formy wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka wlac ciasto, ulozyc na nim truskawki i posypac cukrem. 8. Piec w piekarniku 35-40 min, w temperaturze 180 st.C. Patyczek wlozony w srodek ciasta powinien wyjsc suchy. 9. Po ostudzeniu pokroic na kawalki. Smacznego!! Ines Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaza Re: ciasto truskawkowe IP: 212.219.189.* 21.05.02, 11:42 Ines ide robic ciasto, dam znac jak wyszlo! Aha nie wiedzialam ze truskawek sie nie szypelkuje przed myciem, ze wzgledu na to ze nasiakaja woda!!! dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ines Re: ciasto truskawkowe IP: 213.158.197.* 21.05.02, 12:03 Zaza, powodzenia i koniecznie daj znac jak wyszlo :) A jesli robilabys kiedys z malinami, to pamietaj, ze maliny tez maja "dziurke", wiec lepiej ich nie myc lub zrobic to bardzo szybko i koniecznie wysypac na papierowy recznik, zeby usunac wode. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaza ciasto truskawkowe IP: 212.219.189.* 21.05.02, 12:13 jestem w trakcie... jakos idzie! a truskawki tez podjadam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ines Re: ciasto truskawkowe IP: 213.158.197.* 21.05.02, 11:39 Oto przepis na pyszny placek z owocami miekkimi, czyli takimi, ktorych nie trzeba wstepnie podduszac. Najlepiej nadaja sie truskawki, jagody, maliny... Skladniki: 50 dag truskawek, 20 dag maki pszennej, 4 jajka, 10 dag margaryny, 20 dag cukru pudru, 3/4 szklanki smietany, 1 łyzeczka proszku do pieczenia, 4 dag cukru do posypania, 3 lyzki tluszczu - do wysmarowania formy, 3 lyzki tartej bułki - do posypania formy. 1. Truskawki przebrac, umyc, osuszyc i dopiero na koncu usunac szypulki. Jesli usuniesz szypulke przed myciem, to truskawka nasiaknie woda. 2. Zoltka utrzec z cukrem na biala pulchna masę. 3. Dodac smietane. 4. Make wymieszac z proszkiem i przesiac przez sitko. Po duzej lyzce dodawac do masy stale ucierajac (najprosciej mikserem). 5. Stopic tluszcz i lekko przestudzony dodac do ciasta. 6. Z bialek ubic piane (mozna dodac szczypte soli, to beda lepiej sie ubijac). Nastepnie delikatnie, zeby nie zepsuc "puszystosci" polaczyc z ciastem. 7. Do prostokatnej formy wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka wlac ciasto, ulozyc na nim truskawki i posypac cukrem. 8. Piec w piekarniku 35-40 min, w temperaturze 180 st.C. Patyczek wlozony w srodek ciasta powinien wyjsc suchy. 9. Po ostudzeniu pokroic na kawalki. Smacznego!! Ines Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniesa Re: ciasto truskawkowe IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.05.02, 15:38 I ja nabralam ochoty:)) Mam tylko pytanie jakij smietany najlepiej uzyc,takie gestej? zwykla 18% moze byc? aha,uprzejmie prosze o podanie miar dag na szklanki......plisss pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ines Re: ciasto truskawkowe IP: 213.158.197.* 21.05.02, 16:03 Gość portalu: aniesa napisał(a): > jakij smietany najlepiej uzyc > gestej? zwykla 18% moze byc? Moze byc 18% lub 22%. Generalnie odradzam smietane UHT ze wzgledu na "chemiczny" smak, ale to kwestia gustu :) > aha,uprzejmie prosze o podanie miar dag na > szklanki...... 50 dag truskawek - trzeba kupić, bo na szklanki nie da rady... 20 dag maki pszennej - max 1,5 szklanki 10 dag margaryny - 0,5 szklanki (czyli 1/3 kostki Kasi lub 1/2 kostki masła) 20 dag cukru pudru - max 1,5 szklanki (przelicznik jak dla mąki) 4 dag cukru do posypania - jakieś 3 łyżki Pozdrawiam, Ines Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniesa Re: ciasto truskawkowe IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.05.02, 18:36 glownie chdzilo mi o to 20dag maki i cukru i jestem pelna podziwu za Twoja dokladna rozpiske:))))) Jutro zrobie ciasto i zdam relacje z opychania sie:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaza Re: ciasto truskawkowe IP: 212.219.189.* 21.05.02, 15:22 ciasto wyszlo pyszne palce lizac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ines Re: ciasto truskawkowe IP: 213.158.197.* 21.05.02, 15:28 Super!! Bardzo sie ciesze! Ines PS No chyba nie mam wyjscia, tylko musze je zrobic, bo CALY dzien dzis mysle o tych truskawkach :)) Odpowiedz Link Zgłoś