bluteau 19.01.05, 10:29 Chyba to jest model Joghurette L. Dostałam ale bez instrukcji. Jeśli ktoś mógł mi powiedzieć jak to obsługiwać byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dispell Re: Z tego co wiem 19.01.05, 10:43 to nie ma różnicy za wyjątkiem wyglądu. Masz tam jakieś naczynka - dodajesz do nich trochę (do 1/3 wysokości mniej więcej) jogurtu naturalnego kupionego w sklepie, dopełniasz mlekiem (najlepiej nie UHT) włączasz i już...))) Odpowiedz Link Zgłoś
bluteau Re: Z tego co wiem 19.01.05, 10:51 Dzięki. Mam te naczynia, ale mam możliwości nastawienia czasu nagrzewania od 3 do 12 godzin. Da się robić jogurt w ciągu 3 godzin czy najlepiej dłużej nagrzewać mleka? Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Z tego co wiem 19.01.05, 10:55 Sugeruję raczej wymieszać jogurt(nie termizowany i z żywymi kulturami bakterii) z mlekiem dokładnie i dopiero wlac do pojemniczków jogurtownicy.A czas to chyba raczej 12 godzin,w końcu bakterie muszą mieć jak się namnożyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Nastaw sobie na 19.01.05, 10:59 maxa i co jakiś czas sprawdź konsystencję jogurtu. Po trzech godzinach moze być na przykład doskonały do koktajli a po 12 do zrobienia lodów jogurtowych, po za tym im mocniejszy jogurt tym bardziej smak ma kwaskowaty. I zgadzam się z Dziuunią - wymieszaj...))) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia jeszcze jedno 19.01.05, 11:00 Czy to na pewno jest nastawianie czasu wyłączenia automatyczne?Bo w wielu jogortownicach jest taki suwak ale on słuzy tylko do nastawienia ręcznego czasu wyłączenia jogurtownicy,ona sama się nie wyłącza,suwak jest takim przypominaczem jedynie. I później jak już jogurt się zrobi to schłódź go ok.2 godziny w lodówce.A do następnego jogurtu możesz użyc już jednego słoiczka jogurtu własnej roboty :) Odpowiedz Link Zgłoś
bluteau Re: jeszcze jedno 19.01.05, 11:23 Dzięki za odpowiedź. Maszyna się wyłącza automatycznie. Wygląda na to, że to prosta sprawa więc będę się bawić aż uzyskuję coś jadalnego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jeszcze jedno 19.01.05, 11:39 Mam Philipsa: suwak sluzy tylko do "przypominania", o ktorej godzinie zostala wlaczona jogurtownica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilith Re: jeszcze jedno IP: *.icpnet.pl 19.01.05, 15:46 :))) niezle. po co wam ta jogurtownica - do robienia jogurtu z jogurtu? Wlewacie jogurt na 3 godziny zeby sie zrobil jogurt? heheh - niezle, czego to ludzie nie wymysla... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jeszcze jedno 19.01.05, 15:58 Wlewa sie 1 litr mleka wymieszany z 1 kubeczkiem jogurtu. Otrzymujesz sam jogurt. Co w tym dziwnego... Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: jeszcze jedno 19.01.05, 16:09 Gość portalu: lilith napisał(a): > :))) > > > niezle. po co wam ta jogurtownica - do robienia jogurtu z jogurtu? Wlewacie > jogurt na 3 godziny zeby sie zrobil jogurt? > > heheh - niezle, czego to ludzie nie wymysla... Musisz czytać bardziej uważnie.Jogurtownica słuzy do wyrobu jogurtu w domu.Mieszasz gotowy kupny jogurt(150 ml) z mlekiem(ok.800 ml) wlewasz do pojemniczków jogurtownicy i po 12 godzinach masz litr jogurtu.Kupny jogurt używasz tylko za pierwszym razem,później mieszasz z mlekiem jogurt zrobiony w domu.Więc nie jest to robienie jogurtu z samego jogurtu ale z jogurtu i mleka,zresztą podobnie jak w mleczarni tyle że bez dodatków niekoniecznie naturalnych. Mam nadzieję że tym razem zrozumiałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
cockerofil Re: jeszcze jedno 19.01.05, 18:34 i ja nie rozumiem po co wam to? obywam sie bez maszyny, wlewam taka mieszanke do dzbanka i rano mam pyyyszniutki jogurcik gotowy...;-) Odpowiedz Link Zgłoś