Dodaj do ulubionych

Czy ktoś ma jogurtownicę firmy KRUPS?

19.01.05, 10:29
Chyba to jest model Joghurette L. Dostałam ale bez instrukcji. Jeśli ktoś mógł
mi powiedzieć jak to obsługiwać byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • dispell Re: Z tego co wiem 19.01.05, 10:43
      to nie ma różnicy za wyjątkiem wyglądu. Masz tam jakieś naczynka - dodajesz do
      nich trochę (do 1/3 wysokości mniej więcej) jogurtu naturalnego kupionego w
      sklepie, dopełniasz mlekiem (najlepiej nie UHT) włączasz i już...)))
      • bluteau Re: Z tego co wiem 19.01.05, 10:51
        Dzięki. Mam te naczynia, ale mam możliwości nastawienia czasu nagrzewania od 3
        do 12 godzin. Da się robić jogurt w ciągu 3 godzin czy najlepiej dłużej
        nagrzewać mleka?
        • dziuunia Re: Z tego co wiem 19.01.05, 10:55
          Sugeruję raczej wymieszać jogurt(nie termizowany i z żywymi kulturami bakterii)
          z mlekiem dokładnie i dopiero wlac do pojemniczków jogurtownicy.A czas to chyba
          raczej 12 godzin,w końcu bakterie muszą mieć jak się namnożyć :)
          • dispell Re: Nastaw sobie na 19.01.05, 10:59
            maxa i co jakiś czas sprawdź konsystencję jogurtu. Po trzech godzinach moze być
            na przykład doskonały do koktajli a po 12 do zrobienia lodów jogurtowych, po za
            tym im mocniejszy jogurt tym bardziej smak ma kwaskowaty. I zgadzam się z
            Dziuunią - wymieszaj...)))
          • dziuunia jeszcze jedno 19.01.05, 11:00
            Czy to na pewno jest nastawianie czasu wyłączenia automatyczne?Bo w wielu
            jogortownicach jest taki suwak ale on słuzy tylko do nastawienia ręcznego czasu
            wyłączenia jogurtownicy,ona sama się nie wyłącza,suwak jest takim
            przypominaczem jedynie.
            I później jak już jogurt się zrobi to schłódź go ok.2 godziny w lodówce.A do
            następnego jogurtu możesz użyc już jednego słoiczka jogurtu własnej roboty :)
            • bluteau Re: jeszcze jedno 19.01.05, 11:23
              Dzięki za odpowiedź. Maszyna się wyłącza automatycznie. Wygląda na to, że to
              prosta sprawa więc będę się bawić aż uzyskuję coś jadalnego. Pozdrawiam.
              • linn_linn Re: jeszcze jedno 19.01.05, 11:39
                Mam Philipsa: suwak sluzy tylko do "przypominania", o ktorej godzinie zostala
                wlaczona jogurtownica.
                • Gość: lilith Re: jeszcze jedno IP: *.icpnet.pl 19.01.05, 15:46
                  :)))

niezle. po co wam ta jogurtownica - do robienia jogurtu z jogurtu? Wlewacie
                  jogurt na 3 godziny zeby sie zrobil jogurt?

heheh - niezle, czego to ludzie nie wymysla...
                  • linn_linn Re: jeszcze jedno 19.01.05, 15:58
                    Wlewa sie 1 litr mleka wymieszany z 1 kubeczkiem jogurtu. Otrzymujesz sam
                    jogurt. Co w tym dziwnego...
                  • dziuunia Re: jeszcze jedno 19.01.05, 16:09
                    Gość portalu: lilith napisał(a):

> :)))
                    >
                    >
                    > niezle. po co wam ta jogurtownica - do robienia jogurtu z jogurtu? Wlewacie
                    > jogurt na 3 godziny zeby sie zrobil jogurt?
                    >
                    > heheh - niezle, czego to ludzie nie wymysla...

Musisz czytać bardziej uważnie.Jogurtownica słuzy do wyrobu jogurtu w
                    domu.Mieszasz gotowy kupny jogurt(150 ml) z mlekiem(ok.800 ml) wlewasz do
                    pojemniczków jogurtownicy i po 12 godzinach masz litr jogurtu.Kupny jogurt
                    używasz tylko za pierwszym razem,później mieszasz z mlekiem jogurt zrobiony w
                    domu.Więc nie jest to robienie jogurtu z samego jogurtu ale z jogurtu i
                    mleka,zresztą podobnie jak w mleczarni tyle że bez dodatków niekoniecznie
                    naturalnych.
                    Mam nadzieję że tym razem zrozumiałaś?
                    • cockerofil Re: jeszcze jedno 19.01.05, 18:34
                      i ja nie rozumiem po co wam to? obywam sie bez maszyny, wlewam taka mieszanke
                      do dzbanka i rano mam pyyyszniutki jogurcik gotowy...;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka