Dodaj do ulubionych

Proszę o wiele, ale będę bardzo wdzięczny, jeśli..

IP: *.chello.pl 29.01.05, 11:05
podacie tak myk-myk wasze ulubione zestawy przypraw do pieczenia/smażenia
mięs rozgraniczając na wieprzowinę, wołowinę, cielęcinę, drób i jagnięcinę
jeszcze.
Bardzo ładnie zrobił to gdzieś Jacek1f dla ryb wprowadzając kategorie: na
ostro, egzotycznie, ziołowo, smak grecki i pachnąco.
Pod wpływem Forum nabyłem różne różności (olej sezamowy, kardamon, pieprz
cytrynowy i duzo innych), inne miałem wcześniej ale akurat szkoda mi
eksperymentować na mięsie, bo drogie i boję się, że schrzanię. Chodzi mi o
taką bazę przypraw (i gdzie można dodać miód - bo lubię?). W ogóle to z
wiekiem coraz bardziej obieram kurs na kuchnię bezmięsną i poza zrazami,
gulaszem, kołdunami i mięsem na grilla nie mam dużego doświadczenia.
Więlkie dzięki z góry i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ampolion Re: Proszę o wiele, ale będę bardzo wdzięczny, je 29.01.05, 17:09
      www.carum.pl/sklep/product_info.php?products_id=151
    • Gość: miszam Hehe IP: *.chello.pl 29.01.05, 19:14
      Nie do końca o to mi chodziło. Raczej o to, żeby napisać w skrócie, że do
      jagnięciny to pasuje anyżek no i... właśnie, nie wiem co jeszcze. Bo pewno są
      przyprawy, których się z niektórymi rodzajami mięs nie łączy.
      • giezik Re: Hehe 29.01.05, 19:16
        pewne zasady faktycznie obowiazuja, ale wiecej zalezy od Twojej inwencji.
        O wiele latwiej bedzie szukac zestawu pod konkretne mieso, niz pisac twarde reguły
        • Gość: miszam Re: Hehe IP: *.chello.pl 29.01.05, 19:33
          Czy pisząc "konkretne mięso" masz na myśli konkretną część konkretnego mięsa:)?
          Właśnie to mnie w mięsie najbardziej przeraża - te wszystkie części. Nie jestem
          w stanie tego opanować. Wczoraj kupiłem rostbef, zjedliśmy go, był pyszny.
          Semantycznie rzecz biorąc powinna być to wołowina, ale pokroić bym się za to
          nie dał:). A po usmażeniu wyglądało jak schab:)
        • jacek1f Miszamie drogi... 29.01.05, 19:34
          ... nierealne to zadanie... Jak Giezik napisal, przeciez Ty rzadzisz. Regul
          malo raczej. Jak z tymi rybami, co je pogrupowalem po mojemu, a i tak mieszam
          czasem przeciez... Podobnie z drobiem.
          Ok. Np. Grecy - kazde mieso moze byc tak samo obrobione smakowo przyprawowo. To
          mieso i dodatki warzywne beda decydowaly o koncu. Ale malą kozę doprawiam taka
          sama mieszanka jak jagnię, i królika nawet dzikiego też. A obok leży w
          marynacie takiej i wieprzowina i cielecina...
          Spojrz na zestawy w chińskiej kuchni... - tak samo.
          A miód, z imbirem i cytryna i sosem sojowym i czosnkiem - do wszystkiego co na
          drzewo nie ucieka :-) Choć i do buraków też. Może kalafior tylko nie? :-)
          pozdrawiam.
          • giezik jacku. zagalopowales sie 29.01.05, 19:39
            > A miód, z imbirem i cytryna i sosem sojowym i czosnkiem - do wszystkiego co na
            > drzewo nie ucieka

w koncu wiadom, ze chinczycy 9czyli zestaw ktory podales) jedza wszystko,nawet to co na drzewo ucieka
            • jacek1f noooo tak... 29.01.05, 19:53
              rzeczy wiszą.
              Ale z kalafiorem (choc nie ucieka) nie poradziliby sobie.)
          • Gość: miszam Re: Miszamie drogi... IP: *.chello.pl 29.01.05, 19:42
            OK. OK. Dalej będę błądził:) Dzięki Forum już wiem dużo więcej. Ale myślałem,
            że może chociaż tak troszeczkę da się uogólnić? :)
            Miszam we mgle
            • giezik wieprzowina 29.01.05, 19:50
              spokojnie lubi zestaw + olej, sos sojowy, miod, czosnek, sok z cytryny

ew. do tego - (zamiennie) kolendra, chili, curry i inne mocno aromatyczne
    • jswm może pytaj o konkretne potrawy n/x 29.01.05, 19:38
      • Gość: miszam Re: może pytaj o konkretne potrawy n/x IP: *.chello.pl 29.01.05, 19:48
        Dzięki, konkretne potrawy to przecież znajdę w wyszukiwarce:)
        • jswm wszystkie? :) 29.01.05, 19:50
          ale zrozumiałam - już sie zamykam
          • Gość: miszam Re: wszystkie? :) IP: *.chello.pl 29.01.05, 20:05
            Nie nie nie, to nie tak:) Osiągnąłem efekt odwrotny od zamierzonego. Ja po
            prostu antycypowałem, że i tak mnie do wyszukiwarki prędzej czy później
            wyślecie więc wolałem sam się zamknąć:)
            Idę czytać bajkę na dobranoc (nie sobie)
    • giezik i ten zestaw pokazuje 29.01.05, 19:55
      ze w kuchni to reguly sie przydaja w ok. 20 proc.
      bo ja z kilkoma rzeczami sie wybitnie nie zgadzam:

"imbir Czasami do mas mielonych. Doskonale poprawia apetyt i trawienie. Niweluje poczucie przesytu po spożyciu tłustych potraw."

no imbir to wybitnie często, do miesa w ogole, chyba ze ktos ma na mysli mielony imbir, ktory do swiezego ma sie raczej nijak
      • jacek1f Re: i ten zestaw pokazuje 29.01.05, 20:00
        no-bo-to (ale tak po afrykańsku jakos wyszło :-)) w ogóle nie da się przy
        jedzeniu o regułach mówić, wiemy to.
        Np. Ktos tutaj Kiedyś wspominał, że nie mozna przeciez barszczu z kawiorem...
        A przecież jakie pyszne jest takie jajo twarde jeszcze ciepłe właśnie z
        kawiorem (lub kawioropodobnymi jajeczkami) nawierzchu zapić własnym barszczem
        :-))
    • nobullshit Re: Proszę o wiele, ale będę bardzo wdzięczny, je 29.01.05, 20:15
      W jednej z moich książek kucharskich jest taka tabelka.
      Pionowo mięsa / warzywa / zupy itd, poziomo zioła. Pięć stron formatu A4. :))

Mogę Ci coś z niej wydłubać w wolnej chwili, ale pewnie byś wolał
      informacje od żywego człowieka, nie z książki.

• Gość: miszam Re: Proszę o wiele, ale będę bardzo wdzięczny, je IP: *.chello.pl 29.01.05, 20:25
        Nie, aż o tak wiele nie proszę:) Pewno, że chciałem od żywego człowieka coś
        wyciągnąć ale szanowni Geronci mnie zbyli i prowadzą teraz uczone dyskusje
        między sobą:) A ja muszę iść bajkę przeczytać, bo mi tu coś małego strasznie o
        tę bajke jęczy:)
        • Gość: Cynamoon Re: Proszę o wiele, ale będę bardzo wdzięczny, je IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 22:08
          To ja cos dodam, moze malo znaczacego, ale ostatnio bardzo mi smakuje.
          Miasnowicie gesty, slodki sos sojowy (z Indonezji jak stoi na opakowaniu) do
          marynowania drobiu i pewnie inszych mies tez.
          • Gość: Cynamoon Re: Proszę o wiele, ale będę bardzo wdzięczny, je IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 22:10
            Acha, albo jeszcze standard: olej- miod- czosnek- sezam -sol, jak wyzej.
            • Gość: miszam Re: Proszę o wiele, ale będę bardzo wdzięczny, je IP: *.chello.pl 29.01.05, 23:29
              Dziękuję Cynamoon, ten sezam to wcale nie standard:) Sezam (prażony) kupiłem
              pod wpływem Forum i właśnie zastanawiałem się do czego by go:)
              • cynamoon6 Re: Proszę o wiele, ale będę bardzo wdzięczny, je 30.01.05, 00:17
                :-)
                Sezam nadaje sie absolutnie do wszystkiego!
                Jest swietna panierka (jedyna jaka stosuje)
                oraz do posypywania gotowanych brokulow, kalafiorow i brukselki oraz dan z kasz.
                Jest swietnym skladnikiem roznych past i smarowidel.
                Mozna go sypnac do niemal kazdego ciasta i wogole wszedzie.
                Acha, zdecydowanie lepiej kupowac nieprazony i prazyc w domu (nic trudnego- na
                suchej goracej patelni) bo wtedy mamy gwarancje ze bedzie swiezy w smaku
                (poniewaz sezam ma w sobie duzo oleju latwo jelczeje)
              • nobullshit Re: Proszę o wiele, ale będę bardzo wdzięczny, je 30.01.05, 00:18
                Nie pytaj Cynamoon, do czego sezam, bo nie wstanie od komputera
                do rana. No chyba że się wykpi, pisząc "do wszystkiego".
                • cynamoon6 Re: Proszę o wiele, ale będę bardzo wdzięczny, je 30.01.05, 00:22
                  hihi, no wlasnie mam w kuchni 2 kilowa torbe owego dzis kupiona ;-)

• nobullshit Re: Proszę o wiele, ale będę bardzo wdzięczny, je 30.01.05, 00:24
                    No tak, pisałysmy jednocześnie :)
                    • cynamoon6 Re: Proszę o wiele, ale będę bardzo wdzięczny, je 30.01.05, 00:28
                      Jak to podwojne siostry astro ;-)
    • Gość: miszam Re: Proszę o wiele, ale będę bardzo wdzięczny, je IP: *.chello.pl 29.01.05, 22:03
      O, wielkie dzięki, dopiero teraz miałem trochę czasu, żeby te linki
      pootwierać:) To zupełnie satysfakcjonujące informacje:)
    • Gość: ma_go Re: Proszę o wiele, ale będę bardzo wdzięczny, je IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 08:24
      jar91.republika.pl/ziola.html
      Wiem, że niezupełnie o to prosiłeś,ale może sie przyda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka