Dodaj do ulubionych

Tiramisu - co zamiast mascarpone

01.02.05, 22:55
Cześć dziewczyny,
dawno temu był tu przepis na Tiramisu ale zamiast serka mascarpone były
podane jakieś inne warianty. Jeśli ktoś pamięta coś takiego to bardzo proszę
o ten przepis. Próbowałam znaleźć w archiwum ale już tego niestety nie ma.
Pozdrawiam
Beata
Obserwuj wątek
    • zlosnik5 Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone 01.02.05, 23:30
      serek Turek dawna toska.bez zadnych dodatków
      • Gość: mniam Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.05, 16:38
        zlosnik5 napisała:

> serek Turek dawna toska.bez zadnych dodatków

serek naturalny śmietankowy czy twarogowy???
      • Gość: lu Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone IP: *.acn.waw.pl 18.03.05, 23:06
        Powstanie pyszny sernik kawowy, a nie tiramisu.
    • Gość: kasia Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone IP: 211.27.36.* 02.02.05, 07:37
      z bita smietana
      • ks40 Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone 02.02.05, 08:55
        Chyba lepszy od bitej śmietany będzie jednak serek typu dawna Tosca. Robiłam
        swego czasu i nie ma specjalnej różnicy między mascarpone (forumowi ortodoksi
        natychmiast zauważą różnicę ;D) a Toscą. Wychodzi takie pyszne, że tiramisu
        zostaje pochłonięte i nikt nie zauważa różnicy.
        • Gość: szadoka Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone IP: 212.160.172.* 02.02.05, 11:28
          ja nawet takie oszukane tiramisu wole (wiem wtedy to jest sernik a nie
          tiramisu :))
          • Gość: toja Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 12:32
            a dajcie jakiś fajny przepisik z takim serkiem TOSCA,plissssssssssss:-)))

pozdrawiam
    • Gość: Aneczka Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone IP: 193.30.160.* 02.02.05, 12:52
      Dr. Oetker ma krem do złudzenia przypominający smak serka mascarpone.Koleżanka
      ostanio robiła i poczęstowała -niebo w gębie!
    • Gość: lu Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone IP: *.acn.waw.pl 02.02.05, 12:56
      Wymyslcie fajna nazwe na nowy deser, bo deser bez mascarpone to nie tiramisu.
      A poza tym warto uhonorowac tworczy wklad w rozwoj sztuki kulinarnej.
      :))))
      • lama_83 Jakie Tiramisu robicie kawowe czy czekoladowe? 03.02.05, 09:29
        Kiedyś widziałam tu fajny na czekoladowe (nie lubię kawy) ale zrezygnowałam jak
        zobaczyłam cene mascarpone.... Teraz żałuję, że nie zapisałam sobie tego
        wątku...
        • Gość: marghe_72 Re: Jakie Tiramisu robicie kawowe czy czekoladowe IP: *.acn.waw.pl 03.02.05, 17:14
          ja jestem tradycjonalistka zatem robie kawowe

ale mozna kawę zastąpić kakao.. wersja la dzieci:)

O zastępowaniu mascarpone czymś innym nie pisnę słowka, bo juz wiele razy zsie
          mądrzyłam..
      • agata_to_ja Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone 03.02.05, 10:18
        Popieram! Może to być naprawdę pyszny deser, ale na pewno to nie będzie
        tiramisu. Ja tam jestem ortodoksyjną zwolenniczka mascarpone, choć drogi i nie
        wszędzie dostępny
        • Gość: mini Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 17:33
          Twarog tłusty campina (w pudełeczku, zmielony, bez grudek) i do tego mały
          kartonik ubitej smietanki tortowej.
          • Gość: lu Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone IP: *.acn.waw.pl 03.02.05, 20:10
            bedzie pyszny sernik kawowy, ale nie tiramisu
          • toska.a Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone 18.03.05, 18:31
            mascarpone to tosamo co marcepan

• ampolion Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone 15.03.05, 21:38
        To może tir-a-miss?...
        • ampolion Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone 15.03.05, 21:39
          Albo tir-amiss, z łacznikiem lub bez.
          • miroslawa_potrzeba proponuje - tiramis you ;-)) 16.03.05, 15:20
            co wy na to?
    • Gość: Bill Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone IP: *.resetnet.pl 15.03.05, 20:34
      Serek homogenizowany naturalny ktory kupuje w Lidl'u. Jest naprawde doskonaly
      do tego celu.
    • amused.to.death Serek Almette śmietankowy 15.03.05, 21:35
      co prawda to nie to samo co z mascarpone ale też pyszny.

Niedawno spróbowałam. BARDZO dobre. I takie, jakby lżejsze od wersji tradycyjnej.
    • ampolion Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone 15.03.05, 21:52
      Dużo sugestii, ale po angielsku:
      livocaic.notlong.com
    • Gość: zadumany Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 22:02
      smietana 36%, ale tylko firmy piatnica. swoja droga zastanawiam sie, czy ci
      wszyscy forumowi ortodoksi rzeczywiscie polapaliby sie, gdyby im podac tiramisu
      z ktoryms z w/w substytutow zamiast mascarpone i nie poinformowac o tym, smiem
      watpic...
      • Gość: marghe_72 Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone IP: *.acn.waw.pl 15.03.05, 22:31
        nie zarzekam sie ,ze zawsze i wszędzie..ale zazwyczaj czuję róznicę.
      • amused.to.death Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone 15.03.05, 22:44
        mascarpone ma dosyć specyficzny smak...
      • Gość: bea Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 23:07
        3/4 nie połapałoby się. Na bank!
        • marghe_72 Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone 15.03.05, 23:10
          szkoda,z e nie mozemy sie ząłozyc..
          • Gość: zadumany Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 00:01
            dokladnie :)
            • Gość: aksiak Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.03.05, 12:44
              a mam pytanko w sklepie widzialam serek mascarpone po 10 i po 5 zl przy czym
              ten ostatni to byl w wydaniu niemieckim. Czy te dwa serki smakowo bardzo sie
              roznia?
              to samo tyczy sie serka ricotta.
              • marghe_72 Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone 16.03.05, 12:47
                trochę sie róznią
                Ja niemieckie czasami kupuję ale raczej do dań na słono, nie do Tiramisu' :)to
                samo z ricottą
        • Gość: Kamilka Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone IP: *.crowley.pl 19.03.05, 09:11
          raczej 99,9 procent
      • agata_to_ja Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone 16.03.05, 12:54
        Mascarpone trudno pomylić z czymkolwiek, chyba że znalazłbyś inny serek
        niepopularny w naszym kraju, który ma podobny smak. Przeciez nie znam
        wszystkich serków tego rodzaju na świecie. Natomiast do naszych twarożków czy
        serków homo nie jest podobny żadną miarą.
        Próbuję tiramisu w prawie każdej knajpie czy kawiarni, w której jestem i mają
        to w karcie. Czuje róznicę, zreszta nawet ją widzę często.
      • Gość: lu Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone IP: *.acn.waw.pl 18.03.05, 23:10
        Zawsze odroznie tiramisu od sernika czy toru smietanowo-kawowego. Sernik tez
        bardzo lubie, ale nie ma on wiele wspolnego z tiramisu...
    • Gość: Monika Wy tu gadu gadu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 13:25
      a linka do przepisu na podróbę dalej nie ma:-))
      • ampolion Re: Wy tu gadu gadu... 16.03.05, 15:11
        No jest z wieloma sugestiami, tyle, że po angielsku. Coś tam pożna po polsku z
        tego podsunąć, czy tak?...
    • corrina_f1 Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone 16.03.05, 13:27
      Tylko z innym serkiem nie waż się nazywać deseru TIRAMISU !! :)

To tak, jak robić horiatiki (sałatka grecka) z "polską/duńską fetą"...
      • Gość: kasia Re: Tiramisu - co zamiast mascarpone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 13:23
        czasem chodzi też:) o dobry smak jeśli można taniej zrobic.przeciez nie chodzi
        o nazwę.ta wymiana poglądów jest dobra.każdy wybierze sobie na swój
        smak,kieszeń i niekoniecznie ze znaną nazwą,ale też smaczne u mnie bida aż
        piszczy,serek marskapone w sferze marzeń....buziaki
        • Gość: anu Re:hahaha,biszkopty tez da sie zastapic:))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 00:43
          Pardon, ze troche zbocze, jednakowoz caly czas w temacie tiramisu. No wiec
          wlasnie dzis (niechlubny dzien dla kuchni wloskiej:)bylam zmuszona zastapic
          biszkopty herbatnikami maslanymi Leibnitz, hahaha!! Nie, ze specjalnie-ale
          gdzies w polowie 2 warstwy zorientowalam sie...ze juz wiecej w opakowaniu nie
          ma;)Spontanicznie nazwalam moj wytwor kaszubskim tiramisu:))) znaczy sie
          wariacja lokalna...
    • ampolion Mascarpone, jak zrobić 19.03.05, 01:30
      Podaję przepis na domove maskarpone (ang.):
      www.heavenlytiramisu.com/mascarpo.htm
      Jeśli chodzi substytut to przepisy na to są raczej zgodne:
      225 g ricotty lub serka śmietankowego
      75 ml śmietanki (whip cream)
      3 łyżki śmietany
      Wymieszać dokładnie.
      To są podstawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się