Dodaj do ulubionych

marchewka z groszkiem

IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.02.05, 13:26
Jak ją robicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: evamarija Re: marchewka z groszkiem IP: 83.168.104.* 02.02.05, 14:05
      Marchewka w kostke i do niewielkiej ilosci wody - ugotowac. Groszek z puszki
      dodac i podgotowac (jesli swiezy to gotuj z marchewka). Czesc wody na patelnie -
      zasmazyc z maka i z powrotem do garnka - musi byc gestawe.
    • borsuk_dawid Re: marchewka z groszkiem 02.02.05, 14:21
      Marchewke kroję w kostke lub talarki, zalewam woda, zeby tylko
      przykryla+sol+cukier i gotuje na bardzo duzym ogniu az prawie cala woda
      odparuje a marchewka bedzie miekka. W polowie gotowania mniej wiecej dodaje
      mrozony groszek. Jak juz płynu jest ledwo-ledwo dorzucam troche przysmazonej na
      masle cebulki, troszke pieprzu, troszke suszonej bazylii i lyzke (nie za duzo,
      ma tylko leciutko oblepic warzywka) serka smietankowego (np.Philadelphia czy
      polskie Tosca itp). Mieszam az sie serek roztopi i gotowe. Pyszne do drobiu i
      samo w sobie tez. Z cebulki mozna, rzecz jasna zrezygnowac, ale wtedy dorzucam
      lyzeczke masla samego. Sama marchewka tez ugotowana w ten sposob jest pyszna
      tylko z maslem i bazylia.
    • Gość: nancy Re: marchewka z groszkiem IP: 193.111.166.* 02.02.05, 14:31
      Jako leń robię z mrożonki - wsypuję zawartość torebki na rozpuszczoną w rondlu
      łyżkę masła, duszę pod przykryciem, w razie potrzeby dolewam troszkę wody,
      wsypuję trochę soli albo vegety i łyżeczkę cukru. Na koniec oprószam lekko
      mąką, mieszam i jeszcze chwilę duszę razem, żeby się mąka "rozpuściła" w
      sosiku.
      Ale wolę sam groszek, tak samo mrożony wrzucam na masełko, daję cukier, jak
      groszek prawie miękki wlewam pół kartonika kremowej śmietanki i pokruszony ser
      Lazur (albo rokpol). Duszę aż ser się rozpuści - odkryte, żeby sos odparował i
      zagęścił się. Jest pyyyycha. I do mięska i jako samodzielne danie.
    • ruda_80 Re: marchewka z groszkiem 02.02.05, 14:41
      Kupuje mrożoną marchewkę z groszkiem, zalewam wodą tak aby pokryła warzywa,
      dodaje sól i troche cukru do smaku. Gotuje aż marchewka będzie miękka. Odlewam
      nadmiar wody do kubeczka (tzn. trzeba zostawić trochę, ale nie aż tyle żeby
      marchewka w niej pływała). Dodaje do marchewki łyżkę masła. W odlanym wywarze
      rozprowadzam łyżkę mąki i dodaje do marchewki z groszkiem (jak za rzadka to
      dodaje jeszcze troche mąki, jak za gęsta to dodaje trochę odlanego wcześniej
      wywaru.
    • dispell Re: marchewka z groszkiem 02.02.05, 14:46
      Niby wszystko ok...Ale to co najlepsze w marchewce rozpuszcza się w tłuszczach,
      więc marchewka na masełko, troszke cebulki, potem groszek - nie zaszkodzi razem
      z zalewą jeśli jest z puszki - doprawiamy solą i pieprzem - białym, białym!!!!I
      na koniec dwie metody zagęszczenia a nawet trzy: gęsta śmietana lub mąka
      ziemniaczana z wodą lub sitko z mąką pszenną i siejemy jednocześnie
      mieszając... :-)
    • Gość: X Re: marchewka z groszkiem IP: *.access.telenet.be 02.02.05, 16:49
      Z puszki
      Czesc wody odlewam w reszcie odgrzewam fasolke dodaje pieprz czarny i maggi ,
      lyzeczke masla i koperek
      Potem dorzucam troche tartej bulki , zamieszam i gotowe
    • roseanne Re: marchewka z groszkiem 02.02.05, 17:06
      jak lenia mam to mrozonka - zawartosc do miski, do tego lyzka masla, lyzka wody
      przykryc i do mikrofali (czas w zaleznosci od wagi)

jak mi sie cche to marchewka w talarki lub kostke, podlac woda by zakrylo
      jarzynke, odrobina masla i soli, poddusza sie potem pdorzucam mrozony groszek
      i posypuje lyzka maki (czasami) podgotowuje sie toto tworzac zawiesisty sosik z
      zaprazonej maki
      mozna doprawic osdrobina cukru, ale nie dodaje
    • jedrek20 Re: marchewka z groszkiem 02.02.05, 17:19
      Tak czytam i czytam az oczom nie wierzę jak można narobić sobie tyle roboty
      przy tak banalnej potrawie ! 1,5 kg marchewki obieramy, trzemy na tarce na
      grubych oczkach. Wsypujemy do rondla, dodajemy nie całą szklankę wody, łyżkę
      masła, łyżeczkę suchej jarzynki, łyżeczkę cukru. Przykrywamy i gotujemy do
      odpowiedniej miękości (np moja zona preferuje bardziej twardą i chrupiacą). I
      teraz jeżeli ktoś lubi zagęszczoną to rozrabiamy w pół szklance wody spora
      łyżkę mąki pszennej i stale mieszając dodajemu do marchewki tak aby się
      zagotowało ale nie przypaliło. Na koniec dodajemy odsączony groszek (należy
      zwrócić uwagę aby nie był robiony z groszku suszonego) z puszki którego nie
      trzeba gotować sól do smaku ! Smacznego
      • Gość: X Re: marchewka z groszkiem IP: *.access.telenet.be 02.02.05, 17:42
        Jedrek ty piszesz , ze tyle roboty a sam dajesz groszek z puszki tracac czas
        przy marchewce
        To nie prosciej marchewke z groszkiem z puszki jak ja powyzej?
        • jedrek20 Re: marchewka z groszkiem 02.02.05, 19:30
          Oczywiście przyznaję rację ale podałem prosty sposób wykonania tej potrawy bez
          stosowania mrożonek i tak zwanych gotowców w puszcze (zero w nich witamin),
          oczywiście już "czytam" a groszek z puszki ? Niestety w sezonie zimowym trudno
          o świeży ! Latem mam działakowy ! A marchewę szatkuje robot jak poniżej komuś
          odpisałem ! Pisząc u "cudaczeniu" przy tej potrawie miałem głównie na
          rozmaitość przypraw które przez niektórych są dodawane (wg mnie cebula to juz
          profanacja w tej potrawce !) Pozdrawiam
      • jacek1f Jedrek lubi 1,5kg trzeć - to nie robota! :-) n/t 02.02.05, 18:14
        • jedrek20 Re: Jedrek lubi 1,5kg trzeć - to nie robota! :-) 02.02.05, 19:23
          nie lubię ! mam robota a to już nie robota !
    • e_r_i_n Re: marchewka z groszkiem 02.02.05, 18:42
      Kroje marchewke w kostke, gotuje w lekko osolonej wodzie. Dodaje groszek z
      puszki, gotuje jeszcze jakis czas. Nastepnie na patelni (lub w rondelku)
      rozpuszczam troche masła i mąki ("na oko") i dodaję do warzyw. Doprawiam do
      smaku i juz :)
      Czasami zastepuje surowa marchewke mrozonka :)
    • Gość: pinia Re: marchewka z groszkiem IP: 217.173.203.* 02.02.05, 20:09
      Kupuje w słoiku marchewke z groszkiem ..odlewam ze sloiczka troszke
      wody...resztę bach! na patelnie +sol,pieprz do smaku jak sie podgrzeje posypuje
      maka (zasmażka :) ) , mieszam i..gotowe:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka