Gość: RED IP: 193.0.117.* 09.02.05, 15:06 ją zrobić? Podzielicie się przepisami :) ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: pitna czekolada home-made - czy próbowaliście 09.02.05, 15:10 moje doświadczenia w robieniu pitnej czekolady ograniczają się do zalewania tartej czekolday (kupinej w UK), gorącym mlekiem. Pewnie można na podobieństwo wytworzyć samemu z tabliczki czekolady. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: pitna czekolada home-made - czy próbowaliście 09.02.05, 15:12 całkiem na "oko" mleko,odrobinę słodkiej śmietanki,kakao cukier-metodą prób i błędów....cośtam zawsze wychodzi....... Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: pitna czekolada home-made - czy próbowaliście 09.02.05, 15:16 Proporcje na 2 osoby: 180 dag gorzkiej czekolady niecała szklanka mleka cynamon, wanilia, chilli Do garnka wlać pół szklanki mleka i wkruszyć czekoladę. Podgrzewać, mieszając. Dodawać po trochu pozostałe mleko. Doprawić wanilią, cynamonem i szczyptą chilli. Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: pitna czekolada home-made - czy próbowaliście 09.02.05, 15:28 Ja robie tak: w rownych ilosciach rozgrzewam w garnku: czekolade gorzka, smietane-kremowke i wode. Doprawiam zdrowa szczypta chilli i czasem jeszcze garam masali. Dodam, ze robie rzadko, bo to niezwykle pyszne, ale i rownie niezwykle kaloryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
pat80 Re: pitna czekolada home-made - czy próbowaliście 09.02.05, 15:41 a ja robie taka mocno kakaowa baze , jak na polewe do ciasta ( maslo , cukier , kakao a ze slodkie lubie to cukru tyle co kakao :D ) mieszam na ogniu, dolewam mleka,mocno grzeje i jest. im wiecej kakao tym bardziej goraca czekolada a mniej napoj o nazwie kakao. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnowo Re: pitna czekolada home-made - czy próbowaliście 09.02.05, 17:08 Niedawno przeczytałam w książce informację, która wykazała, że całeżycie źle gotowałam kakao - chodziło o to, że kakao ma wyższą temp. zaparzania niż mleko (temperaturę wrzenia ???), w każdym razie chodzi o to, że kakao gotowane tradycyjnie, w mleku nie ukazuje pełni swych właściwości, czyli : kakao trzeba pogotować chwilę w odrobinie wody i dopiero potem dolać mleko i zagrzać, ew. trochę pogotować. Tak przygotowane kakao doprawione gorzką czekoladą i odrobiną cukru waniliowego jest gęste i głęboko czekoladowe :) na 2 kubki - 1,4 kubka wody i kopiatą łyżkę (można więcej) kakao zagotować na małym ogniu i pogotować 2-3 min. następnie dopełnić mlekiem i doprowadzić do wrzenia. Doprawić odrobiną cukru waniliowego, jeżeli ktoś lubi słodkie - posłodzić i przelać do 2 kubków, wrzucić do każdego 2-3 kostki czekolady, ja lubię gorzką, dobrze wymieszać (czekolada musi się rozpuścić) i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin-returned Re: pitna czekolada home-made - czy próbowaliście IP: *.pgi.waw.pl 11.02.05, 16:29 moj sposob: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20404899&a=20452870 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: pitna czekolada home-made - czy próbowaliście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 22:55 ja lubie deserowa czekolade rozpuszczona w podgrzanej smietanie z mlekiem, do tego troche pieprzu i cynamon. Odpowiedz Link Zgłoś