Gość: Lisa IP: *.aster.pl 23.02.05, 23:31 kompletnie nie znam sie na doniczkach- czy do ziol lepsze sa barylkowate czy dlugie podluzne? A moze ksztalt doniczki to sprawa estetyki. O czym swiadczy fakt przemakania scianek doniczki po wlaniu wody? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarek_zielona_pietruszka Re: ziola z doniczki 23.02.05, 23:38 myślę, że doniczkę trzeba dobierać do wielkości przyszłej rośliny i długości korzeni Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: ziola z doniczki 24.02.05, 10:02 o tym, że doniczka jest bez glazury, glina łatwo absorbuje wodę :( szukaj doniczek z glazurą, jeśli podobają Ci się takie "surowe" (podobnie jak mnie ;)), możesz kupić takie glazurowane wewnątrz, (podobnie jak podstawki gliniane); zioła wysiewane i pikowane w tej samej doniczce lepiej będą "się miały" w doniczce w miarę prostej, pojedyńcze, większe rośliny (np. "krzaczek" tymianku, korzeń pietruszki z nacią...) możesz wsadzać do doniczek tradycyjnych; Odpowiedz Link Zgłoś
winieta Re: ziola z doniczki 24.02.05, 13:17 tymianek, bazylia, kolendra - koniecznie w wysokich doniczkach, min. 20 cm wys. nie pytaj mnie dlaczego :) ale rosną b. bujnie. Odpowiedz Link Zgłoś