Dodaj do ulubionych

pascal- zaczyna mi dzialac na system

IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 27.02.05, 15:20
do jeszcze niedawna uwazalam jego niemoc w mowieniu po polsku za charme
francuski ale co za duzo to za duzo, zaczynaja mnie draznic jego teksty w
stylu dwie noze, dwadziescia jajko, od tego momentu na kazdym kroku (typowe
przelozenie z francuskiego na polski ale my inaczej jednak to mowimy) i tak
dalej, przeciez wkoncu chlopak ma korzenie polskie a jego siostra mowi po
polsku tak jak wy i ja, wiec czemu ta niechlujnosc jezykowa?
Obserwuj wątek
    • hania55 Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 27.02.05, 15:24
      Wydaje mi się, że może to być pomysł producenta programu: chłopak będzie
      bardziej wiarygodny jako dobry kucharz, jeśli będzie mówił takim "polski-
      frhhhhansuskii".
    • dziuunia Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 27.02.05, 15:28
      Może być tak jak Hania pisze-pomysł producentów,albo jeszcze się nie nauczył po
      prostu.To że mieszka w Polsce ileś tam lat to nie znaczy że musi mówić po
      polsku b.dobrze.W pracy miał raczej międzynarodowe towarzystwo i pewnie mógł
      uzywac francuskiego,a może po prostu nie ma zdolności szybkiego przyswajania
      języka.Mnie to nie drażni,bardziej drażnią mnie jego potknięcia kulinarne ;)
      • chicorka Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 27.02.05, 15:40
        a i mnie drazni po trochu i jedno i drugie, ale ta jego nonszalancja
        jezykowa..., wkoncu na poczatku byl chyba polakiem zanim byl francuzem wiec
        chyba juz nic nie rozumiem z tej bajki, taki Kevin czy inny Cozza duzo lepiej
        sie wyslawiaja choc polskosc jest im bardzo daleka, moze sie czepiam, ale
        poprostu zaczal mi pascal dzialac na nerwy i widze ze nie tylko mnie
    • very_martini Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 27.02.05, 15:39
      No sorry, ale cudzoziemcy, których uczą moje koleżanki są w stanie sobie wbić do
      głowy, na zasadzie papugi, że mówi sie 20 jajek, ale 5 piw. To nie jest problem,
      jeśli ktos chce na to poświęcić 20 minut dziennie. Mój uczeń po 10 godzinach
      nauki potrafi powiedzieć "poproszę czarną kawę", a nie "czarna kawa".

16%VOL
      22%VAT

--
      • chicorka Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 27.02.05, 15:50
        wlasnie, wlasnie ja tez ucze autochtonow naszego jezyka i wydaje mi sie, ze
        zaden z nich nie powiedzialby takich anachromow jak pascal,
    • Gość: figurant Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 16:00
      ja kiedyś rozmawiałem z pascalem
      on umie mówić "normalnie" po polsku, bez większych błędów
      tak więc te błędy w tv to starannie wyreżyserowany bajer

ahoj!
      figurant
      • chicorka Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 27.02.05, 16:10
        no to przy najblizszej okazji powiedz mu prosze zeby mowil po polsku ale z
        francuskim akcentem i to bedzie chyba milsze niz jego masakrowanie polskiego,
        bo inni polsko jezyczni obcokrajowcy staraja sie jak moga, a on dalej nie!!!
    • sawsan83 Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 27.02.05, 18:19
      A ja chcialabym zauwazyc, ze przyswajanie j.polskiego od podstaw przez
      obcokrajowcow to nie to samo, co system ktory wyksztalcaja dzieci z mieszanych
      malzenstw (Pascal jest zdaje sie pol Francuzem, a Polakiem chyba w 1/4,
      anyway...). Na to, ktory jezyk taki czlowiek lepiej czuje sklada sie wiele
      czynnikow. Tak naprawde korzenie jeszcze nic nie znacza (znam przypadki, ze
      dziecko w ogole nie zna rodzimego jezyka ojca, mimo, iz mieszka z nim od
      urodzenia - sic! I bynajmniej nie do dziecka nalezy miec w takim przypadku
      pretensje... przyczyny: brak mozliwosci wyjazdu do drugiego kraju & lenistwo
      ojca, ktory opanowal komunikatywnie j.polski i w tymze komunikowal sie z
      potomkiem - przykladowo zjawisko dosc czeste wsrod rodzin polsko-irackich).
      Niektore dzieci ze zwiazkow mieszanych swietnie poruszaja sie w obu jezykach,
      inne zas rozumieja oba, ale mowia juz tylko w jednym z nich - to zalezy od
      czestotliwosci wyjazdow i tego jakim jezykiem poslugiwano sie w domu rodzinnym.
      Przykladowo ojciec kolezanki gada z nia po syryjsku, ale ona odpowiada mu
      wylacznie w j.polskim. Podobnie rozmawia z synkiem znajomy Anglik. Z kolei
      dzieciaki innych znajomych bedac w Polsce gadaly po polsku, nastepnie podczas
      pobytu w Jordanii po arabsku, a po powrocie do Polski mialy kryzys i na jakis
      czas w ogole zaniemowily ;) Jakby nie patrzec zawsze to jakis bagaz
      emocjonalny. Bywa ze w dziecinstwie "mieszaniec" zaczyna zdanie w jednym
      jezyku, a konczy je w drugim, albo uzywa na okreslenie jakiejs rzeczy slowa z
      tego jezyka, w ktorym ma ono latwiejsza wymowe ;) Zdarzaja sie problemy ze
      zwrotnoscia, zaimkami dzierzawczymi, określonościa, nieswiadomymi kalkami
      jezykowymi. Jesli Pascal mowi w ten sposob od dziecka, przyswajanie poprawek
      jezykowych moze byc zdecydowanie trudniejsze niz w przypadku obcokrajowcow,
      ktorzy zaczynaja "z czystym kontem". Jesli "mieszaniec" ma wyrobiona ze tak
      powiem swoja wlasna norme jezykowa, to niektore bledy naprawde trudno w takim
      przypadku wykorzenic.
      • very_martini Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 27.02.05, 18:56
        Zgadzam się, że przy długotrwałym uzywaniu określonej formy wyrabia się bodziec
        i używa się tej niepoprawnej formy automatycznie, ale to nie jest nieodwracalne
        - ja przez niemal 20 lat mówiłam "wyłanczać", i chwilę mi zajęło, żeby się
        przestawić na poprawną formę.
        Moja nauczycielka włoskiego kiedyś powiedziała, że odrobina akcentu jest bardzo
        seksowna (a mówiła po angielsku z faktycznie rozbrajającym włoskim akcentem:) ),
        ale poważne błędy gramatyczne są już "funny". I to jest prawda. Mnie Pascal nie
        rozczula swoją polszczyzną, ale drażni. A już tym bardziej że, jeśli prawdą jest
        to, co napisał ktoś powyżej, popisuje sie niepoprawną polszczyzną tylko przed
        kamerami.

16%VOL
        22%VAT

--
        • sawsan83 Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 27.02.05, 19:18
          Ja od 22 lat codziennie slysze z ust ojca Araba bledy i kalki jezykowe (podobno
          na część z nich nie zwracam juz nawet uwagi ;)), stad moja wyrozumialosc dla
          polszczyzny Pascala. Sama do tej pory odkrywam co jakis czas, ze zwrot lub
          przyslowie, co do ktorego bylam swiecie przekonana, ze jest polskie, wiec
          wszyscy powinni je znac, funkcjonuje ku mojemu zdumieniu tylko w j.arabskim
          (ludzie dziwnie na mnie patrza, a ja je po prostu wielokrotnie w przekladzie
          polskim w domu slyszalam, wiec wydaja mi sie naturalne, ot co ;)).
          Oki, jednego "wyłanczać" można sie wyleczyc, ale co, jesli bledow jest znacznie
          wiecej...?
          • very_martini Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 27.02.05, 20:17
            Moim zdaniem skromnym jest to do zrobienia, choć jest oczywiście niełatwe. Każdy
            nauczyciel języka obcego na pewno miał ucznia, którego źle uczono, i musiał
            jakoś odkręcać cudze błędy metodyczne, żeby nauczyć delikwenta poprawnego
            porozumiewania się. czywiście, nie mówię tu o osobach takich, jak Twój tata,
            który zapewne nie miał przez spory okres swojego życia żadnego kontaktu z
            językiem polskim (a może miał?), ale o takich, które częściej lub rzadziej
            słyszały polski od dzieciństwa.

16%VOL
            22%VAT

--
            • sawsan83 Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 27.02.05, 20:55
              > ale o takich, które częściej lub rzadziej słyszały polski od dzieciństwa.
              No ja sie w pierwszym poscie glownie o takich wlasnie przypadkach rozpisalam...
              Fakt, ze ktos sie w dziecinstwie osluchal, nie gwarantuje jeszcze, ze bedzie
              sie poprawnie porozumiewal - na podstawie obserwacji rownie mieszanych
              znajomych: bywa, ze taka osoba wypracowuje wlasny "system jezykowy",
              niekoniecznie poprawny i to wlasnie ow fakt, ze czyni to juz w dziecinstwie
              moze czasem szczegolnie utrudniac sprawe... chyba najwazniejsze, zeby umiec sie
              dogadac...
      • Gość: stasia Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system IP: *.ed.shawcable.net 28.02.05, 21:23
        Calowicie sie zgadzam z Toba. Moja corka dopoki mieszkala w domu, mowila
        pieknie po polsku , bedac w Polske 2 lata temu zaniemowila, a od roku mowi jak
        Pascal, doprowadzajac mnie do rozpaczy.Myslalam ze, 3 miesieczny pobyt w Polsce
        pomoze Jej z polskim jezykiem a bylo odwrotnie.Dzieci mojej kolezaki mowia
        jeszcze gorzej po polsku, pomimo ze,ich matka nie umie po angielsku.Stasia
    • emka_1 Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 27.02.05, 18:49
      po pierwsze chodzi właśnie o to, żeby on był tak "fhrancuski", bo bez tego
      byłby zwykły paskal brodnicki, imie nie jest aż tak szaleńczo egzotyczne w
      dobie ofiar seriali brazylijskich, a po drugie bywają autentyczne "kaleki"
      językowe, które mimo ćwiczeń nie są w stanie nauczyć się.
      przepraszam wszystkich nauczycieli wierzących w swoje siły, ale taka jest
      prawda. znam amerykanina z polskimi korzeniami - prawie 15 lat w polsce, liczne
      kursy, całkiem intensywne i nadal mówi jak kali, a jego kolega, stuprocentowy
      wasp, po dwóch latach tego samego kursu mówił doskonale po polsku, bez cienia
      obcego akcentu.
      no czasem się zdarza, że w mózgu coś szwankuje :)
      • Gość: emily_dc Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system IP: *.crowley.pl 27.02.05, 19:16
        > no czasem się zdarza, że w mózgu coś szwankuje :)

Ale czy do telewizji nie można wybierać takich, którym nie szwankuje? :) No
        chyba, że Pascal jest tak wybitnie utalentowany, że aż niezastąpiony i w
        związku z tym należy przymknąć oko na to, że z jego bełkotu nie da się nic
        zrozumieć. Ale nie wydaje mi się :)
    • Gość: kate Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 18:50
      słuchajcie , my często sami nie umiemy dobrze naszego ojczystego jezyka- nie
      trzeba szukać daleko- kilka postów stąd kolega usiłuje znależć przepis na
      naleśniki z dRZemem. I jesteśmy wyrozumiali, nikt nie zwraca uwagi...Może więc
      trochę wyrozumiałości dla Pascala:)
      • Gość: figa z makiem Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 27.02.05, 20:13
        chyba juz nie bede wyrozumiala dla jego kardynalnych bledow, ten program nie
        trwa przeciez od miesiaca i skwituje to tak,ze jego byly prezydent, mitterand,
        na takich jemu podobnych mowil malo dyplomatycznie "becil" i wszystko bylo
        jasne, nikt nie mial prawa sie obrazac, bo prawda byla zbyt ewidentna
        • Gość: karoten Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 20:33
          Pascal jest JAKIŚ;-) to po pierwsze, i nauczył nas nie zadomowionych w kuchni
          wiecej niz ktokolwiek. To chyba najwazniejsze, a co do błędów, wolę jego błędy
          niż bezpłciowców w stylu Mołek, i tego pacaana z ciao darwin
    • poleczka2 Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 27.02.05, 22:23
      Ja jestem trochę bardziej wyrozumiała bo mam syna którego uczę polskiego sama i
      wiem jak trudno jest nauczyć się tych wszystkich odmian wyrazów w odpowiednich
      przypadkach.
      • jottka ale 27.02.05, 22:26
        sądząc po twojej sygnaturce, twój synek ma 3 latka, a w tym wieku błędy językowe
        w rodzimym narzeczu rzecz normalna, nawet u dzieci mieszkających na ojczyznyłonie

a paskal ciut starszy, a ponadto do prezentera/ osoby występującej w tv
        przykłada się inną miarę niż do malucha:)
        • miska_malcova Re: ale 27.02.05, 22:39
          a mnie niejaki Pascal drażni całokształtem, więc go nie oglądam i basta!
          • jottka Re: ale 27.02.05, 22:43
            ja nie oglądam bez ideologii, ale co mi szkodzi sie wypowiedzieć?:)
    • Gość: jaca Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system IP: *.local.pl / *.akacjowa.pl 28.02.05, 14:01
      To prawda,ale czy zauważyliście ze on jako jedyny "dba o higienę rąk"w trakcie
      programu- w odróżnieniu od pp.Okrasy ,Makłowicza -i dawnij M.Kuronia.To też się
      liczy...
      • Gość: bzdury ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 14:11
        liczy sie to ze zna sie na gotowaniu najlepiej z całej ekipy kuroniowych
        makłowiczów, i jedyny twórczo gotujei jeszcze potrafi to wytłumaczyc, nie
        mówiąc o tym z ni makłowicz ni kuron nawet kroic nie potrafia
    • roxi7 Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 28.02.05, 23:17
      Ja uważam że takie przekręcanie polskich słów przez Pascala jest bardzo
      zabawneu uwielbiam tę jego 'ściptę ,szklonke,czy krupiące'
    • jarek_zielona_pietruszka Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 01.03.05, 01:13
      a czy nie lepiej zamiast denerwować się pascalem posiedzieć na FK. ja odnalazłem
      to forum dzięki synowi (można powiedzieć, że jestem tu nowicjuszem) i jeżli mnie
      stąd nie wyrzucicie to wolę siedzieć tutaj niż oglądać programy w tv
    • ampolion Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 01.03.05, 05:41
      A czy Pascal to od PASkudnego KALeczenia języka polskiego?...
      • Gość: tolerancyjna Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 09:17
        zazdrosnyś o coś, czy jak?
        • dorota-zam Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 01.03.05, 09:54
          A mnie tam się Pascal podoba, uważam, że jest dużo wdzięku w tym jego
          kaleczeniu polszczyzny, no nie oglądam go często, ale jak już oglądam to
          bardziej mnie bawi niż denerwuje. A przepisy ma fajne, jego colesław zadomowił
          się w moim domu na stałe. Trzeba mieć trochę tolerancji dla cudzych błedów,
          nikt nie jest przecież od nich wolny, a telewizor ma to do siebie, że zawsze
          można go wyłączyć lub przełączyć na inny program, więc nie musimy oglądać tego
          co nas denerwuje, a przepisy zawsze można sobie sciągnąć z internetu i już!
          Pozdrawiam!
    • annika-ja Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 01.03.05, 10:51
      Gość portalu: figa z makiem napisał(a):

<pascal- zaczyna mi dzialac na system

to dlaczego ci na system działa a nie na nerwy?
      No chyba, że nie załapałam żartu :)

Dla niefrancuskojęzycznych :) - We Francji się działa nie na nerwy, tylko na
      system :)
      • chicorka Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 01.03.05, 10:58
        to bylo w duzym skrocie, masz racje, oczywiscie chodzilo o system nerwowy, a we
        francji tez sie tak mowi, choc wlasnie uzywa sie tego skrotu, system i wszyscy
        wiedza o co chodzi, ale widze ze tutaj nie trzeba bylo tlumacza, wszyscy ktorzy
        napisali wiedzieli
        • annika-ja Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 01.03.05, 11:01
          ja wiem, ja rozumiem, wszyscy też zrozumieli :), niemniej nie zmienia to faktu,
          że po polsku się tak nie mówi. A zarzucając Pascalowi nieumiejętne posługiwanie
          się polszczyzną można by zadbać o niewplatanie frankofonizmów czy jak to się
          nazywa (bo nie wiem :} )
          • chicorka Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 01.03.05, 11:10
            no wlasnie, chyba nie poczulas jednak bleusa, to bylo wlasnie pod pascala,
            takie makaronizmy, ktore on nam podaje w swoim programie.
            a tak wogole to ja go bardzo lubie, ma swoj urok, choc te jego kardynalne bledy
            coraz bardziej zloszcza, niech dalej nam gotuje, tylko niech nie bierze polakow
            za wtornych debili kulinarnych, przed nim tez dawalismy sobie rade
            • invicta1 a ja odnoszę wrażenie, że Pascal to Niemiec 01.03.05, 11:15
              i to z samej Szwabii chyba - taki sztywny
              połknął drut do szaszłyków czy jak?
              • chicorka Re: a ja odnoszę wrażenie, że Pascal to Niemiec 01.03.05, 11:22
                szkolil sie wkoncu u kurta s choc on szwajcar niemiecki i chyba dlatego nabral
                od niego i manier i nawykow, dla mnie kurt to jakis pseudo kucharz, no ale to
                juz inna bajka
            • annika-ja Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 01.03.05, 11:31
              chicorka napisała:

> no wlasnie, chyba nie poczulas jednak bleusa, to bylo wlasnie pod pascala,
              >

a to sorki, to zmienia postać rzeczy oczywiście :D
              • chicorka Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 01.03.05, 11:33
                to sie ciesze, pozdrawiam
        • Gość: skos Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system IP: *.marketscore.com / 170.224.224.* 02.03.05, 08:10
          Nie tyle wiedzieli co wrodzona inteligencja im podpowiedziała o co Tobie tak
          naprawdę chodzi. A pro pos - a może chodzi o to, żeby po prostu coś napisać z
          braku bardziej interesujących "smacznych" tematów? Określenie "system" powinno
          być napisane w cudzysłowiu, a może nie?
    • Gość: znawca Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 17:07
      znam go osobiscie chłopaqk mowi normalnie po polsku
      • Gość: niedowiarek Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 17:30
        nie wierze, ze poza kamera mowi normalnie po polsku, pewnikiem tez mniej lub
        bardziej sie myli. sprobuj tak gadac przez pol godziny i umyslnie kaleczyc
        jezyk polski. gwarantuje, ze ci sie to nie uda, nie bedziesz przy tym
        naturalny. gdyby pascal gadal tak specjalnie, byloby to widac, no chyba, ze
        jest swietnym aktorem, ale tego tu nikt nie przyzna, bo jak cokolwiek sie w nim
        nie podoba, to od razu caloksztalt tez :P
        • Gość: cynamon Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 00:18
          znam go osobiscie, pracuję w znanej knajpie, Pascal robi jeszcze wiecej błędów
          poza kamerą jak sie go nie poprawia
          • Gość: aleXandra Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 08:17
            Ludzie kochani, ale macie swiadomosc, ze poprawianie obcokrajowcow itp, o ile
            sami o to nie prosza jest po prostu niegrzeczne...? Tak na wszelki wypadek
            pytam... Grunt, ze sie w ogole porozumiewaja, ze informacja zostanie
            przekazana, przy odrobinie dobrej woli zrozumiecie o co gosciowi chodzi...
            Zawsze trzeba sobie w danej sytuacji pomyslec jak ja sam/sama mowie w obcym
            jezyku, jak sie wtedy denerwuje i ile bledow popelniam, czy jesli mowie szybko
            to mam czas zastanowic sie, czy to co mowie jest poprawne gramatycznie!
            Jesli cos Was denerwuje, to po co ogladacie? Zeby sie pozniej czepiac i
            krytykowac? Macie za duzo czasu? Masochizm? I skad u niektorych tyle
            zlosliwosci? To smutne...
    • Gość: fritz Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system IP: 80.239.17.* 02.03.05, 09:03
      Czytając większość tych postów nasuwa mi się jedno pytanie - skąd w Was tyle
      pogardy dla innych? Bo Paskal kaleczy język? A Wy? Jak tam z ortografią na
      przykład? Najłatwiej zawsze jest na kimś psy wieszać.
      • chicorka Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 02.03.05, 11:13
        popatrz moze na to z innej strony, czy wyobrazasz sobie polaka prowadzacego
        program w jakiejkolwiek tv zagranicznej i tak kaleczacego jezyk? nie zostal by
        nawet pol dnia a reakcje bylyby miazdzace dla biedaka i zostal by zlinczowany.
        w polsce natomiast jest wiecej tolerancji wiec niech sie zacznie starac bo inni
        obcokrajowcy w tv daja z siebie duzo wiecej a on ma wkoncu korzenie polskie.
        Pascal na tle innych i w tym zestawieniu wypada duzo duzo gorzej. chyba mu brak
        dobrej woli albo wzoruje sie usilnie na swoim mistrzu, kurcie
    • wolakowa Re: pascal- zaczyna mi dzialac na system 02.03.05, 15:52
      a ja mysle, ze pascal ma swoje dobre strony , gdyby byl we francji to z
      pewnoscia bylby tylko i wylacznie pomocnikiem szefa kuchni w jakiejs zapadlej
      knajpie trzeciej kategorii, polska otworzyla mu szeroko wrota, prowadzi jeden z
      lepszych programow kulinarnych i dla wiekszosci jest guru, wiec naprawde moglby
      sie wysilic mowiac troche bardziej gramatycznie po polsku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka