mjankosik 05.03.05, 14:37 Czy ktoś może jadł rybę maślaną i może ją polecić bądź nie? Czy jest bardzo tłusta i oścista? mjankosik Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
coco_channel Re: Ryba maślana ??? 05.03.05, 14:40 no to tłusta ryba jak nazwa wskazuje, ale to raczej dotyczy jej konsystencji, najczesciej uzywana chyba do sushi ale ostatnio znalazłam ją wedzoną na ryneczku była pyszna! moim zdaniem to samo zniej mozesz przyrządzac co z makreli (w przypadku wedzonej maslanej) Odpowiedz Link Zgłoś
mjankosik Re: Ryba maślana ??? 05.03.05, 14:43 cocco channel - na właśnie u mnie na bazarze pokazało się jej dosyć dużo. Ostatnio nawet mrożona. Trochę boję się odważyć i kupić ją mimo że lubię tłuste ryby ale ta to mi wygląda uhhhh jak słonina :]. Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: Ryba maślana ??? 05.03.05, 14:55 www.gma.org/fogm/Poronotus_triacanthus.htm tutaj jest sporo informacji, ale po angielsku. I głównie zoologicznych, ale na dole co nieco "kuchennie". Jadłam tę rybę jako sashimi, ma cudną konsystencję (przypuszczam, że nazywa się maślana, bo rozpływa się w ustach, ale to tylko moja hipoteza). Na surowo jest świetna, nietłusta (ale w sushi nawet tłusty tuńczyk nie smakuje tłusto :). W necie jest sporo przepisów, nie zrażaj się słoninowatym wyglądem :) ------------------------------ - A niech mnie, co pan tam ma? - Trufle. - Och, dobra. Trufle. Od dawna nieżywe, co? Peter Mayle "Zawsze Prowansja" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiunia-bt Re: Ryba maślana ??? IP: 80.51.206.* 05.03.05, 14:55 wedzona rybka jest przepyszna!! duzo smaczniejsza wg mojej rodzinki od makreli=)) mniam=) Odpowiedz Link Zgłoś
mjankosik Dzięki za cenne dla mnie informacje 05.03.05, 14:57 Pozdrawiam wszystkim mjankosik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iw Re: Dzięki za cenne dla mnie informacje IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 05.03.05, 15:35 jadłam w sosie po grecku ,naprawdę ma smak jakby była w maśle smażona -całość smakowała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Ryba maślana ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 19:09 jadlam wczoraj, fantastyczna, lekko osolona, w mące i na olej. jeszcze tłuszcz się z niej wytopił i byla super. polecam Odpowiedz Link Zgłoś