Dodaj do ulubionych

Czego brakuje w polskich sklepach,np.z przypraw?

IP: *.icpnet.pl 09.03.05, 14:06
Czego Wam brakuje? Bo ja np. nie spotkalam oliwy z papryczkami chili, a
uwielbiam. Przywiozlam taka kiedys z Wloch. Macie jakies przyprawy (octy,
oliwy, syropy) albo potrawy co przywozlyscie ze swiata, a u nas tego nie ma;(
A moze wiecie jak zrobic takie cuda domowym sposobem aby sie nie popsulo?
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: Czego brakuje w polskich sklepach,np.z przypr 09.03.05, 14:39
      nie moge dostac w olsztynie pieprzu cytrynowego.
      • Gość: ???? Re: Czego brakuje w polskich sklepach,np.z przypr IP: *.saalbach.net / *.dyn.salzburg-online.at 09.03.05, 14:43
        A co Ci przeszkadza w samodzielnym zrobieniu? Gdzieś tu kiedyś przepis się
        pałętał.
      • Gość: panna nikt Re: Czego brakuje w polskich sklepach,np.z przypr IP: *.icpnet.pl 09.03.05, 14:45
        pieprz cytrynowy??? Do czego tego uzywasz?
        • pimpek_sadelko Re: Czego brakuje w polskich sklepach,np.z przypr 09.03.05, 17:13
          Gość portalu: panna nikt napisał(a):

> pieprz cytrynowy??? Do czego tego uzywasz?

ryby, drob, salatki.
      • mnkra Re:pieprz cytrynowy 09.03.05, 15:52
        Przepis z forum,chyba Dispel swego czasu podawal ale nie jestem pewna
        Przygotowanie: 5 minut
        Składniki:
        • Po 1 opakowaniu: soli zmiękczającej mięso,granulowanego czosnku,
        • granulowanej cebuli,
        • 1 łyżeczka białego pieprzu, 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
        • 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka kurkumy
        • drobno starta i wysuszona skórka z 2 cytryn
        Etapy przygotowania:

1. Wszystkie składniki z sobą łączymy i mamy gotową przyprawę (znakomitą) do
        ryb, mięs, zup, sosów i zapiekanek.

• kaba65 Re: Czego brakuje w polskich sklepach,np.z przypr 09.03.05, 14:55
      Czubrycy-bułgarskiej mieszanki ziół.Nigdzie w Polsce nie ma takiej,z takim
      aromatem i smakiem.Jest dużo mieszanek pod ta nazwą ale to nie to.Dwa lata temu
      znajomi przywieżli mi z Bułgarii ale kupioną w tamtejszym sklepie i to też nie
      "to".Ja dawno temu kupiłam na placu targowym w Warnie.Resztki czubrycy,które mam
      traktuję jak skarb i dodaję do sałatki od święta.
      • invicta1 Re: Czego brakuje w polskich sklepach,np.z przypr 09.03.05, 14:59
        mają czubrycę zielona i czerwoną:
        www.orientalne.waw.pl/podstrony/przyprawy.html
    • Gość: bakalandia Re: Czego brakuje w polskich sklepach,np.z przypr IP: *.pronet.lublin.pl 09.03.05, 16:05
      a ja w lublinie za nic nie mogłam znaleźć kardamonu.... a tak chciałam upiec
      piernik apolki właśnie z tą przyprawą :D
      • thiessa Re: Czego brakuje w polskich sklepach,np.z przypr 09.03.05, 16:14
        Denerwuje mnie, ze jest tylko cynamon mielony. Tylko jedna firma ma kore w
        calosci. I tak kupuje w czechach w ilosciach hurtowych jak tylko jestem, ale
        czy tak trudno dac jakis wybor klientowi?
        • mnkra Re: Czego brakuje w polskich sklepach,np.z przypr 09.03.05, 16:20
          hitem ostatnio sa pomidory suszone,niestety szukam ich bez rezultatu,nigdzie
          nie moge znalezc.Niestety w omim miescie nie ma BOMI
          • mama_wojtka Re: Czego brakuje w polskich sklepach,np.z przypr 09.03.05, 16:26
            A mnie brakuje galki muszkatolowej nie mielonej. Ciezko kupic taka w calosci.
            • jacek1f Re: Czego brakuje w polskich sklepach,np.z przypr 09.03.05, 17:50
              MamoWojtka, jesli jestes z W-wy, to w tureckich/arabskich jest cała: na
              Wspolnej u Turka, w Ajszy i Samirze takoż. Gałka.
              • mama_wojtka Re: Czego brakuje w polskich sklepach,np.z przypr 09.03.05, 17:57
                jacku1f!
                Tak, jestem z Warszawy. Bardzo dziekuje za info.
          • marghe_72 Re: Czego brakuje w polskich sklepach,np.z przypr 09.03.05, 17:14
            a Carrefour jest?
        • pimpek_sadelko Re: Czego brakuje w polskich sklepach,np.z przypr 09.03.05, 17:15
          hej;)
          ile chcesz tego cynamonu w calosci?
          moj maz ostatni pomylil sie i zamiast mielonego caly kupil. w moim sklepie tego
          po pachy:-)
    • marghe_72 Re: Czego brakuje w polskich sklepach,np.z przypr 09.03.05, 17:15
      Oliwe z papryczkami mozesz zrobic własnoręcznie
      • j-lee Re: Czego brakuje w polskich sklepach,np.z przypr 09.03.05, 17:28
        Mnie brakuje przypraw RAJAH - może ktoś wie gdzie dostać w wawie?
        Natomiast cynamon, kardomon, anyż gwiazdkowaty, gałkę muszkatałową, kolendre,
        pieprz syczuański - spokojnie można dostać w całości, jak ktoś mieszka w wawie
        przynajmniej.
      • paprotka-gd Re: peporoncini piccanti a filetti 09.03.05, 18:42
        czyli ostre papryczki krojone w oleju nabyłam całkiem przypadkowo w sklepie
        sieci Rojal / dawna Edeka /
        produkowane przez kalabryjską Iacobini S.a.s
        są piekielnie ostre i bardzo dobre
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka