Dodaj do ulubionych

w kwestii sera do pizzy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 10:19
Zawsze kupowałam mozzarellę Presidenta taką w kostce, a zastanawiam się czy
nadaje się taka z zalewy, bo z tą w kostce mam z reguły problem żeby dostać w
sklepie, a w ogóle to jakie inne sprawdzone sery można użyć, żeby było
smacznie oczywiście? Pozdrawiam wszystkich pizzojadów
PS Jeszcze tylko jedno pytanko wyszperałam na półce słoik z kaparami w
zalewie z octu winnego, będą pasować? a jeśli tak to co do nich jeszcze
dodać, bo nigdy nie testowałam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bill Re: w kwestii sera do pizzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 10:25
      Mozarella z woreczka w zalewie - jak najbardziej. Ja sam kupuje taka w Lidlu,
      kroje w drobna kosteczke. Jest naprawde super. Czasami mieszam ja z serem
      Gouda, albo jakims tlustym wedzonym.
      Pozdrawiam
    • hania55 Mozarella 10.03.05, 10:28
      Taka z zalewy właśnie.
    • Gość: marghe_72 Re: w kwestii sera do pizzy IP: *.acn.waw.pl 10.03.05, 20:41
      a co to jest mozzarella w kostce?
      Pytam powaznie, bo nigdy sie z takową (president, tak?) nie spotkałam

A na pizzę to prawdziwa mozzarella , czyli ta w kulce, z zalewy
      • hania55 Re: w kwestii sera do pizzy 10.03.05, 21:28
        Marghe, uwierz jest taki ser w kostce, który się "mozarella" nazywa ;-)

A tak w ogóle, dzisiaj w Bomi widziałam mozarella di bufala po... 9.99 zł za
        125 g!!!!!!!!
        • madzioreczek Re: w kwestii sera do pizzy 11.03.05, 08:55
          Dzięki serdeczne, wiedzialam, ze można na was liczyć, a ja glupia myślałam, że
          do pizzy stosuje się wlaśnie taką mozzarellę w kostce, a widzę, że jednak się
          myliłam, cóż ludzką rzeczą jest błądzić, ale to nic dziś pędzę i kupuję tą w
          zalewie i jutro pyszniutkie 3 pizze przygotuję dla moich gości :) Dzięki
          wielkie!!!
          • gourmet48 Re: w kwestii sera do pizzy 11.03.05, 09:37
            gdyby mnie zaproszono w goscie i podano pizze, bylbym gotow sie obrazic
            • hania55 Dobrze wiedzieć 11.03.05, 10:01
              W takim razie, Miszel, nie będziemy Cię zapraszać w gości, skoro tak łatwo Cię
              obrazić.
            • Gość: madzioreczek Re: w kwestii sera do pizzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 12:27
              Gourmet48 - Dla mnie to możesz się obrażać, może jadasz tylko taką z kartonika,
              ale wyobraź sobie moim gościom tak samkuje MOJA pizza, że sami się o nią
              dopytują, kiedy znowu będą mogli ją zjeść.
              Wszystkim życzliwym za uwagi w kwestii sera raz jeszcze dziękuję, mozzarella w
              zalewie już kupiona, jak najlepiej ją rozdrobnić, bo na tarce to chyba będzie
              problem ;)
              • mona75 Re: w kwestii sera do pizzy 11.03.05, 12:35
                słuchajcie, a kiedy dodajecie ser - mozzarela czy inny, bo ja muszę powiedzieć że mi się zawsze za
                bardzo spali i zamiast rozpuszczonego serka mam skorupę. w sumie nie wiem w ilu stopniach się ta
                moja pizza piecze bo mam piekarnik elektryczny i tam w instrukcji obsługi program do pizzy jest P1 ale
                się temp. nie wyświetla no i nigdzie nie doczytałam ile to może być. i w sumie nie mam innego wyjścia
                jak 10 min. przed końcem pieczenia wyciągnąc pizze i posypać serem.
                • madzioreczek Re: w kwestii sera do pizzy 11.03.05, 12:43
                  Więc ja dodaję zaraz na sos pomidorowy i na to składniki, skorupa mi się nie
                  robi, ale ja mam piekarnik gazowy, który w trakcie jej pieczenia jest rozgrzany
                  do czerowności :) tak poważnie, to temperatura gdzieś ok. 240 st. - tyle
                  wskazuje wskaźnik termometru i najniższy poziom, z góry natomiast "obniżam
                  sufit" rusztem obłożonym folią aluminiową, żeby kumulować ciepło, szczerze
                  mówiąc nie wiem czy to słuszne posunięcie, ale w końcu jak robią pizzę w
                  pizzeriach to piece nie są wysokie ;)
                • amused.to.death Re: w kwestii sera do pizzy 11.03.05, 12:50
                  > moja pizza piecze bo mam piekarnik elektryczny i tam w instrukcji obsługi program do pizzy jest P1 ale się temp. nie wyświetla no i nigdzie nie doczytałam ile to może być. i w sumie nie mam innego wyjścia
                  > jak 10 min. przed końcem pieczenia wyciągnąc pizze i posypać serem.

Moja funkcja P1 do pizzy to temp. 300 stopni
                  ALE ja kładę ser od razu bo w tej temperaturze to nie ma potrzeby piec pizzy dłużej niż 10 minut:)
                • syshda Re: w kwestii sera do pizzy 11.03.05, 13:44
                  Ja zawsze dziele ser na dwie porcje i pierwsza posypuje po wysmarowaniu ciasta
                  sosem z pomidorow i przypraw, a na to dodatki. Taka pizze wkladam do piekarnika
                  na 10 minut, po uplywie tego czasu wyjmuje pizze i posypuje pozostalym serem i
                  znow na 10 minut. Czas jest orientacyjny na srednie ciasto: jesli ma byc grube
                  ciasto to pieke dluzej niz 20 minut w sumie, a jesli supercienkie to
                  odpowiednio krocej. Temperatura to 180 stopni.
        • marghe_72 Re: w kwestii sera do pizzy 11.03.05, 13:17
          W Bomi jest mozarella di Bufala???
          Lecę pędzę!
          Pal licho cenę. Raz sie zyje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka