giezik 12.03.05, 21:20 wlasnie po raz pierwszy w zyciu próbuję. Polecam gorąco!! www.wrotapodlasia.pl/pl/region/na+podaskim+stole/korycin.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dewa Re: ser korycinski IP: *.pronet.lublin.pl 13.03.05, 14:02 zawsze kiedy jestem koło Białegostoku kupuję cały bochen tego sera - pychota Odpowiedz Link Zgłoś
jezowka Re: ser korycinski 13.03.05, 15:47 Jest genialny, doskonały - Gieziku, da się go kupić w Warszawie? Jeżówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: ser korycinski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 17:59 gdzies na jakims bazarku na wąwozowej jest jakis sklep z przyzwoitą zywnością. Stamtąd wlasnie mi go przywieziono Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d ten? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 18:05 www.specjalwiejski.pl/my.html juz od dluzszego czasu sie tam wybieram i chyba w koncu pojade :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: ten? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 18:19 chyba tak. Ja znajomym mieszkajacym powiedzialem i oni juz wiedzieli gdzie Odpowiedz Link Zgłoś
grey_mouse Re: ser korycinski 13.03.05, 19:46 Jak będziecie kupowali ser koryciński w Specjale Wiejskim, to warto kupić niewielki kawałek (zawsze można wrócić po więcej). Na moim po kilku dniach zrobił się nieapetyczny biały nalot. Ten co jadłam był z papryką i rzeczywiście miał charakterystyczny smak. Podobnie jest z tym wędzonym schabem - lepiej kupić tyle ile się zje i nie trzymać dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: ser korycinski 13.03.05, 20:28 ja dostalem dwa - jeden sam, drugi z ziolami. bezapelacyjnie pierwszy bił na głowe ten z dodatkami Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Vivat Koryciński!!! 13.03.05, 21:06 "Specjał wiejski", to jest to! Ma sery korycińskie w kilku odmianach. Dotychczas jeżdziłam po nie na Wawozową, co mi przeważnie bardzo nie po drodze, albo na Polną, za czym nie przepadam. Ale okazało się, ze otworzył nowy swój sklep na bazarze Szembeka! Kupiłam trzy rodzaje: zwykły, z papryka (kawałeczki swieżej, różnokolorowej) i z kminkiem. Rewelacja! Polecam szczerze. Kupuję u nich też kindziuki, tylko proszę o bardzo cienkie krojenie i takie chude, biedne szyneczki. "Biedne" bo takie wątłe się wydają, ale to dlatego, ze nie pompowane chemią. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Vivat Koryciński!!! 13.03.05, 23:01 jutro wracając z pracy pojadę na szembeka, zawsze tam robię zakupy, ale te sery to chyba od niedawna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yanko Re: ser korycinski IP: *.zax.pl / *.zax.pl 13.03.05, 23:50 Specjał Wiejski ma jeszcze swój sklep na Tarchominie na Ćmielowskiej (między Światowida a Świderską) - to w bloku trzeba wejść za płotek i na dół po schodach. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: ser korycinski 14.03.05, 02:00 a czy jest jakiś szczegółowy przepis na produkcję tego sera we własnym zakresie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: ser korycinski IP: *.chello.pl 14.03.05, 07:59 Na Szembeku otworzyli właśnie w sobotę rano. Trzeba wejść drzwiami od ul. Komorskiej, prawie na rogu Gdeckiej. Zaraz na lewo jest stoisko z alkoholami, a na wprost korytarzyk. No t w tym korytarzyku na końcu, po prawej stronie, naprzeciwko obuwia. Co do nalotu, pojawia się bo tu nie ma zadnych konserwantów, więc jest rzeczą naturalną. Ja wszystko, co tam kupuję, trzymam w pergaminie, nigdy w folii - sery, wędliny. O wiele dłużej są świeże i mają wspaniały aromat. Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: gdzie jeszcze w w-wie??? 14.03.05, 10:29 Gdzie w w-wie ten ser w bardziej "cywilizowanych" :-) miejscach typu centrum, zwlaszcza ten z kminkiem zjadlabym podejrzewam, ze w kazdej ilosci... dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: gdzie jeszcze w w-wie??? IP: *.chello.pl 14.03.05, 11:22 No właśnie: w centrum na bazarze na ul. Polnej jest w tym samym sklepie "Specjał Wiejski". Może i gdzieś indziej, ale ja nie spotkałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: gdzie jeszcze w w-wie??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 11:29 Ser Koryciński można znaleźć na bazarze na Polnej (Polna 13) stoisko 48 (na pięterku obok kwiaciarni) - tez Specjal Wiejski. Polecam lisiecką i chleb na tatraku. Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja chleb na tataraku 14.03.05, 14:50 import z Litwy mozna kupic w Hali Kopinskiej po 4,10 za bochenek. Tamze specjaly lisieckie. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik ser korycinski i fondue 14.03.05, 20:33 po wykorzystaniu odrobiny sera do beszamelu, odnoszę wrażenie że może być wysmienitą bazą do fondue. Rozpuszcza sie całkiem zgrabnie, bez kluchowatości Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: ser korycinski i fondue 14.03.05, 21:29 Gieziku, załamałam ręce. Nad sobą. Bo ja zanim pomyslę, co też można by z nim zrobić zjadam świeży bez gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: ser korycinski 16.03.05, 20:32 czy póbował ktoś jak jest z jego topliwością, czy nadaje się jako niespodzianka w środku do mielonego. czy raczej się rozpuści Odpowiedz Link Zgłoś