Gość: kafka IP: *.pl / 193.24.200.* 19.03.05, 13:57 Czym się róznia (prócz wygladu)? Ostatnio zabrakło mi cukru, więc poslodziłam kawe cukrem pudrem - wylałam, taka była niedobra. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barbamamaa Re: Cukier puder a cukier kryształ 19.03.05, 16:31 Teraz do niektórych cukrów pudrów (śmiesznie to brzmi) dodają jakiś preparat zapobiegający zbrylaniu cukru i być może to on spowodował ten paskudny smak kawy. Ale w sumie pomysł z tym antyzbrylaczem nie jest zły (w innych potrawach go nie czuć), bo niejednokrotnie zdarzało mi się rozbijać młotkiem do mięsa a potem wałkiem do ciasta bryłę cukru pudru wyjętą z torebki ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: Cukier puder a cukier kryształ 20.03.05, 17:30 Zamiast młotkiem rozbijac cukier puder,warto posłużyć się tarką do warzyw,tą o mniejszych oczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: Cukier puder a cukier kryształ IP: *.net-serwis.pl 20.03.05, 21:01 Cukier otrzymywany jest z buraków cukrowych. W końcowym etapie następuje krystalizacja ze stężonego roztworu. Najpierw krystalizuje najczystszy cukier w postaci dużych kryształów - tak zwana RAFINADA, następnie nieco drobniejsze i brudniejsze kryształy - to tak zwany cukier KRYSZTAŁ (ten stosowany najczęściej), a dopiero na samym końcu wydziela się cukier puder, który zawiera najwięcej zanieczyszczeń. Radzę rozpuścić w odrobinie wody dośc dużo cukru pudru i zobaczyć jkiego koloru i jak mętny jest roztwór. POzrdrawiam serdecznie km Odpowiedz Link Zgłoś