mufka 17.06.02, 18:55 Podzielcie sie swoimi przepisami, jak ja robicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: max7760 Re: Zupa gulaszowa IP: *.CHCGILGM.covad.net 20.06.02, 22:47 Juz raz podawalem ten przepis, wklejam jeszcze raz: Skladniki: 2 lyzki masla szklanka cebuli w kostke 1 duzy por posiekany 1 duza marchewka w kostke natka pietruszki posiekana litr wywaru wolowego (moze byc z dobrej kostki) 0.5 kg dobrego miesa wolowego bez kosci, w kostke jak na gulasz 1 papryczka ostra (najlepiej chili) przyprawy: sol, pieprz, papryka mielona slodka i ostra, listek lyzka maki W garnku stopic maslo, zeszklic cebule na masle (ok. 2 min), dodac marchewke i por, podsmazac jeszcze przez ok. 4 min, dodac mieso, posypac przyprawami, podsmazac nastepne 4-5 min az mieso zbrazowieje. Odlac troszeczke wywaru (2 lyzki or so) i rozpuscic w tym make, dokladnie zeby nie bylo grudek, wlac to do garnka i rozmieszac dokladnie, dodac listek i papryczke ostra, zalac wywarem wolowym, zagotowac, pomieszac, gotowac na malym ogniu pod przykryciem ok. poltorej godziny az mieso bedzie bardzo miekkie, mieszajac calosc od czasu do czasu. Wyjac listek i papryczke (lub mozna ja rozgniesc w trakcie gotowania jak ktos lubi b. ostre), doprawic jeszcze raz wg uznania sola, pieprzem, papryka mielona, mozna uzyc maggi. Posypac natka pietruszki. Zupe mozna podawac tez z kluskami lanymi. Naprawde wyborna!!!SMACZNEGO !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Zupa gulaszowa 21.06.02, 16:34 ja doddam jeszcze od siebie, ze do zupy gulaszowej nieodzowny jest kminek, choc samego nie lubie- gulaszowej daje swietny i rasowy smak! Odpowiedz Link Zgłoś