Dodaj do ulubionych

Kolendra w proszku czy ziarenkach?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 21:49
mam przepis w którym trzeba dodać kolendrę, ale nie wiem czy kupić w proszku,
czy w ziarenkach, jest taka w Realu, i rozgnieść własnoręcznie? Prosze o
podpowiedź jaka lepsza?
Obserwuj wątek
      • Gość: senin Re: Kolendra w proszku czy ziarenkach? IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 24.03.05, 10:41

        no coz, tak sie zastanawiam poco powolywac sie na "autorytet Internetu"
        kiedy ludzie juz sie wypowiedzieli znacznie szerzej i poza teoria podzielili
        sie doswiadczeniem?

        w watku podanym powyzej czytamy:
        W kuchni używamy zmielonych, utłuczonych lub całych nasion kolendry. Nadaje się
        do pikantnych potraw mięsnych, sałat, zup, warzywnych zapiekanek, kiełbas i
        pasztetów. Ponadto świetnie nadaje się do konserwowania kapusty kiszonej w
        słojach, do marynowania czerwonej kapusty, czerwonych buraków, ogórków oraz
        grzybów. Można nią nacierać dziczyznę, przyprawiać smażoną rybę, mięso jagnięce
        i baraninę oraz aromatyzować ocet. Stanowi także ważny składnik proszku curry.
        Owocami kolendry przyprawia się ciasta, kremy i lody.
        Szczególnie popularna jest w kuchni islamskiej, indyjskiej i
        latynoamerykańskiej, ceniona w kuchni śródziemnomorskiej."

        nieby racja, ale niezupelnie ...

        bo w kuchni uzywamy nie tylko zmielonych utluczonych... itd.itp

        w kuchni uzywamy tez kolendry swiezej, lisciastej i jest ona BARDZO
        AROMATYCZNYM WSPANIALYM dodatkiem,

        wielkim nieporozumieniem jest mylenie czytajacych w stylu:"liście mają
        nieprzyjemny zapach, od którego roślina przyjęła swoją nazwę - koros, co w
        grece oznacza… pluskwę."

        Te liscie sa czesto jedynym wspanialym aromatem salatek, marynat, curry i
        innych potraw.

        Weryfikujmy "Autorytet Internetu"

        kazdy moze sobie zalozyc stronke i pisac bzdury


        PS.
        Nie kwestionuje prawa niektorych do nielubienia zielonej kolendry
        Kwestionuje "autorytatywne wypowiedzi" watpliwych znawcow
        • Gość: danka Re: Kolendra w proszku czy ziarenkach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 11:47
          a gdzie tu powolanie na autorytet? bo jak widać to jedynie link do artykuliku o
          kolendrze. ja to odebrałam jako: a o kolendrze jest jeszcze tu.
          Jeśli już sie czepiasz to powinienes mnieć do tego powody, a z tym, jak zwykle u
          takich wszystko wiedzących ekspercików kiepsko: W tekście jest: "W kuchni
          używamy zmielonych, utłuczonych lub całych nasion kolendry" na co odpisujesz: no
          niby racja, ale niezupełnie, bo w kuchni używamy nie tylko zmielonych,
          tłuczonych itp. To tak jakby ktoś napisał słońce jest gorące, na co szanowny
          ekspert się oburza: no niby prawda, ale niezupełnie, bo słońce jest nie tylko
          gorące ale również świeci! Kompromitacja misiu!

          Poza tym dokonujesz świadomej manipulacji: cytujesz "liście mają nieprzyjemny
          zapach...", a tymczasem w tekście jest napisane wyraźnie: "Niedojrzałe owoce
          oraz liście mają nieprzyjemny zapach, od którego roślina przyjęła swoją nazwę -
          koros, co w grece oznacza… pluskwę."
          Możliwe że nie rozumiesz róznicy pomiędzy "niedojrzałe liście", a "liście", ale
          to już twój problem i za to żeś raczył sie nim z nami podzielić nie ma ci co
          dziekować.
          I jakoś wszystkie "bzdury" okazały się jednak "nie bzdurami" Łyso? No niestety.
          Na drugi raz przemyśl swoje święte oburzenie!

          A co do zamieszczania linków do róznych stron na tym forum - własnie o to chodzi
          by zdobywać wiedzę. Zdobytą filtrować, bo rzeczywiście net jest pełen róznego
          smiecia, ale akurat w twoim przypadku jedynym filtrem jest jakaś przedziwna
          złość. I to przed świętami, wstyd chłopczyku, wielki wstyd
    • garagemonster Re: Kolendra w proszku czy ziarenkach? 24.03.05, 11:59
      Senin, czy jak ci tam invicito pierwsza jak chcecie wtranżalac smierdząca
      sałatkę to wasz problem:

      "Świeże liście kolendry, nazywanej świeżą pietruszką, mimo przykrego zapachu
      mają delikatny smak i drobno posiekane mogą być używane jako aromatyczne zioła"
      "Cała roślina wydziela mało przyjmeny, mocny zapach (...), ale dojrzałe nasiona
      mają subtelny aromat skórki pomarańczowej"

      (Marie-Francoise Valery "Przyprawy. Poradnik smakosza" wyd. Wiedza i Życie,
      Warszawa 2001)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka