Gość: nina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 21:49 mam przepis w którym trzeba dodać kolendrę, ale nie wiem czy kupić w proszku, czy w ziarenkach, jest taka w Realu, i rozgnieść własnoręcznie? Prosze o podpowiedź jaka lepsza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: Kolendra w proszku czy ziarenkach? 23.03.05, 21:55 A może to kolendra liściasta?Najlepiej jakbyś przepis podała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebeka Re: Kolendra w proszku czy ziarenkach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 22:05 Nie każdy ma kolendrę siewną w doniczce. Dlatego używajcie kolendry w ziarnach, ale ją w moździerzu utłuc. Odpowiedz Link Zgłoś
abere8 Re: Kolendra w proszku czy ziarenkach? 23.03.05, 22:12 To nie takie proste, bo swieza kolendra a taka w proszku to zupelnie inne smaki! Nie wiem, no jak sie nie ma swiezej, to moze lepszy ten proszek niz nic, ale ja bym szukala (jesli to o swieza chodzi w przepisie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Kolendra w proszku czy ziarenkach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 05:22 to ZDECYDOWANIE nie to samo. Jesli w przepisie są liscie, to nie majac ich lepjej zastapic natką. (moze z odrobiną skórki cytrynowej). Nasiona mają zupelnie inny aromat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: Kolendra w proszku czy ziarenkach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 09:44 tu o kolendrze: www.nawidelcu.pl/?mod=articles&acn=jinx&id=193 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Kolendra w proszku czy ziarenkach? IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 24.03.05, 10:41 no coz, tak sie zastanawiam poco powolywac sie na "autorytet Internetu" kiedy ludzie juz sie wypowiedzieli znacznie szerzej i poza teoria podzielili sie doswiadczeniem? w watku podanym powyzej czytamy: W kuchni używamy zmielonych, utłuczonych lub całych nasion kolendry. Nadaje się do pikantnych potraw mięsnych, sałat, zup, warzywnych zapiekanek, kiełbas i pasztetów. Ponadto świetnie nadaje się do konserwowania kapusty kiszonej w słojach, do marynowania czerwonej kapusty, czerwonych buraków, ogórków oraz grzybów. Można nią nacierać dziczyznę, przyprawiać smażoną rybę, mięso jagnięce i baraninę oraz aromatyzować ocet. Stanowi także ważny składnik proszku curry. Owocami kolendry przyprawia się ciasta, kremy i lody. Szczególnie popularna jest w kuchni islamskiej, indyjskiej i latynoamerykańskiej, ceniona w kuchni śródziemnomorskiej." nieby racja, ale niezupelnie ... bo w kuchni uzywamy nie tylko zmielonych utluczonych... itd.itp w kuchni uzywamy tez kolendry swiezej, lisciastej i jest ona BARDZO AROMATYCZNYM WSPANIALYM dodatkiem, wielkim nieporozumieniem jest mylenie czytajacych w stylu:"liście mają nieprzyjemny zapach, od którego roślina przyjęła swoją nazwę - koros, co w grece oznacza… pluskwę." Te liscie sa czesto jedynym wspanialym aromatem salatek, marynat, curry i innych potraw. Weryfikujmy "Autorytet Internetu" kazdy moze sobie zalozyc stronke i pisac bzdury PS. Nie kwestionuje prawa niektorych do nielubienia zielonej kolendry Kwestionuje "autorytatywne wypowiedzi" watpliwych znawcow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danka Re: Kolendra w proszku czy ziarenkach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 11:47 a gdzie tu powolanie na autorytet? bo jak widać to jedynie link do artykuliku o kolendrze. ja to odebrałam jako: a o kolendrze jest jeszcze tu. Jeśli już sie czepiasz to powinienes mnieć do tego powody, a z tym, jak zwykle u takich wszystko wiedzących ekspercików kiepsko: W tekście jest: "W kuchni używamy zmielonych, utłuczonych lub całych nasion kolendry" na co odpisujesz: no niby racja, ale niezupełnie, bo w kuchni używamy nie tylko zmielonych, tłuczonych itp. To tak jakby ktoś napisał słońce jest gorące, na co szanowny ekspert się oburza: no niby prawda, ale niezupełnie, bo słońce jest nie tylko gorące ale również świeci! Kompromitacja misiu! Poza tym dokonujesz świadomej manipulacji: cytujesz "liście mają nieprzyjemny zapach...", a tymczasem w tekście jest napisane wyraźnie: "Niedojrzałe owoce oraz liście mają nieprzyjemny zapach, od którego roślina przyjęła swoją nazwę - koros, co w grece oznacza… pluskwę." Możliwe że nie rozumiesz róznicy pomiędzy "niedojrzałe liście", a "liście", ale to już twój problem i za to żeś raczył sie nim z nami podzielić nie ma ci co dziekować. I jakoś wszystkie "bzdury" okazały się jednak "nie bzdurami" Łyso? No niestety. Na drugi raz przemyśl swoje święte oburzenie! A co do zamieszczania linków do róznych stron na tym forum - własnie o to chodzi by zdobywać wiedzę. Zdobytą filtrować, bo rzeczywiście net jest pełen róznego smiecia, ale akurat w twoim przypadku jedynym filtrem jest jakaś przedziwna złość. I to przed świętami, wstyd chłopczyku, wielki wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
garagemonster Re: Kolendra w proszku czy ziarenkach? 24.03.05, 11:59 Senin, czy jak ci tam invicito pierwsza jak chcecie wtranżalac smierdząca sałatkę to wasz problem: "Świeże liście kolendry, nazywanej świeżą pietruszką, mimo przykrego zapachu mają delikatny smak i drobno posiekane mogą być używane jako aromatyczne zioła" "Cała roślina wydziela mało przyjmeny, mocny zapach (...), ale dojrzałe nasiona mają subtelny aromat skórki pomarańczowej" (Marie-Francoise Valery "Przyprawy. Poradnik smakosza" wyd. Wiedza i Życie, Warszawa 2001) Odpowiedz Link Zgłoś
jutka1 Re: Kolendra w proszku czy ziarenkach? 24.03.05, 12:03 "przykry zapach" "malo przyjemny, mocny zapach"... subiektywne zdanie autorki - ja (subiektywnie oczywiscie) bardzo lubie zapach lisci kolendry Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Kolendra w proszku czy ziarenkach? 24.03.05, 12:04 kolendry nie jadam wcale-nie lubię, ale te nerwowe wrzuty to żenada "...ale dojrzałe nasiona mają subtelny aromat skórki pomarańczowej"-jak dla kogo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa_siarczynska Re: Kolendra w proszku czy ziarenkach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 12:10 a ja mam ksiazeczkę "Rosliny przyprawowe" Hlava i Lanska i tam piszą: "Zarówno niedojrzałe owoce, jak i ziele mają nieprzyjemny zapach pluskwy; dopiero po dojrzeniu nabierają łagodnego zapachu kolendry" i powiem że nie wiem jak to pachnie wiec moze ktos podpowie gdzie to kupić w Krakowie? liscie zielone oczywiscie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Kolendra w proszku czy ziarenkach? 24.03.05, 12:12 teraz to na świeżo chyba niedostępne, ale rośnie w doniczkach na balkonie jak dzikie-znienawidziłam kolendrę jak mi wyrosła w ilościach hurtowych rok temu-zapach mnie zabił Odpowiedz Link Zgłoś