Dodaj do ulubionych

Monachium - co przywieźć, gdzie jeść?

31.03.05, 01:25
Wyszukiwarka nic ciekawego nie wypluwa, więc uprzejmie pytam.

A gdyby jeszcze ktoś wiedział, jak się dostać z lotniska do miasta...
Tak mniej więcej, niemieckim w stopniu umożliwiającym survival władam.
Obserwuj wątek
    • Gość: zadumana Re: Monachium - co przywieźć, gdzie jeść? IP: 213.17.230.* 31.03.05, 09:06
      Drogi na lotnisko jakoś nie pamiętam, chociaż byłam na nim dwa razy. Ale tam są
      wszędzie jasne oznakowania i napisy, więc trzeba się bardzo starać, żeby się
      zgubić. No chyba, że kogoś poniosą emocje i straci głowę. Mozna się też dopytać
      (jeśli trochę kontaktujesz po niemiecku) - wszyscy chętnie pomogą - też to
      ćwiczyłam w Niemczech wiele razy.
      W Monachium "trzeba" zjeść golonkę. Najsłynniejsza chyba jest w knajpie znanej
      z odwiedzin Hitlera i kolegów. Nikt tego gościa ani słowem nie eksponuje, ale
      na sali w sezonie turystycznym są twarze we wszystkich kolorach i ze wszystkich
      kontynentów.
      Ale mówmy o golonce, bo jest świetna i warto spróbować, żeby wiedzieć do czego
      dążyć potem we własnej kuchni. Ostatnio byłam w Monachium w sierpniu i wreszcie
      po powrocie zrobiłam golonkę tak dobrą jak nigdy dotąd.
      • Gość: zadumana Re: Monachium - co przywieźć, gdzie jeść? IP: 213.17.230.* 31.03.05, 09:12
        www.nordsee.de/index.jsc
        W Niemczech warto zajrzeć do sieci rybnych barów Nordsee. Mają świetną szybką
        ofertę i dla tych co lubią to co z wody stanowią stosunkowo niedrogą atrakcję.
        Monachijskie adresy w linku.
    • Gość: Lobelia Re: Monachium - co przywieźć, gdzie jeść? IP: *.ibmer.waw.pl 31.03.05, 09:17
      Niestety byłam tylko przejazdem, więc w sprawie jedzenia nie pomogę. Natomiast
      co do transportu - z lotniska do centrum jeździ S-Bahn, linie S1 oraz S8.
      Oznaczenia są bardzo wyraźne, nie sposób nie trafić, pociągi odjeżdżąją co 20
      minut. Do dworca głównego jadą ok. 40 minut, dalszą komunikacją niestety nie
      mogę służyć, bo tylko na tej trasie się poruszałam. Bilety można kupić w
      automatach albo przy zejściu na peron w kasie, gdzie na dodatek udzielą ci
      wszystkich niezbędnych informacji. Bardzo dobrze zorganizowane to lotnisko jest
      i na pewno bezproblemowo sobie poradzisz.
    • nobullshit Re: Monachium - co przywieźć, gdzie jeść? 31.03.05, 10:17
      Okay, to lotnisko odfajkowane, skoro jeździ S-bahn, to sobie poradzę.
      I pohitlerowska golonka odfajkowana.
      Dziękuję.

A coś do przywiezienia?
      • ileo Re: Monachium - co przywieźć, gdzie jeść? 31.03.05, 12:45
        Pierwsze co przychodzi mi do glowy, jako cos typowo bawarskiego i ciekawego w
        smaku to drobnostka - a mianowicie slodka musztarda. Je sie przede wszystkim do
        ichniej bialej kielbasy, choc warto poeksperymentowac z naszymi rodzimymi
        smakolykami."Süßer Senf" ponoc najlepsza jest z firmy
        "Hendelmeiers" (czerwona etykietka).

Pozdrawiam

• Gość: zadumana Re: Monachium - co przywieźć, gdzie jeść? IP: 213.17.230.* 31.03.05, 12:40
      Nie wiem co przywieźć:) Właściwie obie kuchnie są smakowo dość podobne i dla
      Polaka smaczne.
      Natomiast, jeśli odczuwasz braki np. w przyprawach z całego świata, to mając
      fundusze możesz sobie kupić sensowne zapasy, bo pewnie przy pomocy tubylców
      gdzieś znajdziesz.
      Przywieź wspomnienia. Zawsze mieszczą się w bagażu bez problemów. Obejrzyj
      letni pałac króla Bawarii, obejrzyj zimowy pałac króla Bawarii...itd, itp
      • nobullshit Re: Monachium - co przywieźć, gdzie jeść? 31.03.05, 12:50
        Gość portalu: zadumana napisał(a):

> Obejrzyj letni pałac króla Bawarii, obejrzyj zimowy pałac króla
        Bawarii...itd, itp

Wolę Starą i Nową Pinakotekę :)

• Gość: zadumana Re: Monachium - co przywieźć, gdzie jeść? IP: 213.17.230.* 31.03.05, 14:00
          Wolisz malarstwo - oglądać można godzinami. Miłośnicy architektury starej i
          nowej też mają co pooglądać. Ja natomiast kiedyś np. spędziłam dwa popołudnia w
          ichnim muzeum techniki i również mam co wspominać:)
    • Gość: bynight Basic - BIO IP: *.dip.t-dialin.net 31.03.05, 15:06

bylam juz kilka razy w M. Za kazdym razem z kilkudniowa wizyta. Zazdroszcze im
      sieci sklepow Bio - Basic. Wyobraz sobie caly market tylko z takimi produktami,
      mieso, sery, wina, warzywa, owoce, slodycze... Jest w czym wybierac i to czesto
      w cenach zblizonych do normalnych. Jak bedziesz na rynku to jeden taki market
      jest niedaleko, tylko ciezko trafic - boczna uliczka..

Oprocz Basic zazdroszcze im wyboru makaronow z calego swiata.. Zawsze sobie cos
      przywioze. Czekolady, kawy,... i inne produkty, jest w czym wybierac.
      • fettinia Re: Basic - BIO 31.03.05, 22:23
        AAA bio-to zupelnie inna "para kaloszy"-rzeczywiscie-jest w czym wybierac:))Ja
        na szczescie mam za rogiem:)
    • fettinia Re: Monachium - co przywieźć, gdzie jeść? 31.03.05, 22:21
      Monachium to jedno z najlepiej "zautomobilizowanych"miast ale to juz wiesz:))
      Gdzie jesc?-zalezy od kieszeni:)Jest to miasto dosc drogie niestety:(Ale sprobuj
      bawarskiej kuchni w malych knajpkach-pieczone na grillu kielbaski tzw,bratwursty
      z typowa slodkawa musztarda lub bialej kielbasy.Do tego piffko musi byc:)No i
      sery najrozniejsze,szynki wedzone,winka super i niezbyt drogie.Winka zakup do
      domu-bo w Polandzie o wiele drozsze,sery roznorakie tez:)Jesli slodkosci
      lubisz-wszelkie buchty nadziewane,knedle itp:)Zreszta napisz co lubisz?
      No i przyprawy najrozniejsze z calego swiata tansze niz w Polsce.A moj brat
      zajada sie salami i salatka miesno-majonezowa oraz wszelkimi dzemami:)Jeszcze
      herbata-szczegolnie porzeczkowo-wisniowa-chyba w Polsce nie ma.Co jeszcze?Napisz:)
      • nobullshit Re: Monachium - co przywieźć, gdzie jeść? 31.03.05, 22:59
        Tak jak się spodziewałam, wszystkie specjalności tuczące :)
        Golonce pewnie zwyczajnie nie dam rady, ale jakiegoś wursta wrzucę na ruszt.

Dobrze, Fettinio, że mi o dżemach przypomniałaś - spróbuję upolować
        moją ulubioną Tamarę i pewnie Schwartau. I o winach - może się napatoczy
        gewurtztramminer, które w Polsce kosztuje od 15 euro wzwyż. I jeszcze
        gdyby był austriacki rum Stroh. No i rączka od walizki już się urywa. :)

Dziękuję wszystkim za rady, wypiję piwo za Wasze zdrowie.
        • fettinia Re: Monachium - co przywieźć, gdzie jeść? 31.03.05, 23:07
          Eeeee-to winko to tu 1.50 kosztuje w Netto:)Serio:)Stroha tez kupisz za
          niewiele-dzemow naprawde super wybor roznistych:)Przypomnij sobie co jeszcze:)
          • nobullshit Re: Monachium - co przywieźć, gdzie jeść? 31.03.05, 23:28
            Lista zakupów już mi się sprecyzowała ( alkohol / dżemy / alkohol / dżemy...).
            Tylko, jeśli możesz, powiedz GDZIE najtaniej kupować. W śródmieściu,
            bo wycieczek do centrów handlowych na peryferiach nie planuję :)
            W tych Bio-Basicu i Netto, o których wspominacie? W dobrym starym Aldim?
            • fettinia Re: Monachium - co przywieźć, gdzie jeść? 31.03.05, 23:38
              Netto jest tanie,a dobry stary Aldi sie nawet pociagnal i zbiera pochwaly oraz
              produkty Bio sprzedaje:)Nie mieszkam w Monachium tylko troche dalej,ale mysle,ze
              i Netto i Aldi w centrum znajdziesz:)Ewentualnie nieco drozsza Edeke-tam
              znajdziesz dobre wedliny.Unikaj Reali i tym podobnych kolosow,bo pare afer
              ostanio bylo z nieswieza zywnoscia.
          • Gość: julchen Re: Monachium - co przywieźć, gdzie jeść? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.03.05, 23:31
            stroh za niewiele??? wlasnie dzisiaj ogladalam ceny 11-12 euro. i to nie w
            monachium, a tam przrcie znacznie drozej niz w reszcie republiki. naprawde
            typowe sa te biale kielbaski ze slodka musztarda, turysci jadaja je o roznych
            porach, ale tak na prawde jest to bawarskie sniadanie!
            pinakoteke bardzo, bardzo polecam, szczegolnie stara! jest tam wspanialy Dürer
            i Bosch bodajze, no wiem, ze bylam zachwycona, choc juz wiele widzialam (he,
            he, jak to brzmi :))
            i zajrzyk koniecznie do znanego z reklamy kawy sklepu z delikatesami Dalmayr
            (chyba tak sie pisze)kawa tam wcale nie najwazniejsza. sa wspaniale stoiska z
            wedlina, roznymi salatkami, pasztetami, rybami. nie kupilam tam nic, bo nieco
            drogo bylo, ale te widoki, zapachy, no jeszcze dzisiaj slinka mi cieknie...
            • fettinia Stroh:) 31.03.05, 23:41
              11 owszem ale za pol litra 54%-mozesz kupic za 5 cwiartke:))Albo 45% za 7.Czy w
              Polsce taniej?:)
              • Gość: julchen Re: Stroh:) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.04.05, 00:07
                ja do tej pory w Niemczech widzilam wlasciwie tylko te pollitrowki z 54%.
                wlasnie z tego znam Stroh, ze ma wiecej procentow, no i inny aromat niz
                pozostale rumy :) Nie wiem, ile kosztuje w Polsce, ale chyba duzo, pamietam
                szok, jakiego dostalam po obejzeniu cen zwyklych win, martini czy tym podobnych
                2 lata temu w Polsce.
                Stroh za to tani widzialam w jakis gigantycznych bultach (litr??)i
                wysokoprocentowy na granicy niemiecko czeskiej. niestety wtedy nie kupilam,
                taka glupia bylam :((
                • Gość: Nobullshit Re: Stroh:) IP: *.spray.net.pl 01.04.05, 00:32
                  W Polsce to go nie ma, więc niech kosztuje, ile chce :)
                  To cenna informacja, że może mieć różną moc, bo ja znałam tylko 80%.
                  • julchen33 Re: Stroh:) raz jeszcze! 01.04.05, 08:21
                    z tym Srtoh to cos mi sie pokickalo, to co wczoraj widzialam, to rzeczywiscie
                    bylo 80% za 12 Euro. ja tez znalam zawsze tylko jedne (silne :)) wydanie
                    procentowe, poprzedniczka troche mnie zmylila z roznymi wielkosciami i roznymi
                    procentami, sorry.
    • ampolion Re: Monachium - co przywieźć, gdzie jeść? 01.04.05, 03:40
      Ja bym szukał niemieckich, staroświeckich kufli do piwa.
      • ampolion Re: Monachium - co przywieźć, gdzie jeść? 01.04.05, 03:53
        Mówię o takich rzeczach (poklikaj i na "next"):

www.thegunmuseum.com/steins/steins1.htm
    • Gość: zadumana Re: Monachium - co przywieźć, gdzie jeść? IP: 213.17.230.* 01.04.05, 08:38
      Widzę, że zapowiada się na większe zakupy i powoli miejsca na nie zaczynasz
      planować więcej niż trzeba na symboliczne przyprawy. Oprócz walizki warto
      czasem mieć i torbę podróżną;)
      Przy większej ilości czasu warto pochodzić po niektórych sklepach jak po
      muzeach. Z babskich spraw - sklepy z najlepszymi ciuchami najlepszych kreatorów
      też można obejrzeć coby mieć pogląd na aktualny stan mody i portfeli jej
      największych zwolenników:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka