Dodaj do ulubionych

szyjki (ogonki) rakowe

04.04.05, 18:36
jakie znacie przepisy z ich wykorzystaniem ?
ja przeważnie robie jedną z tych dwóch sałatek:
1. szyjki, czerwony grapefruit, awokado, majonez
2. szyjki, bardzo dużo kopru, ryż, majonez
Obserwuj wątek
    • jacek1f Re: szyjki (ogonki) rakowe 04.04.05, 19:00
      ja ich uzywam jak krewetek lub krabow lub "ich" paluszkow...
      a najmilej smakuja rodzince z ananasem, sokiem z cytryny i łyżka majonezu -
      plus sól, cukier i pieprz oczywiscie.

"krewetkopodobnie" robilem pare razy na cieplo - jak krewetkowe saganaki - z
      imbirem, czosnkiem i pomidorami z puszki plus feta i zapieczone w piekarniku z
      natką.
      • jarek_zielona_pietruszka Re: szyjki (ogonki) rakowe 05.04.05, 00:14
        ja na suwalszczyźnie łapię sobie tak ok setki i gotuję w osolonej wosdzie z
        dodatkiem dużej ilości kopru i takie gorące prosto do zjedzenia (najlepszy jest
        ten rosołek ze środka mniam.:)do tego może być jarzębiak lub tradycyjnie żubrówka.
        gdy polowanie nie wypali to trzeba nadrobić świeżą bułką z wiejskim masłem a
        szyjkę rakową położyć obok świeżo uwędzonego węgorza. może to i dobre ale są
        tacy co nie lubią węgorzy dla mnie to przysmak. pozdrawiam
        • Gość: kacha Re: szyjki (ogonki) rakowe IP: *.globsat.net / 213.25.121.* 05.04.05, 22:33
          Przepraszam, a gdzie ja takie szyjki rakowe czy tez ogonki mogę dostać i w
          jakiej są cenie?
          z góry dziękuję za odpowiedź
          pozdrawiam
          Kasia K.
          • jarek_zielona_pietruszka Re: szyjki (ogonki) rakowe 05.04.05, 22:43
            bywają w różnych sklepach, jako konserwowe, lub mrożone,(są drogie jak stado
            lisów polarnych na manhatanie) ja konserwowe robię sam w małych słoiczkach, ale
            najlepsze są takie świeże prosta z wody. jeżeli chcesz to spróbuj w społem
            widziałem w kilku sklepach.pozdrawiam
          • jswm Re: szyjki (ogonki) rakowe 06.04.05, 11:25
            ja kupuję w makro, w zalewie
            • invicta1 Re: szyjki (ogonki) rakowe 06.04.05, 11:33
              te mrożone gotuję w słodkiej smietance dodaję sól, czosnek, natkę pietruszki (bo
              nie lubie koperku) i jak już fajnie odparuje-zgęstnieje zjadam z makaronem
              kropiąc wszystko cytryną-kurcze jak ja to lubię! mój M posypuje sobie to jeszcze
              parmezanem, ale on wszystko je z serem:)
    • wanilka77 JSWM 06.04.05, 11:39
      a te które użyłaś do sałatki to były te z zalewy? czy poddawałaś je jakieś
      obróbce cieplnej jeszcze?
      • jswm Re: JSWM 06.04.05, 11:41
        to były te z zalewy, tylko odsączone i już
        • wanilka77 Re: JSWM 06.04.05, 15:10
          dzięki ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka