Dodaj do ulubionych

Do Polakow we Francji ;)

07.04.05, 10:44
szukam francuskiego odpowiednika dla najzwyklejszego polskiego twarogu,
takiego do sernika; widzialam ze jest kilka osob na tym forum ktore pisze z
Francji, wiec mam nadzieje ze mi pomoga i ze nie bede musiala "przemycac"
sera przy kazdym powrocie z domu ;)
Obserwuj wątek
    • kikkera Wilo, niestety nigdy nie znalazłam :) 07.04.05, 10:52
      wrawdzie mieszkam w czekolandzie, jednak często robimy zakupy we Francji i nic
      takiego nie udało mi się znaleźć. Może ktoś inny miał więcej szczęścia
    • dziuunia Re: Do Polakow we Francji ;) 07.04.05, 10:56
      Niektórzy radzą sobie w ten sposób:
      www.ccwhois.net/parisvarsovie/twarog-fromage-a-la-faisselle.html
      Może warto spróbować?
      • wila2 Re: Do Polakow we Francji ;) 07.04.05, 11:01
        dziuunia napisała:

> Niektórzy radzą sobie w ten sposób:
        > www.ccwhois.net/parisvarsovie/twarog-fromage-a-la-faisselle.html
        > Może warto spróbować?
        >
        moja babcia tak robila ser i myslalam nad tym "babcinym" sposobem, bedzie to
        ostatnia ostatecznosc, a moze jakis ser twrogowo-podobny w Belgii?
        • kasienka80 Re: Do Polakow we Francji ;) 07.04.05, 11:05
          A moze ricotta?
          • lama_83 Re: Do Polakow we Francji ;) 07.04.05, 11:22
            A czy ktoś z Was mieszka może w Paryżu? Lecę tam w maju-czerwcu i chciałabym
            spytać Was o jakąs miła niedrogą knajpkę, o jedzenie, ceny o miejscowe
            smakołyki jęsli takie są itp...
            • kasienka80 Do Lama83----restauracja na Montmartre 07.04.05, 14:49
              Na Montmartre proponuje La cousine (albo Chez ma cousine- nie pamietam
              dokladnej nazwy), zaraz obok artystow na placu. Podaja mule z frytkami. Porcja
              kosztuje 8-9 euro, wiec niedrogo.
            • Gość: Ewa Re: Do Polakow we Francji ;) IP: *.net81-66-181.noos.fr 09.04.05, 15:34
              W Paryzu istinieje 11 tysiecy restauracji, wg ostanich statystyk ;)
              Jezeli nie podasz w jakich dzielnicach sie bedziesz poruszac to trudno,
              niestety, pomoc...
              • lama_83 Re: Do Polakow we Francji ;) 09.04.05, 16:05
                Gość portalu: Ewa napisał(a):

> W Paryzu istinieje 11 tysiecy restauracji, wg ostanich statystyk ;)
                > Jezeli nie podasz w jakich dzielnicach sie bedziesz poruszac to trudno,
                > niestety, pomoc...

Wszędzie w pierwszej i w większości drugiej strefy :o) nawet mogę gdzieś
                bezproblemowo dojechać na pisiłek, bo kupuję carte orange, no problem...
                • Gość: Ewa Re: Do Polakow we Francji ;) IP: *.net81-66-181.noos.fr 10.04.05, 01:29
                  Dobrze, a jaki masz budzet na kolacje w restauracji (kolacje sa, pewnie wiesz,
                  drozsze...) ? Rozumiem ze chodzi ci o kuchnie "francuska", czyli regionalna.

ps. ktos tu podal Montmartre, co nie ma wiekszego sensu. W tego typu
                  turystycznych dzielnicach, to sa lapki na turystow : nawet jezeli dobre to
                  zazwyczaj dwa razy drozsze niz w Paryzu "normalnym" (dla Paryzanow)
                  ;-(
          • kikkera Próbowałam, to jednak nie to :( 07.04.05, 11:25
            Czyniłam także próby z Petits Suisses - klapa. Musi być jednak twaróg.
            Kiedyś zrobiłam serkiem dodając do tego sernixu - takie coś w proszku, co
            bodobno gwarantuje udany sernik. Było nawet OK, choć serniK była bardzo (zbyt)
            mokry.
            • wila2 Re: Próbowałam, to jednak nie to :( 07.04.05, 11:33
              ja probowalam z faisselle, odcedzilam, ale nie wyciskalam, nie wyszlo
              oczywiscie, w dodatku faisselle wydaje mi sie za mialki, twarog powinien miec
              malutkie "grudki", jeszcze mi zostala proba z ricotta i dobrze odcisnietym
              faiselle :(
              • Gość: dosia Re:Tylko faisselle-wyprobowane przez wielu Polakow IP: *.fbx.proxad.net 07.04.05, 13:34
                Faisselle jak najbardziej nadaje sie do robienia sernika, zreszta francuski
                sernik tez jest robiony z faisselle. Musisz tylko przez mniej wiecej 2 doby
                odcienczyc ser w koszyczku, ktory masz w opakowaniu.
                • wila2 Re:Tylko faisselle-wyprobowane przez wielu Polako 07.04.05, 13:38
                  robilam z faisselle i nie wyszlo, ale nastepnym razem wrzuce faiselle w lniana
                  sciereczka mojej babci, przydusze kamieniem zeby dobrze obcieklo i niech
                  sprobuje nie wyjsc; a jakby wymieszal faisselle z jakims wloskim serem, takim
                  bardziej tlustym?? jutro jade na zakupy ;)
      • Gość: Ewa Re: Do Polakow we Francji ;) IP: *.net81-66-181.noos.fr 09.04.05, 15:29
        Temat byl wielokrotnie omawiany na usenecie (pl.rec.kuchnia). Z faisselle
        wychodzi doskonaly tworog (z petits suisses, jak rowniez ze zwyklych jogutow
        tez ;), ale w tym celu nalezy faiselle podgrzac (ja to robie w mikrofalowce).
        Chodzi o to ze wszystkie francuskie biale sery sa wyrabiane przez odcisniecie
        zsiadlego mleka bez podgrzania owego, z tej przyczyny sa tak "mokre" i zawsze
        miekkie.
    • Gość: ania Re: Do Polakow we Francji ;) IP: *.148.98-84.rev.gaoland.net 07.04.05, 13:58
      W carefour znalazlam ser "cottage cheese" ma konsystencje polskiego twarozku
      wiejskiego ( szwedzkie "keso")tzn zwykly twarozek z grudkami . Sernik robie z
      sera ( fromage frais (vache brousse) dwa dni odcieka i jest super . jest w
      opakowaniach przezroczystych , plastikowych z zielonymi napisami (400 g )
      • Gość: ania Re: Do Polakow we Francji ;) IP: *.148.98-84.rev.gaoland.net 07.04.05, 14:02
        z faiselle tez probowalam , ale lepszy wychodzi z tego " brousse" odciskam go
        w pieluszce tetrowej lub sciereczce i przygniatam czyms ciezkim . Po dwoch
        dniach jest konsystencji zwyklego bialego , polskiego sera .
        • kikkera A smak, czy jest lekko kwaśny ? n/t 07.04.05, 14:19
      • wila2 Re: Do Polakow we Francji ;) 07.04.05, 14:30
        ten cottage cheese to wyglada jak polski "serek granni" czy jak to sie tam
        pisze i jest slonawy, ale sprobuje z tego "vache brousse", moze akurat,
        dzieki ;)
        • Gość: Viska Re: Do Polakow we Francji ;) IP: *.access.telenet.be 07.04.05, 17:39
          Mieszkam w Belgii,pieke sernik z sera typu quark(trzeba troche odsaczyc),wychodzi wysmienity!!
          We Francji mozna ten ser kupic w marketach(np: Auchan,czesto tam wlasnie kupuje).
          Pozdrowienia :))
          • kikkera Visko, czy możesz podać przepis na ten senik? n/t 07.04.05, 19:12
    • Gość: lu Re: Do Polakow we Francji ;) IP: *.acn.waw.pl 07.04.05, 18:19
      Ja tez nie znalazlam odpowiednika twarogu nadajacego sie na sernik. Ale na
      dziale z serami na wage znajdziesz slone twarogi (ok. polkilogramowe krazki).
      Pysznosci. Od kiedy je odkrylam, przestalam juz tak bardzo tesknic za twarogiem.
      • wila2 Do Polakow we Francji ;) DZIEKI 07.04.05, 22:29
        Dzieki wszystkim, pewnie jeszcze pojdzie kilka sernikow do kosza, ale cos
        wymysle z tym serem i bede miala serni, nawet we Francji ;)
    • bodzia11 Re: Do Polakow we Francji ;) 07.04.05, 23:19
      Jezeli bywasz na Concorde, to mozesz kupic polski ser w niedziele w kiosku przy
      kosciele /tylko pytaj bo nie jest on wylozony w gablocie/lub u polakow prosto z
      samochodow, czesto tez sprzedaja obok kosciola te osoby co prowadza sprzedaz
      gazet. W poskich sklepach kupisz tez ser tylko ze mielony.
      • Gość: leila Re: Do Polakow we Francji ;) IP: *.k528.webspeed.dk 09.04.05, 00:03
        ja do sernika uzywam PHILADELPHIE dwa opakowania szsc jaj ,cukier i wychodzi
        super!
        • Gość: dosia Re: Do Polakow we Francji ;) IP: *.fbx.proxad.net 09.04.05, 13:51
          No tak, tylko we Francji nie ma sera philadelphie.
          Jezeli chodzi o sernik, mozna go tez kupic w niektorych ciastkarniach a nawet w
          hipermarketach, np. w Carrefourze na stoisku z serami. Jest naprawde niezly.
    • Gość: aga Re: Do Polakow we Francji ;) IP: *.16.100-84.rev.gaoland.net 10.04.05, 16:18
      Ja ser robię sama :) Trzeba kupić "lait caillé" (ale nie "lait fementé"), jest
      takie w Carrefourze - opakowanie z arabskimi wzorkami, ok.1,3 euro za litr.
      Wlewa się to do gara, podgrzewa (ale nie za bardzo), jak się skrzep oddzieli
      wylewam na cedzak. Twarożek podręcznikowy, a na Wielkanoc Francuzi się o sernik
      zabijali ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka