bogdaa 10.04.05, 22:17 Proszę, podzielcie się Waszą wiedzą w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nobullshit Re: Jak zamrozić zupę? 10.04.05, 22:23 Wlać do słoika (tylko nie do pełna, bo ciut objętość zwiększa), słoik zakręcić i do zamrażalnika. Późniejsze rozmrażanie można przyspieszyć wstawiając słoik do gorącej wody (takiej gorącej z kranu, nie wrzątku, bo pęknie). A kiedy się rozmrozi na tyle, że wyjdzie ze słoika, można dokończyć rozmrażanie w garnku na kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gemini Re: Jak zamrozić zupę? IP: 168.12.253.* 10.04.05, 22:52 Raczej nie polecam zamrażania zupy, której składnikiem są ziemniaki. To warzywo tego nie lubi będąc w zupie i jest co najmniej mało zjadliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Jak zamrozić zupę? 10.04.05, 22:56 Ja zazwyczaj gotuję ziemniaki do zupy osobno - chyba że to ziemniaczana :)) - przed jej podaniem i dodaję do porcji, która ma być danego dnia zjedzona. Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: Jak zamrozić zupę? 10.04.05, 23:02 Oprocz tego co pisze gemini, nie ryzykowalbym naczyn szklanych. Zamrozenie do temperatury 253 K (-20 ºC) w zaleznosci od proporcji cialo stale/ciekle, moze doprowadzic do powaznego wzrostu objetosci i rozsadzenia sloika. Proponuje (jesli juz) pojemniki plastykowe .. co najwyzej sie zdeformuja ale nie popekaja. Tak zamrazam fasole czy soczewice i zachowuje sie doskonale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Jak zamrozić zupę? IP: *.acn.waw.pl 10.04.05, 23:05 regularnie mroze porcje rosołu (na zupy dla córki) - własnie w plastik. pojemnikach Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Jak zamrozić zupę? 12.04.05, 00:07 dania polplynne typu gigos, chili con carne , ratutuje i tym podobne bardzo dobrze mi sie zamrazaja w pojemnikach po jogurcie najczesciej kupuje litrowe, wiec duze i wygodne do umycia, pokrywki sa szczelne Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Roseanne 12.04.05, 01:31 W Polsce jogurty raczej nie mają pokrywek. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bogdaa Re: Roseanne 12.04.05, 09:47 Bardfzo wam dziękuję za rady. A co do jogurtów - duże Danony nawet w Polsce mają pokrywki i chyba z tej opcji skorzystam przy zamrażaniu zupy. Dzięki jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: 12.04.05, 16:46 Ja mroze po prostu w woreczkach. Nakladam pomocniczo woreczek na garnek, wlewam odpowiednia porcje, wtedy zawiazuje na supelek owy worek i do zamrazalnika. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Jak zamrozić zupę? 12.04.05, 23:18 ja mrożę w takich półlitrowych pojemnikach ze szczelnymi przykrywkami z przeznaczeniem do mikroweli koszt ok 60gr(można kupić w firmach zaopatrujących bary sprzedające na wynos)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Jak zamrozić zupę? IP: *.acn.waw.pl 12.04.05, 23:19 pokrywki mają nie tylko jog. Danone ale i serki mascaprpone, ricotta, wszelkie serki kremowe w "trumienkach" itp :)) Odpowiedz Link Zgłoś