Dodaj do ulubionych

Jak zamrozić zupę?

10.04.05, 22:17
Proszę, podzielcie się Waszą wiedzą w temacie.
Obserwuj wątek
    • nobullshit Re: Jak zamrozić zupę? 10.04.05, 22:23
      Wlać do słoika (tylko nie do pełna, bo ciut objętość zwiększa),
      słoik zakręcić i do zamrażalnika.
      Późniejsze rozmrażanie można przyspieszyć wstawiając słoik do gorącej wody
      (takiej gorącej z kranu, nie wrzątku, bo pęknie). A kiedy się rozmrozi na tyle,
      że wyjdzie ze słoika, można dokończyć rozmrażanie w garnku na kuchni.
      • Gość: gemini Re: Jak zamrozić zupę? IP: 168.12.253.* 10.04.05, 22:52
        Raczej nie polecam zamrażania zupy, której składnikiem są ziemniaki. To warzywo
        tego nie lubi będąc w zupie i jest co najmniej mało zjadliwe.
        • nobullshit Re: Jak zamrozić zupę? 10.04.05, 22:56
          Ja zazwyczaj gotuję ziemniaki do zupy osobno - chyba że to ziemniaczana :)) -
          przed jej podaniem i dodaję do porcji, która ma być danego dnia zjedzona.
        • janek53 Re: Jak zamrozić zupę? 10.04.05, 23:02
          Oprocz tego co pisze gemini, nie ryzykowalbym naczyn szklanych. Zamrozenie do
          temperatury 253 K (-20 ºC) w zaleznosci od proporcji cialo stale/ciekle, moze
          doprowadzic do powaznego wzrostu objetosci i rozsadzenia sloika. Proponuje
          (jesli juz) pojemniki plastykowe .. co najwyzej sie zdeformuja ale nie
          popekaja. Tak zamrazam fasole czy soczewice i zachowuje sie doskonale.
          • Gość: marghe_72 Re: Jak zamrozić zupę? IP: *.acn.waw.pl 10.04.05, 23:05
            regularnie mroze porcje rosołu (na zupy dla córki) - własnie w plastik.
            pojemnikach
    • roseanne Re: Jak zamrozić zupę? 12.04.05, 00:07
      dania polplynne typu gigos, chili con carne , ratutuje i tym podobne bardzo
      dobrze mi sie zamrazaja w pojemnikach po jogurcie

najczesciej kupuje litrowe, wiec duze i wygodne do umycia, pokrywki sa szczelne
      • nobullshit Roseanne 12.04.05, 01:31
        W Polsce jogurty raczej nie mają pokrywek. :)
        • bogdaa Re: Roseanne 12.04.05, 09:47
          Bardfzo wam dziękuję za rady.
          A co do jogurtów - duże Danony nawet w Polsce mają pokrywki i chyba z tej opcji
          skorzystam przy zamrażaniu zupy.
          Dzięki jeszcze raz.
          • thiessa Re: 12.04.05, 16:46
            Ja mroze po prostu w woreczkach. Nakladam pomocniczo woreczek na garnek, wlewam
            odpowiednia porcje, wtedy zawiazuje na supelek owy worek i do zamrazalnika.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Jak zamrozić zupę? 12.04.05, 23:18
      ja mrożę w takich półlitrowych pojemnikach ze szczelnymi przykrywkami z
      przeznaczeniem do mikroweli koszt ok 60gr(można kupić w firmach zaopatrujących
      bary sprzedające na wynos)pozdrawiam
    • Gość: marghe_72 Re: Jak zamrozić zupę? IP: *.acn.waw.pl 12.04.05, 23:19
      pokrywki mają nie tylko jog. Danone
      ale i serki mascaprpone, ricotta, wszelkie serki kremowe w "trumienkach" itp :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka