Gość: FasOlka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 13:37 Zawsze sie zastanawialam jak w "chinskich" barach przyrzadza sie taka surówke, zeby byla soczysta i slodziutka. czy ktos odkryl ten sposób i sie ze mna podzieli ? Uwielbiam ja ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marghe_72 Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn IP: *.acn.waw.pl 11.05.05, 13:43 wersja na lenia: zetrzec drobno (jato robie w robocie kuchennym), posilićm skropic cytryną i olejem / oliwą. Przygnieśc czymś ciezkim i odstawić zalac sosem słodko ostrym (czy jak mu tam) gotowe:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FasOlka Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 13:45 a dlugo tak musi "dochodzic" ? (moge tez poporsiic o wersje "nie dla lenia" ?? - b. lubie gotowac i nie przeraz mnie to ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn IP: *.acn.waw.pl 11.05.05, 13:46 aż zmięknie :)) a ne dla lenia - to to samo, tylko sos włanoręcznie zrobić:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FasOlka Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 14:06 Kurcze....sosu tez nie bardzo wim jak przyzadzic, i to pewnie jeszcze zeby miala taka "kislowata" konsystencje ?? hmmm w sumie taki slodko -kwasny do sajgonek nie bedzie najgorszy ale bylabym z siebie dumna, gdybym umiala zrobic sama ;) wiec jesli to nie problem to poprosze jeszcze o krotka instrukce na temat sosu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn IP: *.access.telenet.be 11.05.05, 14:05 Kiedys kroilam i ugniatalam kapuste na surowke Potem wpadlam na pomysl aby ja zetrzec na tarce z grubymi oczkami i wychodzi wspaniale i bardzo szybko Po starciu przyprawiam sola , maggi , cukrem dodaje jablko i cebule w piorkach , czasem papryke , pokrojone czastki pomaranczy mozna dodac lyzke jogurtu , skropic octem , mozna dodac czosnek Wychodzi bardzo soczysta zarowno z bialej jak i czerwonej kapusty A jak postoi w lodowce to jest jeszcze lepsza nawet na pare dni mozna zrobic A na marginesie to tez mialam wczoraj chinsczyzne i brak kapusty wyszla mi pyszna surowka z pokrojonych cieniutko talarkow pora , kukurydzy , i salaty lodowej tez w paseczki , garstka kielkow sojowych Zmieszana z lyzka jogurtu maggi do smaku , sol , pieprz , pare kropel olejku sezamowego uprazone ziarenka sezamu Bardzo pasowala smakowo do chinsczyzny , polecam Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn 11.05.05, 15:02 ja słyszałem że dodają tylko (do kapusty) octu i cukru - nic więcej sos słodki chilii - to właśnie ocet, cukier, płatki chilli i ew. czosnek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FasOlka Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 15:06 ale myslisz ze octu takiego zwyklego ? czy moze ryzowego ?? albo jeszce jakiegos innego ??? Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn 11.05.05, 15:12 vietnamczyk z budki powiedział mi że zwykłego czyli winnego jak dla mnie biały ocet ryżowy nie różni się prawie w ogóle od octu winnego (może dlatego chinczycy z budek używają zwykłego - bo u nas sporo tańszy - a smak dosyć zbliżony) z tymże jest jeszcze ciemny ocet ryżowy - taki ala balsamico, ale będę szczery nie testowałem go na razie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 19:45 a ile kosztuje ocet ryżowy? Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee kosztuje... 01.06.05, 17:48 zależy jaki... www.merre.pl/html/octy.html biały jakieś 5,5zł; ciemny jakieś 8 zł > tylko ceny hurtowe podaję teraz, więc pewnie jakieś 25% drożej na półce w sklepiku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn IP: *.acn.waw.pl 11.05.05, 15:17 w mądrej ksiedze (kuchnia egzotyczna) jest ryzowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn IP: *.acn.waw.pl 11.05.05, 15:20 za ksiazką: 3 łzyki octu ryzowego 2 łyżki wody, 3 łyzki cukru 2 papryczki chili (bez nasion) posiekane wode, cukier i ocet podgrzać, zagotowac i gotowac kilka min (az poswstane "syrop") wymieszac z chili Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn 11.05.05, 15:33 ja tylko mówiłem o względach cenowych / a uzyskanym smaku w 99,99% przepisach "chińskich" jak mowa o occie - to o occie ryżowym Odpowiedz Link Zgłoś
bodzia11 Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn 11.05.05, 15:38 Oprocz skladnikow jakie wymienila marghe_72 dodawana jest jeszcze marchew i mango starte na srednich oczkach tarki. Kiedy to wszystko sie przegryzie powstaje naprawde wspanialy sos. Uwielbiam kielki soi z tym sosem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
cucciolo Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn 11.05.05, 16:48 to ja fasolka - tylko juz zalogowana moze ja jestem jakas "nie tego" ale zastanwaim sie co rozumiecie przez papryczki chili - czy to te malenstwa ok 3 cm. straszliwie pikantne (czerwone) czy takie dluzsze ok 10cm ? (chyba mniej ostre) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn IP: *.acn.waw.pl 11.05.05, 17:57 dla mnie chili = to zazwyczaj te mniejsze , swieze , do kupienia w sklepach z orientalną zywnoscią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn IP: 80.50.251.* 12.05.05, 15:10 kapustę poszatkować, posolić (jedna łyżeczka) odstawić, za pół godziny odsączyć. Dodać startą na grubej tarce marchewkę, 3 łyzki cukru, łyżkę (lub 1,5) octu (nazwyklejszego) i łyżeczkę ostrej zmielonej papryki. I gotowe. Ten smak to właśnie ocet+cukier+papryka ostra nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Sprawdzony IP: 80.50.251.* 12.05.05, 15:10 kapustę poszatkować, posolić (jedna łyżeczka) odstawić, za pół godziny odsączyć. Dodać startą na grubej tarce marchewkę, 3 łyzki cukru, łyżkę (lub 1,5) octu (nazwyklejszego) i łyżeczkę ostrej zmielonej papryki. I gotowe. Ten smak to właśnie ocet+cukier+papryka ostra nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambus24 ja daje jeszcze orzeszki ziemne IP: *.jpk.pl / *.rotmanka.jpk.pl 12.05.05, 15:36 tez fajnie smakuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolly Re: ja daje jeszcze orzeszki ziemne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 19:43 boję się octu dodawać do sałatek/ surówek - dlatego zawsze wybieram majonez ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: ja daje jeszcze orzeszki ziemne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 20:04 nie bój się :-)! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: ja daje jeszcze orzeszki ziemne 31.05.05, 20:35 popieram, nie bój sie. Dobry ocet winny to jest to albo ryzowy.. Odpowiedz Link Zgłoś
camomille dorzucam 01.06.05, 17:48 zasiegnelam jezyka w moim zaprzyjaznionym sklepie eurasie jak sie robi taki sos i wersja marghe zgadza sie z jednym wyjatkiem, dodaje sie jeszcze sos (moze po polsku ekstrakt z) rybny, ktory wlasnie nadaje ten szczegolny smaczek, aha i jeszcze starta marchewka w niezbyt duzej ilosci, tylko dla kolorku i slodkosci, nie zapomniec o duzej ilosci wycisnietego czosnku, smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee Re: dorzucam 01.06.05, 17:50 a kupiłem ostatnio sos rybny więć stestuję... a czosnku w sałatkach z vietnamskich budek to nie czuć za bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
camomille Re: dorzucam 01.06.05, 17:51 juz teraz sie pogubilam, ale to maja byc proporcje 1:3:1:3 Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee Re: dorzucam 01.06.05, 17:58 nie zrozumieliśmy się... myślałem o sałatce a w sosie to tak jak najbardziej... jak czosnek przejdzie płynami to go tak "w sumie" nie czuć... ale ten sos rybny to myśłałem że mówisz o sałtce - bo w składzie sosu słodko- kwaśno-chilli to nie wyczułem niczego takiego Odpowiedz Link Zgłoś
camomille Re: dorzucam 01.06.05, 18:21 tosmy sie chyba faktycznie pogubili, wiec reasumujac z tego co sie dowiedzialam u tzw zrodla w sprawie sosu do salatki czy do sajgonek, bo to jest dokladnie to samo z tym ze do salatki dodaja jeszcze majonezu do sosu aby mial taki bialy kolorek, ale to absolutnie nie regula. czyli baza,: ocet, woda, cukier, lekko podgrzac do lezki i wtedy dodac ostra papryczke pociachana, marchewke starta w paseczki, czosnek i sos rybny, i ew entualnie sos sojowy i troszke pieprzu jak ktos lubi. ma to byc, jak wiesz zreszta, slodko-kwasno-ostre. Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee Re: dorzucam 01.06.05, 19:08 no więc w SOSIE: jest czosnek i to nie tak mało, ale nie ma albo ja nie wyczułem sosu rybnego (marchewka jest ale tylko w sosie samym słodko-kwaśnym, marchewka i ananas - ale jest to sos słodko-kwaśny do ryżu i tzw. kulek kurczaka a nie sałatki) natomiast sałatka w budkach w wawie jak mówiłem jest częśto tylko z octem i cukrem czyli jak widać "co budka to obyczaj" i każdy ma własną recepturę - bazą jest woda, ocet, cukier - no i chilli jak ma bys ostre - lub nie jak tylko słodko- kwaśne Odpowiedz Link Zgłoś
camomille Re: dorzucam 01.06.05, 19:19 j-lee, podalam przepis na sos do salatki jaki uzyskalam jak to sie mowi z pierwszej reki i jeszcze mi powiedziano, ze to jets dokladnie ten sam co do sajgonek tylko bez ostrej papryczki, ale o drobno startej marchewce napewno mowili i sos rybny w obu przypadkach, no coz, ja mysle, ze pewne rzeczy wynikaja tez z jakich regionow kucharze pochodza, tak samo jest z couscousem, jedni daja papryke a drudzy absolutnie nie, wiec... jak wolisz, daj znac jak ci sie udalo, camomille Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: dorzucam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 17:12 już mi się wszystko pomieszało :-) Odpowiedz Link Zgłoś
camomille Re: dorzucam 01.06.05, 17:56 masz po czesci racje z tym czosnkiem, w w-wie nie, ale tam gdzie jadam w krakowie jest jak najbardziej, a tu gdzie mieszkam to normalka i dlatego pozwolilam sobie przypomniec o czosnku, choc to ma byc tylko jako dodatek a nie jako baza, pa Odpowiedz Link Zgłoś
camomille Re: dorzucam 01.06.05, 17:50 zapomnialam wspomniec o occie, wiec ocet daja jak najbardziej bialy zwykly, nie zaden ryzowy, ale mysle, ze tu nie ma co polemizowac, jeden i drugi jest dobry, tyle tylko, ze zwykly bialy duuuzo tanszy Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee Re: dorzucam 01.06.05, 17:52 to co powiedziałem wcześniej... bo smaku wielkiej różnicy nie ma (mowa o białym ryżowym i winnym), a koszty się liczą.... jak zawsze zresztą... Odpowiedz Link Zgłoś