Dodaj do ulubionych

jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzny")??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 13:37
Zawsze sie zastanawialam jak w "chinskich" barach przyrzadza sie taka
surówke, zeby byla soczysta i slodziutka.
czy ktos odkryl ten sposób i sie ze mna podzieli ?
Uwielbiam ja ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: marghe_72 Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn IP: *.acn.waw.pl 11.05.05, 13:43
      wersja na lenia:
      zetrzec drobno (jato robie w robocie kuchennym), posilićm skropic cytryną i
      olejem / oliwą. Przygnieśc czymś ciezkim i odstawić

zalac sosem słodko ostrym (czy jak mu tam)
      gotowe:))
      • Gość: FasOlka Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 13:45
        a dlugo tak musi "dochodzic" ?
        (moge tez poporsiic o wersje "nie dla lenia" ?? - b. lubie gotowac i nie
        przeraz mnie to ;)
        • Gość: marghe_72 Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn IP: *.acn.waw.pl 11.05.05, 13:46
          aż zmięknie :))

a ne dla lenia - to to samo, tylko sos włanoręcznie zrobić:))
          • Gość: FasOlka Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 14:06
            Kurcze....sosu tez nie bardzo wim jak przyzadzic, i to pewnie jeszcze zeby
            miala taka "kislowata" konsystencje ??
            hmmm w sumie taki slodko -kwasny do sajgonek nie bedzie najgorszy
            ale bylabym z siebie dumna, gdybym umiala zrobic sama ;)

wiec jesli to nie problem to poprosze jeszcze o krotka instrukce na temat
            sosu ;)
    • Gość: X Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn IP: *.access.telenet.be 11.05.05, 14:05
      Kiedys kroilam i ugniatalam kapuste na surowke
      Potem wpadlam na pomysl aby ja zetrzec na tarce z grubymi oczkami i wychodzi
      wspaniale i bardzo szybko
      Po starciu przyprawiam sola , maggi , cukrem
      dodaje jablko i cebule w piorkach , czasem papryke , pokrojone czastki
      pomaranczy
      mozna dodac lyzke jogurtu , skropic octem , mozna dodac czosnek
      Wychodzi bardzo soczysta zarowno z bialej jak i czerwonej kapusty
      A jak postoi w lodowce to jest jeszcze lepsza nawet na pare dni mozna zrobic

A na marginesie to tez mialam wczoraj chinsczyzne i brak kapusty
      wyszla mi pyszna surowka z pokrojonych cieniutko talarkow pora , kukurydzy ,
      i salaty lodowej tez w paseczki , garstka kielkow sojowych
      Zmieszana z lyzka jogurtu
      maggi do smaku , sol , pieprz ,
      pare kropel olejku sezamowego
      uprazone ziarenka sezamu
      Bardzo pasowala smakowo do chinsczyzny , polecam

• j-lee Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn 11.05.05, 15:02
      ja słyszałem że dodają tylko (do kapusty) octu i cukru - nic więcej

sos słodki chilii - to właśnie ocet, cukier, płatki chilli i ew. czosnek
      • Gość: FasOlka Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 15:06
        ale myslisz ze octu takiego zwyklego ? czy moze ryzowego ??
        albo jeszce jakiegos innego ???
        • j-lee Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn 11.05.05, 15:12
          vietnamczyk z budki powiedział mi że zwykłego czyli winnego

jak dla mnie biały ocet ryżowy nie różni się prawie w ogóle od octu winnego
          (może dlatego chinczycy z budek używają zwykłego - bo u nas sporo tańszy - a
          smak dosyć zbliżony)

z tymże jest jeszcze ciemny ocet ryżowy - taki ala balsamico, ale będę szczery
          nie testowałem go na razie
          • Gość: ella Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 19:45
            a ile kosztuje ocet ryżowy?
            • j-lee kosztuje... 01.06.05, 17:48
              zależy jaki...

www.merre.pl/html/octy.html
              biały jakieś 5,5zł; ciemny jakieś 8 zł > tylko ceny hurtowe podaję teraz, więc
              pewnie jakieś 25% drożej na półce w sklepiku
    • Gość: marghe_72 Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn IP: *.acn.waw.pl 11.05.05, 15:17
      w mądrej ksiedze (kuchnia egzotyczna) jest ryzowy
    • Gość: marghe_72 Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn IP: *.acn.waw.pl 11.05.05, 15:20
      za ksiazką:
      3 łzyki octu ryzowego 2 łyżki wody, 3 łyzki cukru 2 papryczki chili (bez
      nasion) posiekane
      wode, cukier i ocet podgrzać, zagotowac i gotowac kilka min (az
      poswstane "syrop") wymieszac z chili
      • j-lee Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn 11.05.05, 15:33
        ja tylko mówiłem o względach cenowych / a uzyskanym smaku
        w 99,99% przepisach "chińskich" jak mowa o occie - to o occie ryżowym
      • bodzia11 Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn 11.05.05, 15:38
        Oprocz skladnikow jakie wymienila marghe_72 dodawana jest jeszcze marchew i
        mango starte na srednich oczkach tarki. Kiedy to wszystko sie przegryzie
        powstaje naprawde wspanialy sos. Uwielbiam kielki soi z tym sosem. Pozdrawiam.
      • cucciolo Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn 11.05.05, 16:48
        to ja fasolka - tylko juz zalogowana

moze ja jestem jakas "nie tego" ale zastanwaim sie co rozumiecie przez
        papryczki chili - czy to te malenstwa ok 3 cm. straszliwie pikantne (czerwone)
        czy takie dluzsze ok 10cm ? (chyba mniej ostre)
        • Gość: marghe_72 Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn IP: *.acn.waw.pl 11.05.05, 17:57
          dla mnie chili = to zazwyczaj te mniejsze , swieze , do kupienia w sklepach z
          orientalną zywnoscią
          • Gość: aga Re: jaz zrobić surówke z kapusty (do "chińszczyzn IP: 80.50.251.* 12.05.05, 15:10
            kapustę poszatkować, posolić (jedna łyżeczka) odstawić, za pół godziny
            odsączyć. Dodać startą na grubej tarce marchewkę, 3 łyzki cukru, łyżkę (lub
            1,5) octu (nazwyklejszego) i łyżeczkę ostrej zmielonej papryki. I gotowe. Ten
            smak to właśnie ocet+cukier+papryka ostra nadaje.
          • Gość: aga Sprawdzony IP: 80.50.251.* 12.05.05, 15:10
            kapustę poszatkować, posolić (jedna łyżeczka) odstawić, za pół godziny
            odsączyć. Dodać startą na grubej tarce marchewkę, 3 łyzki cukru, łyżkę (lub
            1,5) octu (nazwyklejszego) i łyżeczkę ostrej zmielonej papryki. I gotowe. Ten
            smak to właśnie ocet+cukier+papryka ostra nadaje.
            • Gość: bambus24 ja daje jeszcze orzeszki ziemne IP: *.jpk.pl / *.rotmanka.jpk.pl 12.05.05, 15:36
              tez fajnie smakuje
              • Gość: dolly Re: ja daje jeszcze orzeszki ziemne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 19:43
                boję się octu dodawać do sałatek/ surówek - dlatego zawsze wybieram majonez ...
                • Gość: ewa Re: ja daje jeszcze orzeszki ziemne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 20:04
                  nie bój się :-)!
                  • marghe_72 Re: ja daje jeszcze orzeszki ziemne 31.05.05, 20:35
                    popieram, nie bój sie. Dobry ocet winny to jest to
                    albo ryzowy..
    • camomille dorzucam skladnik do przepisu marghe72 01.06.05, 17:42
    • camomille dorzucam 01.06.05, 17:48
      zasiegnelam jezyka w moim zaprzyjaznionym sklepie eurasie jak sie robi taki sos
      i wersja marghe zgadza sie z jednym wyjatkiem, dodaje sie jeszcze sos (moze po
      polsku ekstrakt z) rybny, ktory wlasnie nadaje ten szczegolny smaczek, aha i
      jeszcze starta marchewka w niezbyt duzej ilosci, tylko dla kolorku i slodkosci,
      nie zapomniec o duzej ilosci wycisnietego czosnku, smacznego
      • j-lee Re: dorzucam 01.06.05, 17:50
        a kupiłem ostatnio sos rybny więć stestuję...

a czosnku w sałatkach z vietnamskich budek to nie czuć za bardzo
        • camomille Re: dorzucam 01.06.05, 17:51
          juz teraz sie pogubilam, ale to maja byc proporcje 1:3:1:3
          • j-lee Re: dorzucam 01.06.05, 17:58
            nie zrozumieliśmy się... myślałem o sałatce

a w sosie to tak jak najbardziej... jak czosnek przejdzie płynami to go tak "w
            sumie" nie czuć...

ale ten sos rybny to myśłałem że mówisz o sałtce - bo w składzie sosu słodko-
            kwaśno-chilli to nie wyczułem niczego takiego
            • camomille Re: dorzucam 01.06.05, 18:21
              tosmy sie chyba faktycznie pogubili, wiec reasumujac z tego co sie dowiedzialam
              u tzw zrodla w sprawie sosu do salatki czy do sajgonek, bo to jest dokladnie to
              samo z tym ze do salatki dodaja jeszcze majonezu do sosu aby mial taki bialy
              kolorek, ale to absolutnie nie regula.
              czyli baza,: ocet, woda, cukier, lekko podgrzac do lezki i wtedy dodac ostra
              papryczke pociachana, marchewke starta w paseczki, czosnek i sos rybny, i ew
              entualnie sos sojowy i troszke pieprzu jak ktos lubi. ma to byc, jak wiesz
              zreszta, slodko-kwasno-ostre.
              • j-lee Re: dorzucam 01.06.05, 19:08
                no więc w SOSIE: jest czosnek i to nie tak mało, ale nie ma albo ja nie
                wyczułem sosu rybnego (marchewka jest ale tylko w sosie samym słodko-kwaśnym,
                marchewka i ananas - ale jest to sos słodko-kwaśny do ryżu i tzw. kulek kurczaka
                a nie sałatki)

natomiast sałatka w budkach w wawie jak mówiłem jest częśto tylko z octem i
                cukrem

czyli jak widać "co budka to obyczaj" i każdy ma własną recepturę - bazą jest
                woda, ocet, cukier - no i chilli jak ma bys ostre - lub nie jak tylko słodko-
                kwaśne
                • camomille Re: dorzucam 01.06.05, 19:19
                  j-lee, podalam przepis na sos do salatki jaki uzyskalam jak to sie mowi z
                  pierwszej reki i jeszcze mi powiedziano, ze to jets dokladnie ten sam co do
                  sajgonek tylko bez ostrej papryczki, ale o drobno startej marchewce napewno
                  mowili i sos rybny w obu przypadkach, no coz, ja mysle, ze pewne rzeczy
                  wynikaja tez z jakich regionow kucharze pochodza, tak samo jest z couscousem,
                  jedni daja papryke a drudzy absolutnie nie, wiec... jak wolisz, daj znac jak ci
                  sie udalo, camomille
              • Gość: ania Re: dorzucam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 17:12
                już mi się wszystko pomieszało :-)
        • camomille Re: dorzucam 01.06.05, 17:56
          masz po czesci racje z tym czosnkiem, w w-wie nie, ale tam gdzie jadam w
          krakowie jest jak najbardziej, a tu gdzie mieszkam to normalka i dlatego
          pozwolilam sobie przypomniec o czosnku, choc to ma byc tylko jako dodatek a nie
          jako baza, pa
      • camomille Re: dorzucam 01.06.05, 17:50
        zapomnialam wspomniec o occie, wiec ocet daja jak najbardziej bialy zwykly, nie
        zaden ryzowy, ale mysle, ze tu nie ma co polemizowac, jeden i drugi jest dobry,
        tyle tylko, ze zwykly bialy duuuzo tanszy
        • j-lee Re: dorzucam 01.06.05, 17:52
          to co powiedziałem wcześniej... bo smaku wielkiej różnicy nie ma (mowa o białym
          ryżowym i winnym), a koszty się liczą.... jak zawsze zresztą...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka