hien61 11.05.05, 16:36 Witam! Czy ktos zna ciekawe przepisy kulinarne z kalafiora? Sezon juz sie zbliza. Arek www.czekoladaklub.host24.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaiserka Re: Kalafior -ciekawe przepisy 11.05.05, 16:39 Prosze bardzo :)niedawno na forum forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=22914832 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hien61 Re: Kalafior -ciekawe przepisy IP: *.dag.pl / *.crowley.pl 11.05.05, 21:46 Dziekuje bardzo. Arek wwwczekoladaklub.host24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sabba nie wiem czy ciekawe 13.05.05, 08:13 ale zrobilam wczoraj sos do zielonego makaronu i byl pyszny. Na maslo (ziolowe bo mialam resztki z grilla) wrzucilam jedna duza cebule i pokrojone w plasterki szynke (mozna sie obejsc albo nakroic boczku). Na to bardzo rozdrobnione rozyczki kalafiora, zalalam woda i bialym winem i na 10 min pod przykrywka zeby sie ugotowaly. Jak juz zmiekly wrzucilam kremowy serek topiony i podlalam mlekiem zeby mialo kosnytsencje sosu. Doprawilam sola i pieprzem i gotowe. Wyszlo naprawde niezle danie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antycyponek Re: Kalafior -ciekawe przepisy IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 13.05.05, 08:42 Ja jadłam pyszną sałatkę, był w niej surowy kalafior podzielony na małe różyczki, sos jogurtowo-czosnkowy i chyba rodzynki. Najlepsze było to połączenie kalafior-czosnek, dodatki można sobie dobrać wg gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaja177 Re: Kalafior -ciekawe przepisy 15.05.05, 12:43 Salatka "Kalafior w dobrym towarzystwie" Kalafior surowy podzielony na drobne różyczki , a z nim orzechy: jakie tylko mamy, im więcej rodzajów tym lepsze towarzystwo. Żeby im bylo razem milej zalać sosem majonezowo jogurtowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Kalafior -ciekawe przepisy IP: *.access.telenet.be 15.05.05, 14:17 Ja zrobilam wczoraj taka salatke Kalafior ugotowany w rozyczkach , kostce i troszke cukru odcedzony , polany maggi i posypany koperkiem Sam w sobie bardzo dobry ale to jeszcze nie koniec Na patelni usmazylam cebule , dodalam cieciorke z puszki z odrobina wody , doprawilam oregano i tymiankiem , czosnkiem , podgrzalam , woda wyparowala cieciorke wymieszalam z kalafiorem pokropilam olejkiem sezamowym To byla salatka na goraco do miesa ale rownie dobra jest tez na zimno . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biergonia Re: Kalafior -ciekawe przepisy IP: *.pl / 217.153.73.* 15.05.05, 17:17 znam smaczna sałatkę z kalafiora: kalafior ugtować na pół-twardo osdudzić podzielić na różyczki. zalać sosem : majonez + śmietana lub jogurt. do tego posiekane jajka ugotowane na twardo z posiekanym świeżym koperkiem.koperku ma być bardzo dużo. do lodówki na godz. bardzo smaczne .jako dodatek lub samodzielne danie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bewu2 Re: Kalafior -ciekawe przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 18:59 kotlety kalafiorowe ! ugotowac kalafiora na pół-twardo Po ostudzeniu posiekac na małe kawałki ,dodac do tego jajko-surowe,bułke tartą,cebule pokrojoną w kostke i dalej robić tak jak kotlety mielone- (w jajku i bułce)i smażymy Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Kalafior -ciekawe przepisy 15.05.05, 20:09 kalafior na zimno ugotowany w dobrze osolonej i poslodzonej wodzie, odcedzic, ostudzic, posmarowac mojonezem.... nie za bardzo zdrowe ale zadziwiajaco smaczne Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Kalafior -ciekawe przepisy 15.05.05, 23:04 Kalafior jest popularny w Indiach, jest dużo przepisów z tego regionu. N.p.: www.recipezaar.com/r/122/432 Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Kalafior -ciekawe przepisy 15.05.05, 23:11 Kalafior jest bardzo smaczny na surowo do surówek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lila Re: Kalafior -ciekawe przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 20:02 ale starty czy w całości? Odpowiedz Link Zgłoś
klusia100 Re: Kalafior -ciekawe przepisy 20.05.05, 09:37 Już raz na tym forum podawałam, ale to taka pychotka, że napiszę raz jeszcze. Kalafior gotyjemy w małych różyczkach na półmiękko. Kroimy w kostkę ograny ze skórki ogórek zielony. Posypujemy go obficie Vegetą i czekamy troszkę, aż puści sok. Wrzucamy kalariorki, posiekany pęczek koperku, pieprz biały do smaku i duuuuużo majonezu. Mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
serek.topiony Re: Kalafior -ciekawe przepisy 22.05.05, 07:57 klusia100 napisała: > Posypujemy go obficie Vegetą i > majonezu. > łaaał, to musi być faktycznie "pyszne", rzyyyyyyg! Odpowiedz Link Zgłoś
winieta Re: Kalafior -ciekawe przepisy 20.05.05, 14:24 Ja z kolei uwielbiam kalafiora małosolnego. Z tym, że jest to przepis bardziej jesienny ( bo duże i tanie kalafiory) A robi sie to tak jak ogórki małasolne. A jak cudownie chrupie jak sie juz ukisi. Mniam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: discrepantia Re: Kalafior -ciekawe przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 15:31 kalafior ugotować na półtwardo. rozdrobnic na małe różyczki, smażyc chwilkę na masełku z dodatkiem 2-3 ząbków czosnku i pęczku koperku. jest przepyszny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pusia Re: Kalafior -ciekawe przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 06:11 SAŁATKA Z KALAFIORA ugotowac kalafior , podzielic na rózyczki ostudzić, dodac pokrojony świeży ogórek w półplasterki, zrobic sos:pęczek koperku, dużo czosnku, jogurt naturalny, przyprawy, wymieszac wszystkie składniki na 30 minut do lodówy, super na grilla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Kalafior -ciekawe przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 09:21 kalafior z ogórkiem? czy to może dobrze smakować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolla Kalafior curry. IP: *.chello.pl 27.05.05, 14:52 Sos: bulion moze byc z kostki, czosnek, curry i smietana i sporo pietruszki Sosem polać ugotowanego kalafiora. Do tego kurczak smazony i ryz. ale moga tez byc mlode ziemniaczki;).. Odpowiedz Link Zgłoś
nina37 Re: Kalafior -ciekawe przepisy 27.05.05, 18:09 Moja przyjaciolka robi rewelacyjna salatke z kalafiora.Nie wiem jedynie, z czego czyni sos,ale chyba majonezowo-jogurtowy. Kalafior surowy trze sie na tarce o duzych oczkach,dodaje puszke kukurydzy i doprawia sosem.Moglabym jesc na okraglo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Kalafior -ciekawe przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 16:31 dla mnie trochę jest "podejrzana" :-) konsystencja sałatki z tartym kalafiorem... Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death zapiekany (mniam, mniam) 02.06.05, 17:01 przepis Giezika z zeszłego roku. W zeszłym roku wypróbowałam, a teraz też właśnie się zapieka w piekarniku. wklejam: 1 sredniej wielkosci kalafior (albo dwa malutkie) 1/3 szklanki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej 2 łyżeczki musztardy Dijon 1/8 łyżeczki bialego pieprzu 2 łyżki estragonu (najlepiej swiezego) 1 szklanka stratego ostrego sera (cheddar) Piekarnik rozgrzac do 180 C. Ugotowac calego kalafiora (ok. 15 min). Zostawic do ochlodzenia. Wymieszac majonez, sok z cytryny, skórke, musztarde, pieprzi ziola. Przygotowana mieszanka polac kalafiora Posypac serem i zapiec (ok. 10 min) Wyjac z piekarnika (chwile wystudzic, zeby sie ser dobrze kroil. podzielic na kawalki) więcej w tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12761329&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś