marghot 20.05.05, 09:10 czy można kupić "gotowca"? w naszym kraju? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
giezik Re: Taramosalata 20.05.05, 09:42 marghe, wydaje mi sie ze widzialem w Almie, ale chyba lepiej poprobowac polowac na ikre z dorsza i zrobic samemu Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Taramosalata 20.05.05, 09:45 Jakoś mi te polowania marnie idą, gieziku :( Stąd moje pytanie o gotową pastę; zastanawiam się na użyciem "pierwszej lepszej" czerwonej ikry/kawioru i zrobieniemczegoś na wzór taramosalaty samodzielnie... Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Marghot - oczywiscie 20.05.05, 09:43 marghot, wydaje mi sie ze widzialem w Almie, ale chyba lepiej poprobowac polowac na ikre z dorsza i zrobic samemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: namolny Re: ikra z dorsza IP: 211.170.58.* 20.05.05, 15:30 Ikry z dorsza nie kupisz - właśnie trwa okres ochronny, przedłużony w tym roku o dwa miesiace. Oznacza to, że od zapłodnienia do wytarlenia dorsze są niewyjmowalne z morza. Z kolei w Polsce nigdy nie było tradycji pozyskiwania samej ikry, za wyjątkiem łososiowej, a tę z kolei u nas się zwyczajnie wędzi na zimno. Można ewentualnie zrobić podchody do znajomego rybaka, ale i oni coś ostatnio bojaźliwi jak nigdy. Szans na zrobienie "domowo" raczej nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś