Gość: Tomek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 10:19 Jestem wielbicielem kaszanki. Czy masz jakiś oryginalny pomysł na przyrządzenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ampolion Re: Sposób na kaszankę 22.05.05, 14:38 Tomku: wpisz w temacie wyszukiwarki forumowej hasło "kaszanka" - naprawdę warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Sposób na kaszankę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 23:02 Czytałem, ale nie widziałem żadnej wirtuozerii w temacie kaszanki. W swym lenistwie czekam na coś naprawdę specjalnego, typu kaszanka z miodem w sosie beszamelowym zapiekana w 150,5 st C przez 45 minut.Tomek :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Coś nie wyszło? 22.05.05, 23:41 Tomek chce po prostu świeżą kaszankę, nie odgrzewaną, choć taka jest najlepsza ;) Ja smażę najpierw cebulę, potem dodaję kaszankę, chwilę zasmażam i podlewam niewielką ilością wody. Jeśli mam w domu (a zwykle mam :)) skwarki, to pod koniec dokładam je do kichy. Aha i lubczyku, co by mnie moi kochali ;) Było? No to co? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolla Re: Sposób na kaszankę IP: *.chello.pl 22.05.05, 23:45 1. Majeranek + jabłuszka + kaszanka 2. Kaszanka z rozmarynem i kozim serem na cieplo 3. Kaszanka z sosem malinowym(przetarte maliny podgrzane doprawione chilli i oregano) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolobos Re: Sposób na kaszankę IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 22.05.05, 23:56 1. Pierogi z kaszanką 2.Pyzy z kaszanką 3.Kurczak nadziewany kaszanką 4.Ziemniaki pieczone z farszem z kaszanki 5.Kasznka w marynowanych liściach winorośli 6. Zapiekanka z kaszanki, ziemniakó, i warzyw pod beszamelem 7. Lasagne'a z kaszanką 8.Tortellini z kaszanką 9.Canneloni z kaszanką 10. Zapiekana bułka z kaszanką Można mnożyć w nieskończoność - kwestia wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
aknad48 Re: Sposób na kaszankę 24.05.05, 13:03 Gość portalu: kolobos napisał(a): > 1. Pierogi z kaszanką > 2.Pyzy z kaszanką > 3.Kurczak nadziewany kaszanką > 4.Ziemniaki pieczone z farszem z kaszanki > 5.Kasznka w marynowanych liściach winorośli > 6. Zapiekanka z kaszanki, ziemniakó, i warzyw pod beszamelem > 7. Lasagne'a z kaszanką > 8.Tortellini z kaszanką > 9.Canneloni z kaszanką > 10. Zapiekana bułka z kaszanką > Można mnożyć w nieskończoność - kwestia wyobraźni. Pobudziłeś moją wyobrażnię.Ciekawe,czy sam stosujesz te przepisy,czy też tylko fantazja? pozdrawiam .emery. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re:no dobra masz co chciałeś 23.05.05, 00:00 za Twoją cierpliwość i upór Na gorący olej oliwę lub smalec wrzucić pokrojoną drobno dużą cebulę, gdy się zeszkli dołożyć 1/2 strąka papryki, gdy zmięknie wrzucić obranego ze skórki i pokrojonego w nieduże kawałki pomidora (jeżeli mały to dwa) przyprawiamy pieprzem solą i czym kto lubi np. tymiankiem lub bazylią, kolendrą. Na patelni rozgrzać 1/3 kostki masła 73 lub 82% na rozgrzane masło wrzucić kilka dużych lub kilkanaście małych świeżych lub ze słoika rydzów i podsmażyć a następnie poddusić do momentu, aż będą pół aldente. W tym czasie na osobnej patelni obsmażamy kaszankę musi być dobra twarda i zwięzła ( ja zwykle do tej potrawy używam kaszanki własnej roboty ).żeby po podsmażeniu nie rozleciała się na kawałki. Gdy kaszanka już dochodzi dodajemy wszystkie składniki i dusimy do momentu gdy kaszanka jest już gotowa. Zamiast rydzów możesz pokombinować z jakimiś tam pieczarkami boczniakami czy innymi grzybami. Ja najbardziej lubię z rydzami. Czasami robię ze świeżymi gołąbkami tymi szarymi oczywiście ze zdjętą skórką. Pozdrawiam i życzę smacznego. p.s tego sosu rydzowego używam także do mięs i innych potraw wyśmienity jest np. do jajecznicy . Odpowiedz Link Zgłoś
wedera1 Re:no dobra masz co chciałeś 23.05.05, 00:05 Czy ktos ma przepis na zrobienie kaszanki domowym sposobem? Skaldniki +sposob przyrzadzenia? Kocham kaszanke-najbardziej polskie kropnioczki z grilla Raz je jadlam bedac w Polsce. Niezapomne tego smaku! Z gory serdeczne dzieki! Pozdrawiam Wedera Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Przeis na domową 23.05.05, 01:00 No to może tak: pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_content&task=view&id=379&Itemid=122 Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: a tu przepis na moją 23.05.05, 01:38 Ja robię kaszankę wyłącznie z kaszy gryczanej bo z inną nie lubię, ale gdy ktoś chce może wziąć kaszę jęczminną Bierzemy 2 kg kaszy ok. 2 kg gorszych kawałków mięsa różnego np. policzki wołowe i wieprzowe, ja daję trochę antrykotu lub łopatki wołowej i np. golonkę lub kawałek łopatki niektórzy dają wątrobę ja daję czasami i to w małej ilośći ok25dkg ale można dać nawet ¾ kg zależy od własnych upodobań daję natomiast płuca 1 komplet serce wieprzowe 1 szt. Podgardle słonina boczek otoczki razem ok 2,0 kg Skórki wieprzowe zbieram zawsze gdy skóruję słoninę na skwarki ok0,5 kg Krew ok. 1,5 do 2 l Mięsa i podroby oraz skórki do gara i ugotować do prawie miękkości dodać pieprz ziarnisty liście laurowe ziele angielskie no i oczywiście posolić. Tłuszcze pokroić w kostkę i usmażyć na skwarki trochę tłuszczu zostawić na patelni i usmażyć ze 2-3 cebule pokrojone w drobną kostkę Gdy mięsa są prawie miękkie wyjąć a do wywaru wsypać opłukaną kaszę i ugotować na prawie miękką. mięsa gdy ostygną zemleć przez maszynkę o oczkach 2- 4 mm, ja część – te łdniesze kawałki kroję w drobną kosteczkę .max 1cm (wątroba dobrze się kroi na takie małe kawałeczki, a i golonka też) tak ok. ¼ całości mięsa. gdy kasza gotowa trochę trzeba ją ostudzić i dodać zmielone i pokrojone mięsa, skwarki i tłuszcz z nich wytopiony, usmażoną cebulę, krew teraz przerywnik dotyczący krwi: ja zwykle robię ze świeżej krwi dobrze roztrzepanej albo z mrożonej z suszonej też można ale słyszałem że wtedy jest trochę inny smak i trzeba ją trochę namoczyć i rozprowadzić w wywarze mięsnym . inny praktyk radzi, żeby dodać suszoną bezpośrednio do ciepłej masy i bardzo dokładnie wymieszać. Teraz kolej na przyprawy ja daję cały litrowy słoik majeranku bo bardzo lubię kaszankę z dużą ilością majeranku, ale gdy komuś nie pasuje może dać połowę tej dawki. Trochę suszonej bazylii, grubo zmielony pieprz no i oczywiście sól Mieszam wszystko dokładnie i napycham flaki. Robię w takich flakach jak do kiełbasy, ale można robić w tych z jelita grubego. Można i w innych to zależy co kto lubi. Napełniam flaki ale niezbyt mocno tak, żeby było miejsce na to, żeby masa mogła jeszcze napęcznieć. Robić kiełbaski o długości ok. 15 – 20 cm. Teraz najważniejsze wkładamy kaszanki do wrzącej lekko osolonej wody i parzyć na malutkim ogniu ok30 – 40 min. W zależności od tego jakich flaków używaliśmy. Ja parzę na oko do momentu gdy widzę że już są dobre. Po kilku własnych produkcjach nabiera się wprawy. Ważne żeby w trakcie parzenia woda się nie zagotowała, bo kaszanki mogą popękać. Gdy już sa dobre trzeba delikatnie wyjąć i szybko ostudzić najlepiej w zimnej wodzie lub w zimie na mrozie na balkonie rozwiesić luźno na kołkach. Gdy ostygną wyjąć z wody lub zdjąć z kołków . Ja zostawiam sobie porcję do zjedzenia przez 2-3 dni a resztę dzielę na porcje wkładam do szczelnych torebek foliowych (kupuję takie z plastykowym zameczkiem) i zamrażam Najdłużej leżały u mnie ok. 2,5 mies. Ale nie wiem ile można je przechowywać ale chyba niezbyt długo. Życzę powodzenia na masarskim polu. Pozdrowien9ia Odpowiedz Link Zgłoś
aknad48 Re: a tu przepis na moją 24.05.05, 13:00 jarek_zielona_pietruszka napisał: > Ja robię kaszankę wyłącznie z kaszy gryczanej bo z inną nie lubię, ale gdy ktoś > chce może wziąć kaszę jęczminną > Bierzemy 2 kg kaszy > ok. 2 kg gorszych kawałków mięsa różnego np. policzki wołowe i wieprzowe, ja > daję trochę antrykotu lub łopatki wołowej i np. golonkę lub kawałek łopatki > niektórzy dają wątrobę ja daję czasami i to w małej ilośći ok25dkg ale można da > ć > nawet ¾ kg > zależy od własnych upodobań > daję natomiast płuca 1 komplet > serce wieprzowe 1 szt. > Podgardle słonina boczek otoczki razem ok 2,0 kg > Skórki wieprzowe zbieram zawsze gdy skóruję słoninę na skwarki ok0,5 kg > Krew ok. 1,5 do 2 l > Mięsa i podroby oraz skórki do gara i ugotować do prawie miękkości dodać pieprz > ziarnisty liście laurowe ziele angielskie no i oczywiście posolić. > Tłuszcze pokroić w kostkę i usmażyć na skwarki trochę tłuszczu zostawić na > patelni i usmażyć ze 2-3 cebule pokrojone w drobną kostkę > Gdy mięsa są prawie miękkie wyjąć a do wywaru wsypać opłukaną kaszę i ugotować > na prawie miękką. > mięsa gdy ostygną zemleć przez maszynkę o oczkach 2- 4 mm, ja część – te > łdniesze kawałki kroję w drobną kosteczkę .max 1cm (wątroba dobrze się kroi na > takie małe kawałeczki, a i golonka też) tak ok. ¼ całości mięsa. > gdy kasza gotowa trochę trzeba ją ostudzić i dodać zmielone i pokrojone mięsa, > skwarki i tłuszcz z nich wytopiony, usmażoną cebulę, krew > teraz przerywnik dotyczący krwi: > ja zwykle robię ze świeżej krwi dobrze roztrzepanej albo z mrożonej z suszonej > też można ale > słyszałem że wtedy jest trochę inny smak i trzeba ją trochę namoczyć i > rozprowadzić w wywarze mięsnym . inny praktyk radzi, żeby dodać suszoną > bezpośrednio do ciepłej masy i bardzo dokładnie wymieszać. > Teraz kolej na przyprawy ja daję cały litrowy słoik majeranku bo bardzo lubię > kaszankę z dużą ilością majeranku, ale gdy komuś nie pasuje może dać połowę tej > dawki. Trochę suszonej bazylii, grubo zmielony pieprz no i oczywiście sól > Mieszam wszystko dokładnie i napycham flaki. Robię w takich flakach jak do > kiełbasy, ale można robić w tych z jelita grubego. Można i w innych to zależy c > o > kto lubi. > Napełniam flaki ale niezbyt mocno tak, żeby było miejsce na to, żeby masa mogła > jeszcze napęcznieć. Robić kiełbaski o długości ok. 15 – 20 cm. > Teraz najważniejsze wkładamy kaszanki do wrzącej lekko osolonej wody i parzyć n > a > malutkim ogniu ok30 – 40 min. W zależności od tego jakich flaków używaliś > my. Ja > parzę na oko do momentu gdy widzę że już są dobre. Po kilku własnych produkcjac > h > nabiera się wprawy. Ważne żeby w trakcie parzenia woda się nie zagotowała, bo > kaszanki mogą popękać. > Gdy już sa dobre trzeba delikatnie wyjąć i szybko ostudzić najlepiej w zimnej > wodzie lub w zimie na mrozie na balkonie rozwiesić luźno na kołkach. Gdy ostygn > ą > wyjąć z wody lub zdjąć z kołków . > Ja zostawiam sobie porcję do zjedzenia przez 2-3 dni a resztę dzielę na porcje > wkładam do szczelnych torebek foliowych (kupuję takie z plastykowym zameczkiem) > i zamrażam > Najdłużej leżały u mnie ok. 2,5 mies. Ale nie wiem ile można je przechowywać al > e > chyba niezbyt długo. > Życzę powodzenia na masarskim polu. Pozdrowien9ia Cześć. Mieszkałam 7 lat na Ukrainie/ praca/ i my, uczyłam się od Ukraińców, gotowaliśmy kaszankę w rosołku. Dziś gotuję go na duzym korpusie i kości wołowej.To jest n a p r a w d ę pycha! pozdrawiam. emerytka. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Przeis na domową 23.05.05, 01:45 Ampolionie podajesz wspaniałe linki ale o jednym w tym przypadku dość istotnym zapomniałeś podaję go zatem teraz otrzymałem go kilka miesięcy temu właśnie od Ciebie i za to serdeczne dzięki : f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=15620&start=3870 i jeszcze drugi link który wywodzi się z tego pierwszego jeżeli uznasz za stosowne to go wpisz chociaż myślę, że go bardzo dobrze znasz: www.wedlinydomowe.pl/ pozdrawiam Ciebie i wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Przeis na domową 23.05.05, 01:54 W tym wypadku masz pewnie na muśli te dyskusje: secotchy.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś
aknad48 Re: Przeis na domową 24.05.05, 12:35 ampolion napisał: > W tym wypadku masz pewnie na muśli te dyskusje: > secotchy.notlong.com Bardzo proszę, pisz a potem CZYTAJ, co napisałeś.Wybacz, ale nie rozumiem. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Sposób na kaszankę 23.05.05, 09:49 tak oczywiście sam mnie wysłałeś w zimie na forum oliwka a z tegoforum powstała właśnie ta strona którą przed chwilą cytowałeś. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wedera Re: Sposób na kaszankę IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 23.05.05, 20:46 Dziekuje serdecznie! Kochani jestescie. Napewno zrobie sobie kaszanke w/g Waszego przepisu. Jaka wyjdzie -dam znac. Napewno pyszna, jezeli czegos nie "przewale". Pozdrawiam serdecznie Wadera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Sposób na kaszankę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 21:04 Tak naprawdę umieściłem ten post tak troszeczkę "dla jaj". Chciałem zobaczyć jak przy odrobinie uporu może rozwinąć się najgłupsze pytanie. To wszystko co napisaliście, oczywiście jest OK. Tak naprawdę, moim zdaniem, najlepszy sposób na kaszankę to: 1. Kupić, 2. Pokroić z 1 cebulą, 3. Posolić, 4. Podsmażyć, 5. Palce lizać. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
aknad48 Re: Sposób na kaszankę/dla jaj?.../ 24.05.05, 12:44 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Tak naprawdę umieściłem ten post tak troszeczkę "dla jaj". Chciałem zobaczyć ja > k > przy odrobinie uporu może rozwinąć się najgłupsze pytanie. To wszystko co > napisaliście, oczywiście jest OK. > Tak naprawdę, moim zdaniem, najlepszy sposób na kaszankę to: > 1. Kupić, > 2. Pokroić z 1 cebulą, > 3. Posolić, > 4. Podsmażyć, > 5. Palce lizać. > ;-) Cześć Tomasz. To żadne"jaja", ale smutna rzeczywistość.Dla niektórych-jedyne źródło protein./Ja akurat lubię/.Albo schab lub polędwica, albo internet.Taka śmieszna alternatywa...Wybrałam internet. Pozdrawiam.Emerytka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Sposób na kaszankę/dla jaj?.../ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 16:30 "Jaja" zostały opacznie zrozumiane. Dotyczyły przykładowego trywialnego tematu - kaszanka była pierwszym słowem /podejrzewam że zakodowanym podświadomie/jakie wpadło mi do głowy na forum kulinarnym. Osobiscie bardzo lubię wszelkie wynalazki typu: pasztetowa, czarny salceson /biały również/, wątrobianka, kaszanka. W moim rodzinnym domu bardzo często serwowano powyższe, dokładniej serwował to ojciec /podejrzewam że owo zamiłowanie przejął od swojego ojca/. Jako dziecko bardzo często byłem częstowany różnymi smakołykami od których moi rówieśnicy stronili. W przypadku moich kolegów owe wyroby kojarzone były tylko i wyłącznie z kuchnią ludzi niezamożnych /stąd afront/- wręcz przypominam sobie "strajk" dzieci na koloniach kiedy podano nam czarny salceson /nazywany wówczas mylnie przez dzieciaczki baleronem/. Podsumowując: 1.Bardzo lubię wszelkie podroby itp, 2.Pozdrawiam wszystkich fanów kaszanki na zimno i gorąco. PS' Przebywajac jakis czas temu w Toruniu zakupiłem tzw. kaszankę białą - niezła, również polecam /w moich stronach niestety niedostępna/ Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Sposób na kaszankę 24.05.05, 13:10 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Tak naprawdę umieściłem ten post tak troszeczkę "dla jaj". Chciałem zobaczyć ja > k > przy odrobinie uporu może rozwinąć się najgłupsze pytanie. To wszystko co > napisaliście, oczywiście jest OK. Nie ma głupich czy trywialnych pytań, nie tylko dotyczących kuchni. Wiąże się to ze wszystkimi dzis=dzinami życia. Zwyczajnie ktoś wie więcej na dany temat od innych i tą wiedzą się bezinteresownie dzieli. Na FK bywają osoby w różnym wieku, pracujące w różnych zawodach, będące na różnym stropniu zaawansowania w sztuce kulinarnej. Są specjaliści od kuchni orientalnej na przykład, którzy niekoniecznie mogą wiedzieć jak się robi kapustę zasmażaną. Są i tacy, którzy dopiero uczą się gotować jajko na miękko. Kaszanka wcale nie jest trywialną wędliną i przy odrobinie chęci i wyobraźni można ją bardziej urozmaicić niż najdroższy kawior z bieługi, który w zasadzie podaje się tylko jako dodatek do innych potraw (na przykład do blinów) lub, jakże trywialne słowo zagrychę do gorzałki. Odpowiedz Link Zgłoś
aknad48 Re: Sposób na kaszankę 24.05.05, 12:22 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Jestem wielbicielem kaszanki. Czy masz jakiś oryginalny pomysł na przyrządzenie > ? Kocham kaszankę od dziecka./mam 57lat/. 1/Idę na bazar przy Banacha w piątek albo sobotę z rana.Kupuję 1kg kaszanki "swojskiej"/ z wątróbką, pikantna,-najlepsza, ale są i inne/ od wiejskiej gospodyni, i: a/kroję na skośne, 1cm grube plastry,kładę na mały półmisek, na wierzch kropka muszary "Rosyjska" /ozdoba- sałata/ i po prostu jeeem..../to właśnie ta KASZAN KA pierwsz znika z półmiska na pryjęciu.../. b/Smażę JĄ na oliwie /nie gubi smaku/.Plastry grube, aby nie wypełzła z flaka.Posypuję majernkiem, pieprzem.Przewracam na drugą stronę.Obie mają być przypieczone. W osobnym rondelku /mam żeliwne garnki.Drogie,ale super/duszę sebulkę z łyżeczką Wegety.Łączę KASZANECZKĘ z cebulką.Konieczny dobry,świeży chlebuś... ps.A potem terpichol..... Pozdrawiam Fanów Kasznki. Wczśniejsza Emerytka. Uwaga!!! Będę śledziła akcję "KASZANKA" nie tylko ze względów finansowych.U mnie, na Banacha /bazar/ 1kg 6 pln/. Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: Sposób na kaszankę 24.05.05, 12:46 Jablka nadziewane kaszanka wymieszana z majerankiem i zeszklona cebula, pieczone do miekkosci w piekarniku. Odpowiedz Link Zgłoś
wedera1 Re: Sposób na kaszankę 24.05.05, 20:17 Diekuje bardzo Tym ktorzy podali mi przepisy na "kaszanke domowym sposobem".Szczegolnie dziekuej Panu Jarkowi K. Niestety nic mi sie nie otwarlo z linkow ktore Pan podal:( Niemniej jednak dziekuje za szczere checi. Antywirus program zwrocil mi liscik z podziekowaniem, ktory wyslalam Panu na e-mail adres.Dlaczego? , nie wiem.Zatem czynie to tutaj- Dziekuje serdecznie. W przyszlym tygodniu wybieramy sie na urlop, zetem kaszanke odkladam na "po powrocie". Jak tylko wrocimy zaraz robie Nasza kaszanke:)) Jak bedzie smakowala , dam znac. Pozdrawiam Wadera Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Sposób na kaszankę 25.05.05, 00:21 wysyłałem dwa razy w załączniku plik z przepisami trzeba najpierw otworzyć załącznik i tam powinno być o ile poczta dotarła. za chwilę wyślę plik z przepisami na wędliny domowe po raz kolejny. pozdrawiam. p.s przyczyną może być blokada antyspamowa lub zbyt restrycyjny antywirys moje maile zawierają dodatkowe grafiki ozdobne. Odpowiedz Link Zgłoś
yfcia z naszego forum 25.05.05, 10:37 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16933438&a=16933438 Odpowiedz Link Zgłoś