Gość: xxx IP: 62.148.85.* 10.06.05, 13:17 Mam w lodówce 10 parówek, można coś z nich zrobić na obiad? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ula Re: 10 parówek IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 10.06.05, 13:25 Mnostwo roznych opcji masz,pewnie zaraz ludzie Ci napisza. Ale oto co ja bym zrobila. Usmazyc nalesniki. Parowki troche pokroic w jakies 1- 2 cm kawalki. Do kazdego wlozyc po kilka i na to i/lub pod to plaster latwo topliwego zoltego sera. Zawinac w kopertke. Posmazyc na chrupiaca na malym ogniu (zeby sie ser zdazyl stopic). Pycha. Maz lubie je z sosem barbecue, ja z keczupem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irka Re: 10 parówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 19:20 ale to szybkie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: 10 parówek IP: *.access.telenet.be 10.06.05, 13:26 Parowki w sosie pomidorowym Usmaz cebule , cukinie jak masz , papryke, dodaj czosnku , oregano , pomidory z puszki , zywe lub przecier , cajen lub papryke , pieprz czarny dodaj koperku i masz obiad Parowki mozesz najpierw obsmazyc i potem wrzucic do sosu ale niekoniecznie , mozesz wrzucic surowe Przekroj kazda wzdluz wyjda ci smieszne esy-floresy dobre z kartoflami i koperkiem Odpowiedz Link Zgłoś
2new Parówy zawijane w boczku 10.06.05, 13:32 Jeśli masz 10 parówek, to przygotuj jeszcze: 10 plastrów boczku (muszą być takie, żeby dało się zawinąć w nie parówki) trochę sera żółtego (takiego żeby się troszkę podtopił) Parówki obierasz, nakrawasz wzdłóż do połowy głębokości, w tą szczelinę ładujesz kawałki sera żółtego, potem zawijasz spreparowane parówy w boczek, mocujesz wykałaczkami ten boczek i na patelnię. Podsmarzasz trochę i szamanko gotowe. Smacznego życzę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: 10 parówek IP: 62.148.85.* 10.06.05, 13:37 Dzięki za pomysły, na pewno skorzystam :) Odpowiedz Link Zgłoś
kdd Re: 10 parówek 10.06.05, 14:24 Na patelni podsmaż parówki, pokrojone na kawałki ok. 1-1,5 cm (jak będą złociste to zdejmij i odłuż do miseczki). Następnie podduś pokrojoną w piórka cebulę (tak żeby była szklista, ale żeby nie zbrązowiała). Jak cebulka będzie miękka dodaj parówki i jabłka (obrane i pokrojone w dość grubą kostkę). Dosmaczasz majerankiem i trochę pieprzem (nie zadużo pieprzu). Zalej to wszystko połową puszki piwa i duś na małym ogniu, aż piwo odparuje i sos znów zgęstnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dido Re: 10 parówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 22:17 ja też :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: 10 parówek 11.06.05, 16:04 A ja wkładam gorącą parówkę w taco i uzupełniam typowymi takowymi dodatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek uwazaj IP: *.wiresslan.pl / 62.233.177.* 11.06.05, 16:56 bo parowki to straszny...... przepraszam, ale nie moglam sie powstrzymac :))) to a propos dyskusji o instantach. a parowki to zapiekam z dodatkiem serow, bekonu albo jako dodatek do zapiekanek ale wtedy wczeniej podrumienione. swietne sa tez zawiniete w ciasto francuskie, podpieczone wczesniej i z dodatkami - papryczka, cebula itp, wszystko razem zawiniete i zapieczone. smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek fasolka 'bretonska' + podsmazone, podduszone n/tx IP: *.wiresslan.pl / 62.233.177.* 11.06.05, 16:59 Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: 10 parówek 11.06.05, 19:15 Moje dzieci bardzo lubia owiniete w ciasto francuskie i upieczone w piekarniku:) Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: 10 parówek 17.06.05, 10:08 Zagnieść ciasto takie jak na kopytka (ugotowane, dobrze utłuczone ziemniaki, jajko, mąka, sól), parówki pociąć na krótsze kawałki, oblepić każdy kawaek ciastem formując grube wałeczki, obtoczyć w tartej bułce, smażyć do zrumienienia na patelni. Do tego sos pomidorowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: 10 parówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 09:13 a tak jeszcze nie próbowałam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kamaoka Re: 10 parówek 22.06.05, 10:31 z kasiazki "kuchnia za trzy grosze", niezastapiona dla kazdego studenta:) Zapychacz gajowego 2 puszki konserwowej fasoli 20 dag pieczarek 10 dag boczku lub parowek (moga byc sojowe) 2 cebule sol pieprz przyprawa do zup w plynie majeranek lub czaber posiekana natka pietruszki 2-3 lyzki oleju boczek lub parowki drobno pokroic i zeszklic na tluszczu, dodac drobno pokrojona lub starta na tarce cebule i oczyszczone, drobno posztakowane pieczarki, podlac 2-3 lyzkami wody i na malym ogniu dusic do miekkosci. dodac odcedzona z zalewy fasole, wymieszAc, doprawic do smaku i zagotowac na malym ogniu. przed podaniem obficie posypac posiekana natka. podawac z dodatkiem ziemniakow z wody lub oddzielnie ugotowanego ryzu a teraz moje uwagi: ja dodaj tylko jedna puszke fasoli (bialej), wogole ogolnie to nie tzrytmam sie tych proporcji:) parowek dodalam ze szesc, siedem (nie wiem ile to jest wagowo:), pieczarek tez na na oko (bo trzeba pamietac ze przy smazeniu zmniejszaja swoj "rozmiar"), mysle ze przyprawe do zup w p;lynie mozna zastapicn sosem sojowym, a i cebule dodaje maksymalnie jedna taka mala, bo ja generalne cebuli nie lubie:) gdy ja to robie to wystarcza mi na danie dla 3-4 osob, takze wszystko na oko, a z ziemniaczkami naparwde zapycha:) poza tym w tej ksiazce jest caly rozdzial poswiecony parowkom:) wiadomo - studencka kuchnia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egata koziołki vel ośmiorniczki IP: *.aster.pl 21.10.05, 21:36 Parówki przekroic na 2 lub 3 części (berlinki na 3-bo długie), każdy kawałek naciąć z obu stron na krzyż. Smażyć na odrobinie oleju aż końce wywiną się i parówki zarumienią. W trakcie smażenia posypać tymiankiem i rozmarynem. Podawać z bagietką i ulubionymi sosami. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: 10 parówek 21.10.05, 21:47 Raczej niezwykłe: www.fabulousfoods.com/recipes/main/pork/crnrostfranks.html Odpowiedz Link Zgłoś
st.grzegorz Parówki z wody i duuużo musztardy i buleczka... 21.10.05, 23:07 gdy ma 10 minut na przygotowanie posilku, parowki sa niezawodne. Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka A może 22.10.05, 08:29 coś takiego: www.marions-kochbuch.de/rezept/0751.htm Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś