Gość: agunia_mamunia IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 16.06.05, 01:47 mam przepis na to ciasto.mam pytanie czy jest na prawde dobre(nie probowalam go robic jescze)i jaki jest stopien wykonania tego ciasta.napiszcie opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anka9910 Re: ciasto-pijak 16.06.05, 08:49 To ulubione ciasto mojej koleżanki, jest naprawdę pyszne, znika błyskawicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: ciasto-pijak IP: *.chello.pl 16.06.05, 08:51 Jeśli to jest ciasto, które kiedyś jadłam pod nazwą "babka-pijaczka", takie nasączane po upieczeniu, to BARDZO proszę o przepis. Jest świetne, lekkie, takie w sam raz na lato. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: ciasto-pijak 16.06.05, 09:34 Nie wiem, czy to ten sam przepis, ale mam taki: 4 jajka 4 łyżki cukru 8 łyżek kaszy manny 1 i 1/2 litra mleka wanilia Białka ubic na sztywno, dodawać kolejno cukier, żółtka, a na końcu mannę. Przelać ciasto do formy i piec około 20 minut. Mleko zagotować z wanilią i polać gorącą babke mlekiem. Pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Jest to przepis z zeszytu mojej mamy. Nistety nie wiem jak smakuję, bo nie pamiętam, czy jadłam. ale chyba jest dobre, bo mama dostała ten przepis od znajomej. Odpowiedz Link Zgłoś
anka9910 Re: ciasto-pijak 16.06.05, 09:56 Koleżanka robi wg. tego przepisu kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php? id_p=4047 nasiąknięte alkoholem herbatniki dodają orginalnego smaku, ciasto wiele razy jadłam jest naprawdę pyszne.Jak pisałaam znika najszybciej ze wszystkich imprezowych słodkośći. Odpowiedz Link Zgłoś
anka9910 Re: ciasto-pijak 16.06.05, 10:02 Coś nie tak wlepałam, może tak Składniki: Spód: - 6 białek, - 3/4 szklanki cukru, - 15 dkg wiórków kokosowych, - 15 dkg maku. Krem: - 3/4 szklanki mleka, - 3/4 szklanki cukru, - 3 jaja, - 3/4 kostki masła, - herbatniki (ok. 4-5 dużych paczuszek), - 50 ml alkoholu (najlepiej wódki czystej). Polewa: - 1/4 kostki masła, - 3 łyżki cukru, - 3 łyżki kakao, - 3 łyżki wody. Jak przyrządzić? Spód: Białka ubić na sztywno z cukrem, ciągle miksując dodać wiórki i mak. Wylać na blachę i piec w temperaturze 200'C przez ok. 20-25 minut. Krem: 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru i 3 jaja wrzucić do garnuszka i mieszając (żeby się nie przypaliło) gotować aż do uzyskania konsystencji budyniu. Pozostawić do wystudzenia. 3/4 kostki masła rozmiksować. Wystudzony krem dodać do masła, zmiksować. Ułożyć na wystudzony spód. Na krem ułożyć herbatniki moczone w alkoholu. Na wszystko wylać polewę. Polewa: masło, cukier i wodę zagotować mieszając, a następnie dodać kakao- mieszać aż do uzyskania jednolotej konsystencji. Gorącą polewę wylać na herbatniki. Spotkałam kilka ciast o tej nazwie, przepis na to koleżanki podałam wyżej, innych nie próbowałam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka9910 Re: ciasto-pijak IP: *.chello.pl 16.06.05, 12:57 Bardzo wyraźny smak alkoholu. Herbatniki nasączone mocno alkoholem powoduje jego specyficzny smak. Nie jest to ciasto dla dzieci.Może zakręcić się w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka9910 Re: ciasto-pijak IP: *.chello.pl 16.06.05, 13:08 Jest to bardzo popularne ciasto. Często spotykam ten przepis w książkach kucharskich, kolorowych czasopismach, w książeczce najlepszymi ciastami którą ostatnio kupiłam w kiosku też się znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: ciasto-pijak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 23:30 co to za książeczka? Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia1973 Re: ciasto-pijak 16.06.05, 15:55 ciasto: 15 dkg cukru 5dkg maki 15 dkg masła Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia1973 Re: ciasto-pijak 16.06.05, 16:02 5 jajek 10 dkg zmielonych orzechów włoskich 2 łyzki kakao 1/2 lyzeczki sody do utartego masla dodac cukier, zóltka , pianeubic. dodac kakao , sode wymieszana z maka, dodac orzechy i na koncu ubita piane z białek piec w 200 przez 25/30 min masa orzechowa: 30 dkg orzechóe wloskich zmielonych 250 ml rumu 250 ml wódki czystj orzechy połaczyc z wódka az całe ja w cchlona masa czekoladowa: 3 jajak 15dkg cukru ubic na parze az bedzie geste ubic 20 dkg masła dodac 10 dkg cukru i kileszek spirytusu. potem dodac wystudzona masejajeczna i ubic razem cisto posmarowac dzemem morelowym , na to masa orzechowa potem czekoladowa , nato polewa czekoladowa duzo tego ale smak cudny , faktycznie ciasto "pijackie" Odpowiedz Link Zgłoś