lis_ka Placki ziemniaczane /Limba 22.06.05, 12:19 A te placki faktycznie robi się „na oko”. Jedyną zasadą jest bardzo nikły dodatek mąki. Bo im więcej mąki, tym placki są sztywniejsze. Ja np. na dużą michę startych ziemniaków daję 2 jajka i ... 2 - 3 łyżki mąki - koniecznie - żytniej. A jeśli będziesz robiła kiedyś Lisko te placki, spróbuj dodać mąki żytniej - zamiast mąki pszennej. Ona właśnie powoduje, że placki są bardziej pulchne – nawet jeśli trochę przesadzi się z jej ilością. Tak jak wspomniałam, do placków daje się b.mało mąki, więc może ta różnica nie jest tak dostrzegalna, ale np. do ciasta na tzw. „szare kluski”, czy pyzy - trzeba dać jej więcej, żeby ziemniaki nie rozpłynęły się podczas gotowania. I wtedy różnica jest kolosalna – oczywiście z powodu zastosowania mąki żytniej. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mnkra Racuchy drozdzowe 28.06.05, 10:26 2 jaja szklanka maki szklanka mleka łyzeczka drozdzy/2 dkg/ szczypta soli i cukru aromat waniliowy troche mleka wymieszac z drozdzami i cukrem pozostawic rozczyn na chwile w cieplym miejscu,do rozczynu dodac reszte maki, mleka,roztrzepane jaja,sol wymieszac energicznie,pozostawic do wyrosniecia Samzyc na srednio glebokim oleju az beda rumiane i puszyste.po usmazeniu posypac c.pudrem, mozna tez podac z musem truskawkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
sinistra80 Placki ziemniaczane z mięsnym sosem 05.10.05, 12:56 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=27148430&a=27148430 Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Placki z cukinią i fetą 05.10.05, 13:22 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=27835961 Odpowiedz Link Zgłoś
lis_ka Bułgarskie pitki / Pyniek 17.10.05, 11:50 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30501829 Skladniki: 3 jajka 1 kubek jogurtu 1 łyżeczka sody 2 łyżki oleju 250 g pokruszonego sirene (może być tez feta) 600 g mąki 50 g masła 100 g tartego kaszkawału 1. Zagnieść miękkie ciasto ze wszystkich składników oprócz masła i kaszkawału. 2. Posmarować ręce masłem, urywać z ciasta kulki wielkości średniego jabłka i ułożyć w blaszce w bezpiecznej odległości. 3. Na środku każdej kulki zrobić placem wgłębienie, włożyć tam kawałeczek masła i posypać tartym kaszkawałem. 4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieką się około 30 minut. Pitki wykonała oczywiście Babi. Były naprawdę pyszne. Zostaly zrobione z połowy podanych składników, wyszło ich tyle ile na pierwszym zdjęciu. No i Babi dosypywała mąki na oko… Aha, i gdybym nie mila bułgarskiego sirene i bułgarskiego kaszkawału, dodałabym dobrą fetę i jakis ostry żółty ser do posypania, np. cheddar. Odpowiedz Link Zgłoś