ks40 Re: kiszona kapusta 30.06.05, 12:04 Za wcześnie wcisnęłam enter... Chciałabym zrobić kiszoną kapustę w małym kamiennym garnku, cel doraźny ;) Tylko nie znam proporcji soli i innych przypraw, jeśli są. Do mojego garnka wchodzi ok. 1,5 kg ogórków. Nie mam pojęcia jaka ilość i jaka ilość soli - b. proszę o radę. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: kiszona kapusta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 12:05 ????? Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Re: kiszona kapusta 30.06.05, 12:12 www.gotowanie.v9.pl/francuska_warzywa/kiszona_kapusta.html tinyurl.com/8qvsn sory, że linki podaję, ale u mnie w rodzinie kapustę kiszoną jeno babcia robi, a i tak wszystko na oko (tak czy owak, proporcji nie potrafiłabym podać) aha, powyższe przepisy nie uwzględniają dodatku tartej marchwi oraz kminku (a moja babcia tak właśnie robi - każdą kolejną warstwę startej kapusty soli i posypuje kminkiem oraz tartą marchwią) Odpowiedz Link Zgłoś
plucha Re: kiszona kapusta 30.06.05, 12:17 Kapustę można kisić w beczkach , w garnkach kamiennych lub w słojach . Główki kapusty oczyścić , opłukać , ponacinać głąby , poszatkować . Poszatkowaną kapustę wymieszać z przyprawami , biorąc na 10 kg.kapusty 20 dkg. soli , 2 dkg. kminku , 1 dkg. nasion kopru . Kapustę nakładać do naczyń dobrze ugniatając drewnianym ubijakiem . Jeżeli w czasie ubijania wydzieli się nadmiar soku , można go usunąć . Nakładać niezbyt pełno , aby wydzielający się w czasie fermentacji sok kapusty , nie wylewał się . Na powierzchnię kapusty położyć wygotowany kawałek płótna , a następnie dobrze wymyte i wyparzone drewniane denko . Denko obciążyć wymytym i nie kruszącym się kamieniem . Należy zwracać uwagę , aby zarówno w okresie kiszenia , jak i przechowywania powierzchnia kapusty była zawsze pokryta sokiem , w przeciwnym razie , łatwo pleśnieje lub gnije . Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: kiszona kapusta młoda jak rozumiem? 30.06.05, 12:24 Parę poprawek na młodą - łyżka soli na standardową główkę, warto dodać młodą marchewkę, kminek i inne dodatki za wyjątkiem soli proponowałbym jednak do starej, jesiennej kapusty, młoda jest na tyle delikatna, że nie trzeba. Wystarczy jak przykryjesz szklanym telerzykiem i dosiśniesz. Nadmiaru płynu nie wylewaj, przyda się później do uzupełnienia, a sok z kiszonej kapusty ma właściwości lecznicze, wrzodowcy w większości o tym wiedzą. Do Twojej kamionki wejdzie jedna główka kapusty z marchewką. Od czasu do czasu "przekłuj" kapustę do samego dna naczynia aby uwolnić olejki eteryczne, mogą spowodować gorzkość kapusty. Odpowiedz Link Zgłoś
ks40 Re: kiszona kapusta młoda jak rozumiem? 30.06.05, 12:48 Serdecznie dziękuję za rady. Jasne, że chodzi o młodą. Mam ochotę trochę poeksperymentować. Pamiętam, że moi rodzice kisili kapustę w wielkiej beczce, przykrywali sparzonym bawełnianym starym prześcieradłem. Ale to były czasu błędów i wypaczeń ;)A ja chciałam zrobić niedużą ilość tylko na surówki. Dziękuję raz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re do ba-nita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 15:15 nie wiem czy dobrze zrozumialam młodą bez soli? Odpowiedz Link Zgłoś
mnkra zajrzyj tutaj 01.07.05, 10:08 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18386082&a=18386082 Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: ten przepis się nie nadaje. 01.07.05, 10:46 do młodej kapusty - sprawdzałem z ciekawosci. Robi się taka ciapciata, a nie chrupka. Smak też żadna rewelacja, jednak młoda tylko tradycyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Re do ba-nita 01.07.05, 10:44 Soli się jak najbardziej - tyle, że troszkę mniej niż tę jesienną. Młoda o wiele łatwiej wciąga sól i nie mozna przesadzić. Odpowiedz Link Zgłoś