Dodaj do ulubionych

Proszę o przepis na coś pysznego z arbuza

IP: *.dialog.net.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.02, 20:54
Może coś z alkoholem, co można podać w wydrążonym arbuzie? Bez alkoholu też.
Obserwuj wątek
    • Gość: alissa19. Re: Proszę o przepis na coś pysznego z arbuza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.02, 22:26
      moze byc wloska salatka owocowa-arbuz plus dodatki.
      500g owocow-arbuz,figi,winogrona,wisnie.1i 1/2 kieliszka amaretto,500ml lodow
      waniliowych,2lyzki siekanych pistacji.
      owoce obrac,pokroic cieniutko,wymieszac w misce z likierem.przykryc i na 30min
      zostawic.
      salatke rozlozyc,na kazdej porcji kulka lodow i posypac pistacjami.
      moga byc tez lody arbuzowe-ale dlugi przepis jest.
      • Gość: Lobelia Re: lody arbuzowe IP: 195.187.102.* 13.08.02, 16:23
        Czy w wolnej chwili mogłabyś skrobnąc ten przepis na lody
        arbuzowe, mimo ze taki długi? Uwielbiam arbuzy i bardzo
        mnie zainteresowała możliwość konsumpcji w postaci lodów.
        Dziękuję z góry.
        • Gość: alissa19 Re: lody arbuzowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.08.02, 10:52
          a dobrze tylko gdzies po poludniu skrobne bo wychodze now.jeszcze sie upewnie
          co do przepisu u znajomych-postaram sie dokladnie zrelacjonowac za efekt nie
          recze:-))))
          • Gość: alissa19 Re: lody arbuzowe-or sth called so IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.08.02, 20:50
            2 polowki arbuza,1/4l smietany,100g cukru,2kieliszki likieru cytrynowego,4
            orzechy wloskie.
            wyskrobac pestki.miazsz jednego owocu zmiksowac a drudiego pokroic w mala
            kostke.ubic na sztywno smietane dosypujac powoli cukier.ubita smietane
            wymieszac ze zmiksowanym i pokrojonym w kostke miazszem arbuza.mase przelozyc
            do pojemnika na lody i wstawic do zamrazarki.przed podaniem pojemnik zanurzyc
            na chwile w goracej wodzie.wyjac lody,pokroic w kostke i ulozyc w
            pucharkach,pokropic likierem i przybrac polowkami orzechow.
            ja osobiscie tego nie robilam tylko jedna z moich "psiapsiolek"takze za
            rezultat nie recze:-)))))))
            • Gość: Lobelia Re: lody arbuzowe-or sth called so IP: 195.187.102.* 16.08.02, 12:38
              Zaintrygowało mnie i spróbuję zrobić. Dziękuje bardzo.
              • Gość: alissa19 Re: lody arbuzowe-or sth called so IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.02, 15:01
                ale uwazaj-bo nie chce odpowiadac za jakies zbiorowe zatrucie :-)))
    • kasiulek Re: Proszę o przepis na coś pysznego z arbuza 11.08.02, 23:13
      Moze byc salatka melonowa: melony rozne (honeydew/miodowy, galia, cantaloupe),
      arbuz - obrac, pokroic w dosc duza kostke, polac sokiem z cytryny (mniej wiecej
      tyle soku, ile da sie wycisnac z cwiartki), wymieszac delikatnie, wrzucic do
      wydrazonego arbuza i podac. Aha, pestki wyrzucic!!!

A to juz niekoniecznie do podania w wydrazonym arbuzie:
      kostki z arbuza, banan (banany), melony, ewentualnie truskawki lub jakies inne
      miekkie owoce (jagodowe) zmiksowac dokladnie, dodac soku z cytryny (lub
      pomaranczy) do smaku, wymieszac z pokruszonym lodem (mozna tez z lodem
      zmiksowac) i podac. Swietnie gasi pragnienie w upaly, ma bardzo malo kalorii i
      dziala moczopednie:)))
      • awanturnik Re: Proszę o przepis na coś pysznego z arbuza 13.08.02, 10:28
        w sobote zrobilismy orientalna salatke. trzeba miec ok. 4 godziny czasu.
        2 centymetry swiezego korzenia imbiru
        polówka limonki
        125gr cukru
        polówka melona galia
        polówka melona cantaloupe
        proporcjonalna ilosc arbuza
        Imbir obrac i zetrzec na tarce do malego garnuszka. Wycisnac sok z limonki.
        Wlac szklanke wody z cukrem i podgrzac az caly cukier sie rozpusci. Syrop
        pozostawic godzinke do schlodzenia w temperaturze pokojowej. Melony oczyscic z
        pestek i skóry i pokroic w trójkatne bloczki. Wlozyc do salaterki, zalac
        syropem i wymieszac. Wstawic do lodówki na 3 godziny. Podawac z syropem lub
        bez. Zawiera 175 kilokalorii.
    • Gość: WMI Re: Proszę o przepis na coś pysznego z arbuza IP: 195.112.95.* 13.08.02, 16:02
      A mnie podal nastepujacy przepis sprzedawca na targu:
      Do arbuza wstrzyknac pol litra.
      Poczekac trzy dni.
      Zjesc arbuza.

Niestety nie wyprobowalem.

• Gość: fargo Re: Proszę o przepis na coś pysznego z arbuza IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 14.08.02, 12:42
        Może pół litra to troche za dużo, ale faktycznie jadłam takowego. Fajne, po
        prostu cos innego. fargo.
        • isis! Re: Proszę o przepis na coś pysznego z arbuza 14.08.02, 12:52
          Mnie znajomy, właściciel pizzicherii (nie mylić z pizzerią!) przysłał z
          Toscanii marmoladę z arbuza. Nie wiem, jak się robi (chyba strasznie dużo
          arbuzów musi na to pójść), ale chyba nie warto, bo w smaku mdłe i nie
          wytrzymuje konkurencji ze świeżymi...
    • kluba11 Re: Proszę o przepis na coś pysznego z arbuza 14.08.02, 21:40

Bardzo smaczny jest arbuz ... suszony !! Slodki arbuz pokroic w male kawalki,
      ja przygotowuje czastki takiej wielkosci jak cukierki "krowki" i susze w
      specjanym "dechydratorze" ( nie wiem, czy taki przyzad istnieje w Polsce i jak
      sie prawidlowo nazywa- sorry !!! ;-))) Prawdopodobnie mozna to samo osiagnac
      wstawiajac do pieca na cala noc na b. niska temperature. Wiem, ze ze wzgledu
      na obecne upaly nie jest to przepis "na biezaco" ale troche pozniej , gdy noce
      bedza chlodne ( o rety, kiedy to bedzie!) mozna zrobic. Wychodza takie "
      galaretki". Mozna rowniez pod koniec obtoczyc w cukrze. Smaczniejsze moim
      zdaniem wychodza z kantalupy ale i te sa dobre, szczegolnie na kamping lub
      wedrowke po gorach , dolinach itd. Smacznego !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka