Gość: patka.f IP: *.phil.east.verizon.net 22.07.05, 17:14 Kochani- mam paczke tortellini z serem...Z czym mozna to zjeść? Jakiś sosik? Czy może lepiej cebulka i masełko? Poradzcie- z czym bedzie najlepiej.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: Tortellini 22.07.05, 17:19 - masło + bazylia + parmezan - zwykły poomidorowy Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Tortellini 22.07.05, 19:12 Nie wiem dlaczego moj post wcielo:)Maslo+szalwia lub sos serowy tez pasuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
kakui Re: Tortellini 22.07.05, 22:17 hmmmmm uwielbiam! ja jem z bulka tarta i maslem. wg mnie najlepsze i nic nie zakloca smaku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojka Re: Tortellini IP: *.kom / *.kom-net.pl 24.07.05, 16:51 a ja mam z miesem,jak je zjeść? bo się zaraz przeterminują.. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Tortellini 24.07.05, 17:02 Zrob sos pomidorowy z siekana cebula, posyp tartym serem. Tortiellini je sie z...tortellini. Sos w zupelnosci wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Tortellini IP: *.acn.waw.pl 24.07.05, 23:22 mozna w esencjonalnym rosole Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Tortellini 24.07.05, 23:31 Przepis włoski ale można go spolszczyć. Nasze leśne grzyby duszone i tortellini. www.inthekitchenonline.com/recipes/pasta/linguinewithwildmushgg.html Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Tortellini 24.07.05, 23:33 I jeszcze trochę przepisów po angielsku: www.cdkitchen.com/recipes/cat/81/0.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Tortellini 24.07.05, 23:38 I jeszcze na takie z mięsem: garvifal.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Tortellini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 23:35 A ja robię sałatkę... ugotowane tortellini mieszam z 20 dkg szynki/pokrojona w cienkie plasterki/,dodaję kilka pomidorków koktajlowych/pokrojonych na ćwiartki/,i mieszam to z 3 łyzkami majonezu+ lyżka octu balsamicznego+ biały pieprz.Można również dodać szczypiorek.Smacznego Uwielbiam czytać to forum i już wykorzystałam kilka przepisów,pozdrawiam wszystkich serdecznie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojka Re: Tortellini IP: *.kom / *.kom-net.pl 25.07.05, 08:57 Dzięki :) zrobie z sosem cukiniowo-pomidorowym.byłąm na wsi i mam całą góre świeżych warzyw prosto z ogródka :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika.chorw Re: Tortellini IP: *.adsl.net.t-com.hr 26.07.05, 13:05 Ja tortellini gotuje w osolonej wodzie. Oddzielnie na lyzeczce masla podsmazam lekko szynke pokrojona na wstazki. Na nia wlewam slodka smietane,ugotowane tortellini, a z przypraw dodaje tylko wegete i parmezan w proszku do zgestniecia sosu. Jak raz sprobujecie zawsze bedziecie tak jesc. Jest to oryginalny wloski sposob znany pod nazwa tortellini a'la panna. Smacznego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Tortellini IP: *.acn.waw.pl 26.07.05, 17:50 oryginalny włoski przepis nie zawiera Wegety reszta sie zgadza.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika.chorw Re: Tortellini IP: *.adsl.net.t-com.hr 27.07.05, 08:09 Droga Marghe, oryginalny wloski przepis zawiera wegete!!! Najpierw sprawdz, najlepiej u wloskich kucharzy, nastepnie poczytaj cos wiecej o samej wegecie, kto ja produkuje i gdzie jest eksportowana, a dopiero wtedy pisz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojka Re: Tortellini IP: *.kom / *.kom-net.pl 27.07.05, 09:09 A to ja nie wiem,bo ja nie używam wegety ani innych glutaminianów sodu:) ale tortrlini były pyszne z cukinia i pomidorami :) nie wiem czy po Włosku czy nie ,ale smakowały ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Tortellini 27.07.05, 09:14 Po pierwsze Vegety we Wloszech nie ma, a po drugie zobacz sama: www.italianpasta.net/ricette/555ric.htm www.mangiarebene.com/accademia/pasta/ripiena/volauvent_tortellini.html www.oliocarli.it/ita/gol/mb/mb_1999-12/mb_1999-12_01.htm / przepisy przypadkowe z netu /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Tortellini IP: *.acn.waw.pl 27.07.05, 09:15 sprawdziłam nie raz i nie dwa:) i nijak tej Vegety znaleźc nie mogę moze mi pomożesz? Odpowiedz Link Zgłoś