Gość: zaza IP: 3E1FE* / *.blueyonder.co.uk 22.08.02, 23:01 co robic z jezynami? rosna takie piekne czarne u mnie za plotem...az grzech je zostawic na kolczastym krzaku... Roseannne?masz pojecie? dostalas kartke? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: jezyny 23.08.02, 00:01 kartki jeszcze nie dostalam. Jak wyslane poczta zwykla, to dojdzie w ciagu miesiaca :o) u mnie w domu robilo sie sok z jezyn, tradycyjnie zasypywane cukrem. Resztki owocow dokladalo sie do przecieru jablkowego i pasteryzowalo w sloikach, jako nadzienie do szarlotek. pozdrowki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RUDA DŻEM!!!!DŻEM!!!!!DŻEM!!!!!!DŻEM!!!!!!DŻEM!!!!!!!! IP: 193.0.117.* 23.08.02, 08:33 Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: jezyny 23.08.02, 10:45 Bardzo lubię kompot z jeżyn. Na 2 litry wody wrzucam ich ok. 0.5 kg. Można więcej, jeśli kompot ma być instensywniejszy. Dodaję 5 łyżek miodu (zamiasat cukru) i gotuję. Po ostudzeniu - wspaniały napój na lato. Dobra jest też tarta z jeżynami - spód z kruchego ciasta, a na to jeżynki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: jezyny IP: 195.187.102.* 23.08.02, 10:56 Bardzo dobre jest jeżynowe wino albo nalewka - osobiście nie robiłam, ale piłam - pycha. Ja z jeżynami robię drożdżowe ciasto albo bułki (jak jagodzianki), polecam, bardzo dobre wychodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaza Re: jezyny IP: 3E1FE* / *.blueyonder.co.uk 23.08.02, 11:27 dokladniejsze przepisy prosze!! Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne dokladne przepisy :) 23.08.02, 15:54 sok na litr owocow pol kilo cukru, zasypywac warstwami, zostawic na noc. Odcisnac na sicie. Sok zagotowac i zapasteryzowac w sloiczkach/ butelkach. Przecier jablkowo-jezynowy Dowolna ilosc jablek, najlepiej spadow, umyc pozbawic czesci zrobaczywialych i pokroic w kawalki. NIE OBIERAC. Wrzucic do gara, podlac odrobina wody i gorowac ,za sie rozpadna. Przetrzec przez sito, wywalic resztki skorek i gniazd nasiennych. Mozna troche pogotowac dla zageszczenia, moze sie przypalac. Dodac pulpe jezynowa, zagotowac, rozlac do sloiczkow. Zapasteryzowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: dokladne przepisy :) IP: *.dialup.tiscali.it 23.08.02, 18:09 Ja nie mam problemu. Dzisiaj zjadlam 10 deko, do podzialu na dwoje. Tak sie sprzedaje jezyny we Wloszech. Do tego 10 deko czerwonych porzeczek. Na objadanie sie beda figi, winogrona i sliwki. Zazdroszcze Wam bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: dokladne przepisy :) 23.08.02, 19:16 mi nie ma co zazdroscie - jezyny tez mam w takich ilosciach :(( do objadania sluza brzoskwinie i winogrona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: dokladne przepisy :) IP: *.dialup.tiscali.it 24.08.02, 08:12 Wspolna bieda. Najbardziej zal mi jagod. Te moge kupic tylko mrozone. Odpowiedz Link Zgłoś