ampolion Re: Sumeli czy coś tak... 13.08.05, 03:00 Dlaczego to wskakuje?... Mówiliśmy nie tak dawno o tej gruzińskiej przyprawie, ale nie jestem pewien czy to tak się nazywa. Ktoś pamięta? Pytam bo dzisiaj widziałem na Coney Island, orginalne i tanie, ale nie zapisałem nazwy, a chcę poszukać przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qd Re: Sumeli czy coś tak... IP: *.system.szczecin.pl 13.08.05, 21:19 Chmeli-suneli gruzinska przyprawa w proszku - mieszanka ziol, czesto wystepujaca w towarzystwie adżiki Mozna sobie zemlec samemu, wszystko osiagalne w sklepach zielarskich za wyjatkiem suszonego berberysu. Ale berberys u nas roznie, zbiory zaraz- poszukaj u znajomych i sobie zrobisz. Jakby potrzeba sluze przepisem qd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qd Re: Sumeli czy coś tak... IP: *.system.szczecin.pl 13.08.05, 21:22 Przeczytalam co chcialam... Porozgldaj sie za adżiką ( adjika w wersji naglojezycznej) - moja ulubiona przyprawa gruzinska zrobiona z papryki, czosnku i wloskich orzechow. qd ps. wrzuc w googla " czachobili" Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Sumeli czy coś tak... 13.08.05, 22:54 Dzięki. Zapytam i o adżikę, choć "wersja rosyjskojęzyczna" bardziej by pasowała w... Nowym Jorku - chodzi o dzielnicę zamieszkiwaną przez Rosjan, tam widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Sumeli czy coś tak... 13.08.05, 22:58 Ot i co znalazłem: tikkimly.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Sumeli czy coś tak... 13.08.05, 23:26 I wśród tegoż linku także forum angielskojęzyczne o kuchni gruzińskiej (są i inne o kuchniach tego byłego): www.ruscuisine.com/cooking-forums/viewforum.php?forum=3 Odpowiedz Link Zgłoś