Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 09:47 Mam opakowanie serka ricotta i nie za bardzo wiem co z nim zrobić. Proszę o przepisy na desery. pozdrawiam, D. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Jaki deser z serem Ricotta 16.08.05, 10:14 Nawet sernik, choc w Polsce to bylaby przesada. Mozesz zmiksowac z ananasami / innymi owocami /, ozdobic plasterkami tychze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Jaki deser z serem Ricotta IP: *.acn.waw.pl 16.08.05, 11:06 a musi być deser ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jaki deser z serem Ricotta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 11:10 No w zasadzie to nie musi. Kupiłam kiedyś ten serek z myślą że coś z niego wykombinuję. Niestety nie udało mi się a za kilka dni mija termin ważności i chciałabym go jednak jakoś wykorzystać. Pozdrawiam, D. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jaki deser z serem Ricotta 16.08.05, 11:20 Otwierasz i jesz jak twarog. Ja bym nie czekala... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Jaki deser z serem Ricotta IP: *.acn.waw.pl 16.08.05, 11:20 my lubimy makarony z ricottą ravioli z ricottą przepisy mogę podac.. ciut później. O ile Cię to interesuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jaki deser z serem Ricotta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 11:23 Czekam więc na przepisy. Niestety za "surowym" białym serem nie przepadam. Pozdrawiam i dziękuję. D. Odpowiedz Link Zgłoś
barbamamaa Re: Jaki deser z serem Ricotta 16.08.05, 11:23 Na chleb lub bułkę, z pomidorem, solą pieprzem i bazylią. Albo na słodko z dżemem. Albo łyżeczką z pudełeczka (ja!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Jaki deser z serem Ricotta IP: *.acn.waw.pl 16.08.05, 12:35 np. Tagliatelle z krewetkami i serem ricotta Tagliatelle (tyle, żeby sie najadly 2 głodne osoby) 200 g krewetek (w zalewie lub mrożonych) 3 łyzki śmietany (może być kremówka) ok 100 g ricotty kieliszek cognacu lub podobnego alkoholu łyżka różowego pieprzu 1 papryczka chilli (najlepiej świeża) sól pieprz odrobina startego parmezanu 2 pomidory Oliwa masło 4 łyżki mleka Pomidory obrać ze skóry, pokroic w kostkę. Krewetki mrożone rozmrozić (obgotowac), krewetki w zalewie osączyć i ew. opłukać. Makaron gotować. Na maśle z oliwą obsmażyć krewetki, podlać koniakiem , wrzucic pomidory i papryczkę chilli. Poddusić chwilkę. Dodać śmietanę i różowy pieprz. Pogotowac pare minut. Jesli całośc jest za gęsta podlać alkoholem lub odrobiną wody, w której gotuje się makaron. Ricottę dokłądnie rozmieszac z mlekiem, całośc dodac do sosu pomodorowo - krewetkowego, zostawić na gazie przez 2 minuty. Wyłączyć. Makaron odcedzić i dodać do sosu. Wsypać parmezan. Wymieszać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: cannelloni IP: *.acn.waw.pl 16.08.05, 12:38 SZpinak + ricotta + odrobina parmezanu, sol, pieprz Zagnieść (jesli sie nie klei mozna dodać mleko, smietanę lub jajko). Napchac do cannelloni. Zalac beszamelem, i do piekarnika. Można też podawac z sosem pomidorowym zamiast beszamelu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Jaki deser z serem Ricotta IP: *.acn.waw.pl 16.08.05, 12:42 3 nieduże cukinie pokroić w cienkie plasterki Obsmażyć na oliwie z dodatkiem pokrojonego w plasterki czosnku (1 ząbek), posolić, popieprzyć, zmniejszyć ogień i obsmażać 7 - 8 min. Wstawić makaron zrobić pesto z bazylii, pinoli (20 g), parmezanu, sera owczego (pecorino) świeżej mięty, 1 ząbka czosnku i oliwy. Dodać ricottę (200 g). Rozrobić pesto 3 łyżkami wrzącej wody (tej w której gotuje się makaron), wlać na patelnię z cukinią (gaz wyłączony!) Przepis sugeruje zapieczenie tegoż makaronu w piecu (kilka min. w 220 stopniach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Jaki deser z serem Ricotta IP: *.acn.waw.pl 16.08.05, 12:43 Fettuccine lub Tagliatelle gotowac al dente 400 g ricotty przelozyc do miseczki , wlać parę łyzek wody , w której gotuje sie makaron. Doprawić sola i pieprzem. Skórkę z 1 cytryny zetrzeć i dodać do ricotty. Makaron wymieszać z serem... jelsi to konieczne dodac jeszcze odrobine wody. Podawac z tartym parmezanem jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jaki deser z serem Ricotta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 13:00 Myśle, że narazie wystarczy. Bardzo dziekuję za propozycje. Pozdrawiam, D. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Makaron ze szparagami i ricotta 16.08.05, 13:28 Dorzuce jeszcze ten przepis, choc sezon raczej nie ten... Makaron ze szparagami i ricotta / danie light: 4 x 320 kalorii / 300 g makaronu krotkiego / penne, swiderki itp. / 600 g szparagow 60 g ricotty 20 g startego sera parmigiano sol - szparagi umyc, odlamac twarde koncowki / obrac, jesli jest to konieczne /, odciac czubki / zostawic do risotta /, pokroic na kawalki i ugotowac w osolonej wodzie / okolo 15-18 minut / - odcedzic szparagi, zmiksowac z ricotta i szczypta soli - polaczyc z makaronem i posypac serem - mozna uzyc takze czubkow szparagowych, ale nalezy wrzucic je do wody po 10 minutach / oddzielic od reszty przed miksowanie i zostawic do ozdoby / Odpowiedz Link Zgłoś