Dodaj do ulubionych

Dynia i jej wątek..

18.08.05, 17:49
Pomyślałam,że fajnie by było gdyby jakoś uporządkować przepisy z warzyw.
Myślę, że moglibyśmy zrobić wątki dla poszczególnych warzywek, co ułatwiłoby
szukanie przepisów dla konkretnego warzywa.
Może to głupi pomysł, ale próbuję.
Obserwuj wątek
    • mama_kakaszka Dynia z sosem czosnkowym 18.08.05, 18:02
      Składniki na 4 porcje:
      - 1 kg dyni;
      - 2-3 łyżki oliwy z oliwek;
      - 1 łyżeczka octu balsamicznego (można zastąpić octem winnym);
      - 3 ząbki czosnku;
      - 1/2 łyżeczki tymianku (z braku tymianku robiłam z bazylią);
      - 1/2 łyżeczki mielonej papryki;
      - sól, pieprz;
      ================================================================================
      1.
      Dynię obrać, pokroić na duże kawałki (ja kroiłam na paski długości około
      8cm, szerokości 2x1,5cm) i ułożyć na blasze do pieczenia.
      2.
      Czosnek obrać, rozetrzeć. Oliwę wymieszać z octem, czosnkiem, tymiankiem,
      papryką, solą i pieprzem.
      3.
      Przygotowanym sosem, polać dynię. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190st.
      piec 15-20min, aż będzie miękka i lekko zarumieniona.
      Gotową potrawę ozdobić łodyżką tymianku.

Dla mnie pycha, a do tej pory nie byłam miłośnikiem dyni.
      • linn_linn Re: Dynia z sosem czosnkowym 18.08.05, 18:17
        Pomysl bardzo dobry. Mozna otworzyc watek o tytule np. "Dynia wylacznie
        przepisy". Czasem ktos zagada, ale powinno dzialac. Znam kilka forow, gdzie tak
        wlasnie funkcjonuja przepisy. Latwo znalezc wszytsko w jednym miejscu...
        • mama_kakaszka Re: Dynia z sosem czosnkowym 18.08.05, 18:32
          Cieszę się, jak ktoś zagada będzie jeszcze fajniej, tylko byłoby wskazane by w
          tytule umieszczać na co dany przepis.
          • linn_linn Re: Dynia z sosem czosnkowym 18.08.05, 20:37
            Zagladac nawet trzeba i dodawac przepisy. Wazne, aby nie gadac / tak jak, ja
            teraz :) /. Nie zadawac pytan, nie dodawac uwag itd. No ale do tego trzeba
            troche dyscypliny. W wielu miejscach to funkcjonuje. Pytania mozna zadawac w
            innym watku odnoszaym sie do macierzystego.
    • Gość: mm Re: Dynia i jej wątek.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 13:53
      czy ktoś zna przepis na dobrą zupę z dyni??? albo ciasto dyniowe???
      • Gość: mia Re: Dynia i jej wątek.. IP: *.adsl.net.t-com.hr 22.08.05, 16:01
        Ja znam dobry przepis na ciasto dyniowe, ale napisze Ci jutro, bo bardzo sie
        spiesze!
        Pozdrawiam!
      • Gość: bajeczka04 Re: Dynia i jej wątek.. IP: *.303.krakow.pl 22.08.05, 16:11
        "Zupa grecka z dyni"
        30 dag miąższu z dyni, cebula, 3 pomidory, puszka zielonego groszku, 3-4
        ziemniaki, łyżka masła, sól, pieprz, kardamon, mielona papryka, 2 łyżki
        posiekanego szczypiorku.
        Dynię pokroić w kostkę i razem z posiekaną cebulą, podsmażyć na maśle. Włożyć
        obrane i pokrojone w półplasterki ziemniaki, zalać wodą, osolić, wsypać kilka
        ziarenek pieprzu i kardamonu, ugotować. Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, pokroić
        na kawałki i dodać do zupy razem z odsączonym z zalewy groszkiem. Gotować około
        5 minut. Doprawić papryką i kardamonem. Na talerzach posypać szczypiorkiem.
        Podawać z grzankami.
        Przepis pochodzi z "Biblioteczki Poradnika Domowego".
        Zupa jest rewelacyjna!!! Przepięknie, kolorowo prezentuje się na talerzach, a
        smakuje fantastycznie! Nadaje się na eleganckie przyjęcie, jak i na codzienny
        obiad, tym bardziej, ze nie jest pracochłonna. Każdy kto ją spróbuje, prosi o
        przepis. Jeszcze dodam, że ja dodaję mieloną paprykę ostrą, ale sama zupa nie
        jest ostra, tylko papryka nadaje jej wyraźniejszy smak, bo dynia jako taka jest
        raczej bezsmakowa. W każdym razie bardzo polecam tę zupę! Smacznego!!!

"Ciasto drożdżowe z dyni":
        25 dag obranej, oczyszczonej z włókien i pestek dyni,
        1/2 szklanki cukru,
        3 szklanki mąki pszennej,
        1/2 szklanki mleka,
        2 żółtka,
        2 czubate łyżki masła,
        po 2 łyżki rodzynek i grubo posiekanych migdałów,
        3 dag drożdży,
        2 łyżeczki cukru waniliowego,
        szczypta soli,
        do posmarowania ciasta: 1 żółtko
        Dynię umyć i pokroić w kostkę, wlać 1/2 szklanki wody i gotować 30 minut na
        małym ogniu, a następnie ostudzić i zmiksować. Drożdże rozpuścić w ciepłym
        mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki, pozostawić ciasto w cieple do
        wyrośnięcia. Masło stopić i ochłodzić. Mąkę przesiać z solą, wsypać cukier,
        wlać zaczyn, wymieszać, dodać dynię. Wyrobić ciasto, dodając po jednym żółtku.
        Następnie wlać chłodne masło, dodać cukier waniliowy, rodzynki i migdały.
        Wyrabiać ciasto do chwili, aż będzie odstawało od dłoni i ścianek naczynia.
        Nakryć ściereczką i postawić na 1 godzinę w cieple do wyrośnięcia.
        Formę wyłożyć papierem do pieczenia (ewentualnie wysmarować margaryną i posypać
        mąką). Gdy ciasto co najmniej dwukrotnbie powiększy swoją objętośc, przełożyć
        je do formy i ponownie odstwić, aby podrosło. Następnie posmarować ciasto
        roztrzepanym żółtkiem lub wodą i piec około 1 godzinę w 190 stopniach.
        Patyczkiem sprawdzić, czy upieczone.
        Ciasto początkowo studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, a następnie
        delikatnie wyjąć i posypać cukrem pudrem.
        Przepis pochodzi ze starego forum, na "MniamMniam.pl, podany został przez
        Adrię. Nie piekłam jeszcze tego ciasta, więc nic więcej nie mogę dodać na jego
        temat, ale w najbliższym czasie wypróbuję i napiszę, jak się udało. :-)
        Pozdrawiam! bajeczka04
    • apsik1 Pytanie 22.08.05, 16:06
      jak zrobić dynię słodko-winną w słoikach, na zimę
      • apsik1 nikt nie zna przepisu? 24.08.05, 11:03
        • Gość: mm Re: nikt nie zna przepisu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 11:53
          dziękuję za przepis na zupę! spróbuje na pewno. z ciastem moze też się zmierzę :-)
          w kwestii tej dyni słodko winnej - podnoszę!!! kiedyś jadłam była pyyyychaaaa!!!

A jeszcze głupie pytanie ale ze mnie dyiowy laik - jak sie wybiera "dobrą"
          dynię? na co zwracać uwagę? w sklepach są kawałki dyni wiec widać środek
          • Gość: Aniel dynia z gorczyca na zime IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 11:55
            podaje za:www.majkowscy.neostrada.pl/kuchnia/zielnik/gorczyca.html

Dynia z gorczycą
            Składniki: 1,25 kg obranego, oczyszczonego miąższu dyni, 2 szklanki białego
            octu winnego 6-procentowego, 1/3 szklanki cukru, 3 łyżki miodu, 1 kawałek
            chrzanu (3 dag), 1 cebula (12 dag), 3 dag ziaren białej gorczycy, 3 pokruszone
            liście laurowe, skórka z 1/2 cytryny, 2 baldachy kwiatowe kopru, 2 łyżki soli

Dynię pokroić na dwucentymetrowe kawałki, oprószyć solą i pozostawić na noc. 2
            szklanki wody zagotować z octem, cukrem i miodem. Porcje dyni wkładać do
            zalewy, gotować 3 min, a następnie wyjmować łyżką cedzakową, osączyć i ostudzić.
            Chrzan i cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki i wraz z kawałkami
            dyni rozłożyć do słoików. Na wierzchu położyć liście laurowe, gorczycę, koper
            oraz cieniutko skrojoną skórkę z cytryny i zalać zalewą. Następnego dnia
            ostrożnie zlać roztwór, ponownie zagotować, ostudzić i wlać do słoików z dynią.
            Słoiki szczelnie zamknąć. Podawać do mięs, drobiu i pasztetów. Można używać do
            sałatek
            • Gość: Aniel Dynia marynowana na slodko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 11:59
              1kg dyni
              1l wody
              70dag cukru
              1 łyżka soli
              100 ml octu
              oraz cynamon w laskach, goździki, skórka z cytryny

Przygotować syrop z wody i połowy cukru. Dynię obrać, pokroić w kostkę, krótko
              obgotować w syropie. Dynię przełożyć do wysterylizowanych (we wrzątku lub
              piekarniku) słoików, dodać kawałek cynamonu, kilka goździków i kawałek skórki
              cytrynowej. Syrop zagotować wraz z pozostałm cukrem i octem. gorącą zalewą
              zalewać dynię, pasteryzować 25minut.
              • apsik1 dziękuję 24.08.05, 12:45

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka