haneczkaa 19.08.05, 11:17 za szybko dałąm enter szukam przepisu na ciasteczka orzeszki ale pieczone w pijedyńczych foremkach bo takie mam, znalazłam przepis ale do orezesznicy na gazie a takowej nie mam z gory dzieki ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ola Re: ciasteczka orzeszki IP: *.crowley.pl 19.08.05, 12:21 o ile wiem, to przepis na ciasto jest ten sam. Moja mama ma i orzeszkownicę i foremki i stosuje 1 przepis :)) a swoją drogą, to one są pyyycha :D oj, zjadłabym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anie Re: ciasteczka orzeszki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.08.05, 12:28 CIASTkA ORZESZKI Składniki Ciasto: 1 kostka palmy badz kasi + 15 dkg pudru ucierac. dodać jedno jajko i dalej ucierac. Dodać mąke by się nie przylepiało ciasto (ok. 1/2 kg)Dać kakao do połowy. Wylepywac specjalne ku temu zakupione foremki do orzeszków. /Najlepiej zatrudnić domowników wtedy szybciej sie uwiniesz :)../ piec ok. 20 min w 200 stopniach na złoty kolor Składniki Krem: 1 palma badz kasia + szklanka cukru + 6 łyżek mleka /prosto z kartonu/ + 30dkg mielonych orzechów /mozna wiecej mozna wiecej :)/ To wszystko w garnku na małym ogniu NIE GOTOWAC doprowadzic do zjednolicenia masy. Dodać Wódki /tylko nie przesadzic/ Do upieczonych polowek orzeszkow dodawac krem /uwaga gestnieje wiec sie pospieszyc/ zlaczac polowki orzeszkow i tak jedna strona jasna druga z kakao i odkładać w BEZPIECZNE miejsce żeby sie nie okazało ze po trudzie "lepienia" orzeszkow nic nie ma bo domownicy juz wszystko spałaszowali.. Najlepeij odstawic na noc zeby masa przesiąkła SMACZNEGO ps. to jest przepis wziety z jakiejs strony internetowej, moze nawet z forum kuchnia. nie probowalam jeszcze, wiec nie wiem jak wychodzi, ale ciastak te uwielbiam. tylko gdzie teraz kupic takie foremki na to?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wadera Re: ciasteczka orzeszki IP: *.crowley.pl 19.08.05, 13:08 Oto nasz rodzinny, sparwdzony przepis - co prawda do maszyny, a nie do formemek, ale to w końcu żadna różnica, piecze się i tak "na oko" - poniższa 1 minuta jest orientacyjna. Orzeszki Składniki: Ciasto: ½ kg mąki 15 dag cukru pudru (ok. 5 łyżek) 1 kostka margaryny lub masła 2 żółtka ½ szklanki śmietany 2 łyżki octu 1 łyżeczka sody Masa: 1 kostka masła 15 dag zmielonych orzechów 15 dag cukru pudru 1 szklanka gorącego mleka Przygotowanie: Ciasto: Dodać wszystkie składniki, przy czym najpierw dodajemy sodę, a potem ocet. Posiekać ciasto nożem. Zagnieść i uformować kuleczki. Foremkę do orzeszków nagrzać na kuchni, wylepić ciastem i piec po około 1 minutę na sztukę. Masa: Orzechy zalać wrzącym mlekiem i zostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po łyżce orzechów. Gotową masę włożyć do lodówki, aby zastygła. Wystudzoną masą napełniać połówki orzeszków i zlepiać. Ach, rozmarzyłam się... Muszę też je wkrótce zrobić :) Odpowiedz Link Zgłoś