Dodaj do ulubionych

Popcorn z mikrofali

IP: *.penkom.pl / 195.117.197.* 20.08.05, 15:24
Czy mozna zwykły popcorn uprażyć w mikrofali? mam nadzieje ze ktos juz ma takie doswiadczenie za sobą i poradzi mi jak to zrobic, nie wiem tez do jakiego naczynia moznabybylo go wlozyc, czy moze do papierowej torebki? dzieki za odp ;)) pozdrawiam
ps. ach...zapomnialam o jeszcze jednym, jak ktos wie jak sie zachowuje folia aluminiowa w mikrofali to serdecznie prosze o info, samam nie chce sprawdzac bo slyszalam ze moze sie zapalic :)
Obserwuj wątek
    • Gość: er Re: Popcorn z mikrofali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 16:22
      Sklepowy popcorn do mikrofali ma w torebce kawalek jakiejs aluminiowej folii,
      ktora sie nagrzewa, bez tego elementu z kukurydza nic sie nie bedzie dzialo.
      Zwykla folia aluminiowa na pewno sie nie zapali, ale powstana prawdopodobnie
      bardzo fajne iskry, takie jak przy wrzuceniu kazdego metalowego przedmiotu.
      Polecam wyprobowanie plyty cd i grafitu z olowka (dla efektow wizualnych, nie
      do robienia popcornu)
    • andida Re: Popcorn z mikrofali 20.08.05, 17:45
      popkorn w mikrofali funguje jak najbardziej. Z tym, ze moje doswiadczenie
      dotyczy popkornu kupowanego w sklepie. On wystepuje w papierowych saszetkach,
      ktore podczas nagrzewania w mikrofalowce rozkaldaja sie w miare pecznienia
      popkornu.
      Kontunuujac te zasade mozesz chyba uzyc normalnej torebki PAPIEROWEJ a nie
      foliowej :)). Nasyp troche, zamknij torebke zostawiajac w niej duzo luzu i czesc!

A, i podziel sie wynikami eksperymentu :)
      • Gość: Izzie Re: Popcorn z mikrofali IP: *.penkom.pl / 195.117.197.* 20.08.05, 19:35
        Ha! wiedzialam gdzie szukac pomocy ;)) wlozylam (zgodnie z rada ) do torebki papierowej i wlozylam do mikrofali, nie wiedzialam jak dobrac czas i temp ale..powiodlo sie :)) ciekawe ile taki popcorn ma kalorii, napewno mniej niz ten na oleju :) metoda sprawdzona wiec smialo do boju !!! dzieki ;)))
        • Gość: mavika Re: Popcorn z mikrofali IP: *.lodz.msk.pl 20.08.05, 19:59
          ja czytalam na opakowaniu tego pocornu sklepowego do mikrofali ze ma tam
          tluszcz a kalorii i tak tyle ile ten z oleju. napisz prosze szczegoly! dodalas
          jakis tluszcz? ile siedzial i w jakiej mocy mikrofali?
          • Gość: Izzie Re: Popcorn z mikrofali IP: *.penkom.pl / 195.117.197.* 20.08.05, 20:38
            Popcorn byl normalny (nie specjalny do mikrofali) , nie dolewalam oleju tylko wrzucialam do papierowej torebki, zgniotlam u góry zeby nic nie wylecialo i nastawilam na 2 min na ok 480W, wyszlo genialnie, pozdrawiam
            • Gość: kasia_b Re: Popcorn z mikrofali IP: 80.51.206.* 21.08.05, 00:35
              super! sama balam sie eksperymentowac a tu taka niespodzianka=)
    • Gość: Xena Re: Popcorn z mikrofali IP: *.access.telenet.be 21.08.05, 04:14
      Jesli liczysz kalorie to w ogole ogranicz kukurydze .
      popcorn i czipsy to jedna i ta sama plaga czyli taki "zbedny dodatek" miedzy
      posikami lub po
      Oczywiscie mozna czsami stosowac kukurydze do salatek bo poprawia smak ale
      wcinac popcorn to naduzywanie kalorii jesli o to ci chodzi
      Lepiej zagryzc orzechy ( w granich przyzwoitosci lub gorzka czekolade lub
      suszone owoce i lyknac zdrowe mikroelementy niz ladowac sie maka ( kukurydza
      to maka )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka