Gość: rybka IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 23.08.05, 16:05 Pilnie poszukuję przepisu na nalewkę ze świeżej mięty. Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alunia12 Re: nalewka z mięty IP: 80.51.240.* 23.08.05, 16:19 hmm nie wiem dokladnie czy to bedzie taki przepisa ale ja taki wlasnie stosuje do nalewki z wisni lub czeresni: do owocow (w tym przypadku swiezych lisci miesty) dosypuje cukier- ilosc zaelzy od upodobania, na oko, wszystko razem zalewam spirytusem. po jakims czasie smakuje czy jest dosc dobre. jak brakuje mi curku to dosypuje. to taki przetworzony przepis na nalewke. i bardzo uproszczpony;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: nalewka z mięty 23.08.05, 21:41 2 garście świeżych listków mięty pieprzowej zalać 1,2l spirytusu 75% i sokiem z 1/3 cytryny (może być kwasektak z prawie całą łyżeczką od kawy płaską). potrzymać w zamkniętym naczyniu ok tygodnia. przecedzić przez płótno. 0.75kg cukru rozpuścić w 3/4 litra wody i do ciepłego syropu dolać nalewkę z liści mięty sczelnie zamknąć i odstawić na 3-4 tygodnie. po tym czasie zlać do butelek. a później już tylko degustacja . dobrze jadnak potrzymać ze 3 mies. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Re: nalewka z mięty IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 24.08.05, 09:15 dzięki serdeczne:) Odpowiedz Link Zgłoś