kantinka 25.08.05, 16:24 Nie mam pojęcia jak robi się taką kapustkę, gdzieś jadłam i strasznie mi smakowała. Czy macie jakieś sprawdzone sposoby? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pani Proper Re: Jak przygotować fioletową kapustę na ciepło IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.05, 16:33 Fioletową? ;) Znam modrą lub czerwoną. ;) Choć obie faktycznie dość fioletowe. ;) Poszatkowaną do garnka, dodać odrobinę wody, dodać starte kwaśne jabłko i dusić, dusić, dusić. Oczywiście dosolić. Dodać nieco smalcu, może być ze skwarkami. To taki jeden z podstawowych przepisów. Np. do kaczki z pyzami. Odpowiedz Link Zgłoś
kantinka Re: Jak przygotować fioletową kapustę na ciepło 25.08.05, 16:47 Ta, chodziło mi o modrą kapustę. Nie wiem tylko czy na koniec powinno się ją trochę zagęścić np. mąką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pani Proper Re: Jak przygotować fioletową kapustę na ciepło IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.05, 17:00 Można, ale nie trzeba. Zależy o co bardziej dbasz: o smak czy kalorie. ;) Bez mąki też dobra, z mąką bardziej syta. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Modro kapusta 25.08.05, 16:52 Modro kapusta (dla 6-8 osób) 1 mała główka czerwonej kapusty, 100 g wędzonego boczku, 1 mała cebula, 1 liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, ocet winny, sól, pieprz Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wykrawamy głąb, a resztę drobno szatkujemy. Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. Kapustę zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem. Kiedy kapusta zmięknie, odkrywamy aby odparowała i dodajemy boczekiem z cebulą. Na małym ogniu doprawiamy octem, solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. Można zaciągnąć zasmażką z mąki pszennej. Zamiast octu można użyć sok z cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pani Proper Re: Modro kapusta IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.05, 17:02 A ta mała głowka to ile powinna mieć gram? Skoro podajesz 100 g boczku... Mała to wielkości pięści? A mała cebula to jakiej średnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Modro kapusta - ta jest najpopularniejsza na S IP: *.arcor-ip.net 25.08.05, 20:20 Modro kapusta: Kapuste czerwona poszatkowac, ugotowac ale nie do calkowitej miekkosci to znaczy nie surowa musi miec jeszcze ten zgryz. Odcedzic W naczyniu usmazyc pokrojony w kosteczke boczek - lubilam miec duzo boczku w kapuscie i musial byc dobze podsmazony, chrupki. Cebule pokroic tez w drobniutka kosteczke, wrzucic do usmazonego boczku, pomieszac i dodac do odcedzonej kapusty, doprawic sola, cukrem, duzo pieprzu, wymieszac. Modro kapusta juz gotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Modro kapusta 25.08.05, 20:25 Nikt Ci nie udzieli takiej informacji. Główka kapusty i tyle. Cebula też. To nie fizyka molekularna tylko kuchnia, wiele rzeczy masz podawanych orientacyjnie. Na przykład trzy garście grzybów, albo szczypta soli. Nie próbuj nawet podchodzić do gotowania z wagą aptekarską bo nic nie ugotujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uta Re: Modro kapusta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 21:47 Co prawda to prawda,najlepsze kucharki dosmaczają "na oko" i mają proporcje niejako w głowie.Im więcej razy gotujesz tym lepiej wiesz "ile na ile".Życzę przyjemnego praktykowania na sobie i rodzinie lub znajomych.A czerwonej kapusty nie kupuj bardzo dużej bo będzie miała grube ogonki liściowe i nerwy na liściach co powoduje ,że nieładnie się szatkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kantinka Re: Modro kapusta 25.08.05, 22:03 Dziękuję Wam bardzo, jutro będzie próba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: Jak przygotować fioletową kapustę na ciepło IP: 195.117.104.* 26.08.05, 00:33 Na zeszkloną na oleju małą cebulę wrzucam pokrojona kapustę (pół małej główki) i duszę pod przykrywką .Parę razy zamieszam ,aby się nie przypaliła .Jak jest już miękka ,ale nie za bardzo dodaje soku z cytryny ,pieprzę świeżo zmielonym pieprzem ,dodaję garść opłukanych rodzynek i doprawiam solą do smaku i jeszcze raz na moment stawiam na ogień .(porcja na dwie osoby ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja proponuję przyprawić cynamonem, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 26.08.05, 00:36 ostrożnie, nie przesadzić. Fantastyczny smak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciastko Re: proponuję przyprawić cynamonem, IP: 81.210.69.* 26.08.05, 09:49 Ja nigdy nie daję mąki!Zawsze :podsmażoną cebulkę ,ocet,cukier,otarty majeranek i odrobiną gałki muszkatołowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eiger Re: proponuję przyprawić cynamonem, IP: *.adsl.highway.telekom.at 01.09.05, 12:19 600gr czerwonej kapusty(bez pierwszych lisci i glaba) 1 lyzke konfitury z zurawin 150gr obranych i bez gniazda jablek 200ml czerwonego wina 3 lyzki oleju sok z 1/2 pomarnczy i cytryny sol 80gr pokrojonej w kostke cebuli 20gr cukru Czerwona kapuste poszatkowac.Dodac ugniatajac sok z pomaranczy,cytryny oraz sol. Odstawic na minimum 1 godzine.Na rozgrzanym oleju krotko podsmazyc cebule(nie powinna sie zarumienic).Dodac cukier krotko podsmazajac nastepnie zalac winem.dodac kapuste i pod przykryciem dusic.Jezeli koniczne podlac kapuste odrobina rosolu(moze byc z kostki).Krotko przed koncem gotowania dodac na grubych oczkach starte jablko i konfiture z zurawin.Dusic az kapusta bedzie miekka.Calosc gotowania ok.80minut. Z przypraw do tej potrawy poleca sie lisc laurowy,cynamon i gozdziki. Jezeli potrawa ma byc gescciejsza mozna dodac zasmazke. Odpowiedz Link Zgłoś
magdoska1 Re: proponuję przyprawić cynamonem, 01.09.05, 12:24 MODRA po poznańsku MUSI być z masłem i octem (sok z cytryny nie daje już takiego wspaniałego smaku, tak samo smalec)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yutek Re: proponuję przyprawić cynamonem, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 12:57 Odkurzam bo smaczne a dzisiaj akurat robie :) Dodam tylko ze warto zamiast cukru dodac miodu, PYCHOTA Yutek Odpowiedz Link Zgłoś