Dodaj do ulubionych

Który parmezan jest "właściwy"?

IP: 212.106.133.* 01.09.05, 14:38
Jestem młodą kucharką i trzymam się przepisów. Jeżeli napisane jest "posypać
parmezanem" biegnę do sklepu i kupuję, przeważnie taki tarty w woreczkach.
Czasami topi się on na gorącej potrawie, a czasami nie. Który z nich
jest "właściwy"?
Obserwuj wątek
    • malaszaramysz Re: Który parmezan jest "właściwy"? 01.09.05, 14:41
      Oryginalny,włoski, kupiony w kawałku w dobrym sklepie.
    • ansil Re: Który parmezan jest "właściwy"? 01.09.05, 14:43
      ja tam ter ekspertem nie jestem, ale dla mnie parmezan starty w torebkach jest
      ohydny.. jak proszek do prania..
      polecam kupic w kostce i samemu zetrzec, smak nie do porownania..
      moj faworyt Parmigiano Reggiano
    • pani_momo Re: Który parmezan jest "właściwy"? 01.09.05, 14:45
      To, co jest u nas w sklepach w woreczkach - to nie jest prawdziwy parmezan,
      tylko jakiś wyrób seropodobny głównie Polseru albo rozmaite niemieckie
      Parmitale, Parmentale itp. Parmezan - ten prawdziwy - lepiej kupić w kawałku i
      trzeć kiedy potrzeba. W ostateczności można używać włoskich "parmezanów" -
      Parmezzo, Parmitto czy jakoś tak. To sery produkowane w technologii parmezanu,
      ale nie w regionie parmeńskim, więc nie mogą używać tej nazwy, ale są całkiem
      dobre.

-----------------------------
      Heimlich werd ich auferstehen
      Und du wirst um Gnade flehen
      Dann knie ich mich in dein Gesicht
      Und steck den Finger in die Asche
      ....
      Asche zu Asche
      • Gość: Lonia Re: Który parmezan jest "właściwy"? IP: 212.106.133.* 01.09.05, 15:03
        Oczywiście, że w kawałku byłby najlepszy, ale z tym jest u mnie problem -
        przeważnie nie mogę trafić. Sprzedawczynie mówią, że nie zamawiają, bo za
        drogi. Kupiłam niedawno kawałek w stokrotce, ale to chyba jakaś podróbka była,
        bo nie smakował nam. Powiedzcie mi, czy parmezan powinien się topić na gorącej
        potrawie, czy nie?
        • linn_linn Re: Który parmezan jest "właściwy"? 01.09.05, 15:07
          Powinien, np. dodany do makaronu z sosem, jeszcze na wolniutkim ogniu. Musi
          polaczyc sie z potrawa. Jesli straty, inaczej zachowuje w platkach lub
          kostkach / czesc pozostaje /.
      • h.e.r.baciana Re: Jak przechowywać? 01.09.05, 15:17
        Mam pytanie dotyczące tego prawdziwego parmezanu. Zwykle sprzedawany jest w
        dość dużych kawałkach. Jak dla mojej niewielkiej rodziny zbyt dużych, bo nie
        używamy często. Jak długo i w jaki sposób można go najlepiej przechowywać?
        • Gość: karolajna Re: Jak przechowywać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 15:37
          ok, jako osoba z wloskimi korzeniami, odpowiadam :)
          po pierwsze koniecznie w kawalku - polski tarty to nieporozumienie - zdarza sie
          w mniejszych kawalkach, ale to pewno zalezy od sklepu. najlepiej oczywiscie
          parmigiano reggiano (jak juz ktos tu sugerowal). w supermarketach mozna tez
          dostac w malych kawalkach "grana padano" - to chyba najlepszy substytut
          parmezanu - dosc zblizony w smaku i konsystencji. i tanszy.
          blagam - absolutnie nie kupuj juz takie tartego, bo to ohyda! ser nalezy zetrzec
          tuz przed podanie. i nie zgadzam sie z tym, ze nalezy go wrzucic do gotujacego
          sie sosu. posypuje sie nim danie juz na talerzu, kazdy wedlug uznania. tak
          naprawde parmezan nie topi sie kompletnie (chyba ze w lasagni, ale to inna
          historia) - na pewno nie tak jak nasza zolte sery.
          to tyle. buon appetito!
          • jollka2 Re: Jak przechowywać? 01.09.05, 15:44
            Zaczęlam już nie cierpieć parmezanu, bo jedyny w moim sklepie to "to coś" tarte
            i paskudne. Jak juz wyszukam prawdziwszy parmezan, to czy można go zamrozić
            (pewnie nie )?
            Tylko raz jadlam we Włoszech i było to spagetti, dali do niego parmezan osobno
            do posypania. Może co region to obyczaj ?
            • Gość: karolajna Re: Jak przechowywać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 15:51
              raczej nie - we wloszech zawsze sie podaje osobno. chyba ze sos jest robiony na
              bazie parmezanu (np. pesto czy carbonara).
              parmezanu podobno nie powinno sie zamrazac, ale pamietam, ze gdy za dawnych
              czasow nie mozna go bylo u nas dostac, moja mama przywozila go z wloch w
              ogromnych kawalkach i trzymala w zamrazarce - wiec chyba jednak mozna :)
              ja natomiast zawijam go w papier sniadaniowy, wkladam do woreczka i trzymam w
              lodowce - naprawde dlugo. nie psuje sie.
              • linn_linn Re: Jak przechowywać? 01.09.05, 15:56
                Juz kiedys o tym pisalam. Parmezan jest takze do dosypania, jesli ktos lubi go
                bardzo duzo. Jezdzac z grupami zauwazylam, ze pytaja zawsze o to samo: m.in.
                kto nie je makaronu recznie robionego, makaronu z parmezanem i ryb. Nie wszyscy
                lubia parmezan w sosie pomidorowym , wiec czasem moga go nie dawac i kazdy
                sobie sypie sam.
                • jollka2 dzięki :) 01.09.05, 15:58
                  • Gość: Lonia Który parmezan jest właściwy? IP: 212.106.133.* 01.09.05, 16:43
                    Bardzo proszę o wyjaśnienie jeszcze jednej rzeczy, bo nie daje mi to spokoju.
                    Jadłam we włoskiej restauracji carbonarę, w smaku bardzo dobra. W składzie był
                    parmezan, ale nie zauważyłam go. Kiedy samodzielnie w domu przyrządziłam tę
                    potrawę (według wskazówek z tego forum, z dużą ilością parmezanu tartego z
                    kawałka) w smaku też była bardzo dobra, ale parmezan strasznie się ciągnął. Czy
                    tak ma być?
                    • Gość: karolajna Re: Który parmezan jest właściwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 16:45
                      no nie bardzo... parmezan w ogole sie za bardzo nie ciagnie. a to byl oryginalny
                      wloski parmezan?
                      • Gość: Lonia Re: Który parmezan jest właściwy? IP: 212.106.133.* 01.09.05, 16:55
                        No właśnie nie, kupiłam go w stokrotce (muszkieterowie), nazywał się parmezan,
                        ale sądząc po cenie (24 zł za kg) to była jakaś podróbka.
                        • linn_linn Re: wlasciwy jest parmigiano reggiano 01.09.05, 17:06
                          Jesli sie nazywa parmezan to musi byc podrobka. Wlasciwy nazywa sie parmigiano
                          reggiano albo parmigiano / co najmniej /.
                        • Gość: karolajna Re: Który parmezan jest właściwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 17:06
                          na to wyglada :( wyjasnialoby to tez jego ciagniecie sie. jak juz pisalam mozna
                          tez kupic grana padano - jest podobny do parmezanu i czesciej dostepny.
                          zapakowany jest w folie (prozniowo) - takie trojkaty. w supermarketach jest
                          czesto w chlodziarkach przy mozarelli i innych zagranicznych serach.
                          • Gość: Lonia Re: Który parmezan jest właściwy? IP: 212.106.133.* 01.09.05, 18:49
                            Dziękuję za wyjaśnienia, teraz już wiem czego szukać.
                            • linn_linn Re: Który parmezan jest właściwy? 01.09.05, 20:39
                              Osobiscie wole Grana Padano.
    • Gość: Ryś Re: Który parmezan jest "właściwy"? IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.05, 21:04
      A czy parmezan musi być. Ja kiedyś się "przejechałem" na parmezanie i myślałem,
      że już nigdy nie kupię żadnego sera. Najlepszy ser to w kawałku i samemu sobie
      zetrzeć.
      • jo.hanna parmezan 02.09.05, 21:07
        mozna zastapic jedynie gran padana. Inne sery maja nie tylko inny smak, ale tez
        inaczej sie topia. Chociaz moi przyjaciele z Polski zaklinaja sie, ze suche
        holenderskie sery (np Oud Amsterdam) sa dobra namiastka parmezanu. Nie jestem do
        tego przekonana. Dla mnie gran padana lub parmiggiano regiano to jest to.
        • Gość: rysio Re: parmezan IP: *.is.net.pl 04.09.05, 22:07
          rzadko się odzywam ale to co widze wyżej to święta prawda:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka