Dodaj do ulubionych

potrawy kaloryczne

10.09.05, 08:15
mam chore dziecko, które jest na diecie wysokokalorycznej i wysokobiałkowej. i
wbrew pozorom nie tak łatwo znaleźć coś na ten temat, a nie chcę tylko i
wyłącznie "wzbogacać" jej kalorie poprzez dodawanie masła, oleju czy smietany.
ostatnio córeczka robi się starszna "wybreda" i zastanawiam się, nad jakimis
fajnymi smakami.
znalazłam np przed chwilką przepis na frytki posypane żółtym serem- tak
proste, ze aż genialne:-))))

macie może jakieś inne pomysły???

pozdrawiam
aga
Obserwuj wątek
    • agab51 Re: potrawy kaloryczne 10.09.05, 19:11
      podbijam do góry, może się komuś cos fajnego przypomni
      (nie muszę mieć od razu gotowych przepisów, mogą być same nazwy potraw:-P)

pozdrawiam aga
      • Gość: aga Re: potrawy kaloryczne IP: *.softlab.gda.pl 10.09.05, 19:36
        No nie wiem, ja np. uważam za kaloryczne w fajny sposób wszelkie makarony z
        sosami typu śmietanowego lub śmietanowo-serowego - albo na bazie
        grzybów/pieczarek, albo z brokułem, albo rybą wędzoną. Ja robię je na bazie
        śmietany 18%, do tego często ser, no i makaron też niczego sobie pod względem
        kalorii. Nie wiem tylko czy dziecku podejdzie.
        • Gość: aga Re: potrawy kaloryczne IP: *.softlab.gda.pl 10.09.05, 19:44
          a ser do takich sosów - rzecz jasna niekoniecznie żółty, ja czasem robię z
          topionym, czasem z lazurem, na pewno można eksperymentować można z wieloma innymi
    • Gość: kasia_b Re: potrawy kaloryczne IP: 80.51.206.* 10.09.05, 19:44
      sama kiedys bylam na podobnej diecie, bo musialam pilnie przytyc =) podaj jej
      pizze z duza iloscia przesmazonych warzyw na grubym ciescie, kluseczki z rownymi
      nadzieniami, zrob jej kremy ze smietany z zelatyna i dodatkiem czekolady jako
      takie lody=) wszelkie pierogi smazone w glebokim tluszczu zamiast gotowane - dla
      mnie pycha! zeberka i tluste miesko, albo kluski z boczkiem podsmazonym jest
      pyszny! jakby byla na tyle odwazna to nawet golonke bym jej podala, bo jest
      naprawde pycha! sprobuj tez zup na bazie miesa ziemniakow i smietany - zurek z
      duza iloscia kielbasy i ziemanikow czy gularzowa albo kapusciak /ale taki
      prawdziwy, z masa miesa smazonego na smalcu/ . mysle ze powinno pomoc=) jako
      slodycze to jak wspomnialam wczesniej- na bazie smiatny 36% musy proponuje=)
      mam nadzieje ze dzieciatko bedzie zdrowe, pozdrawiam
      kasia
    • agab51 Re: potrawy kaloryczne 10.09.05, 20:09
      dziękuje bardzo za podpowiedzi:-) jestem barzdo wdzięczna.
      z ta dietą jest o tyle problem, że będzie trwała przez całe życie mojej
      córeczki, więc musze tak jej serwować jedzonko, by nigdy nie znudziło się.
      a wszędzie są przepisy oraz porady jak się odchudzić, co użyć, by jak najmniej
      kalorii było. no a my musimy w drugą stronę.
      jeszcze raz pozdrawiam.
      aga
      • Gość: aga Re: potrawy kaloryczne IP: *.softlab.gda.pl 10.09.05, 20:19
        a wariacje z ciasta francuskiego z różnymi nadzieniami? w sumie nigdy nie
        robiłam, ale po pierwsze ciasto francuskie wydaje mi się kaloryczne, a po drugie
        - widziałam w galerii potraw różne fajne pomysły na paluszki czy inne kształty,
        a w środek mozna dać prawie wszystko chyba, a sery wszelkiej maści tez jak
        najbardziej.
        w ogóle poszukaj w galeri potraw, tam nie panuje terror odchudzania i
        dietetyczności, a niektóre pomysły naprawdę super
        • agab51 Re: potrawy kaloryczne 10.09.05, 20:45
          aga, bardzo dziękuję Ci.
          uratowałaś mi życie!
          "galeria potraw"- boże, ja wiele razy wchodziłam do Forum Kuchnia, daremnie
          szukając przepisów, a jesli były, to takie ogólnikowe, że amator raczej mało
          skorzysta. a okazało się, że są, tyle, że w galerii potraw.
          a wszystko przez to, ze tu strach zapytać o cokolwiek, bo od razu torpedują.
          aga, jeszcze raz, wielkie dzięki!
          pozdrawiam aga
          • fettinia Re: potrawy kaloryczne 10.09.05, 20:56
            Nie denerwuj sie:)napisz ile corcia ma lat-bedzie latwiej cos doradzic:)A
            Galeria to rzeczywiscie skarbnica:)Wrzuce ci zaraz jeszcze jakis link moze cos
            znajdziesz:)
            • fettinia Re: potrawy kaloryczne 10.09.05, 21:01
              www.kulinaria.pl/potrawy.asp?gr=22
            • agab51 Re: potrawy kaloryczne 10.09.05, 21:17
              fettinia, przeciwnie, ja się szczerze ucieszyłam, a nie zdenerwowałam :-)))bo
              jakoś do tej pory do galerii nie zajrzałam, a to prawdziwa skarbnica :-)
              córeczka ma prawie dwa lata, ale wiek w sumie bez znaczenia, bo zęby ma i
              kalorie, jak również białko, ma pochłaniać. ogólnie- mała ma jeść 1,5 raza
              wiecej niż normalne dziecko (i kalorycznie i ilościowo). całe życie tak ma jeść.
              poza tym mamy nie przejmować się ciężkostrawnością potraw, i zdrowym rozsądkiem
              się kierować, (np. ciężki obiad, to lżejszy podwieczorek- coś w tym stylu).
              stosujemy różne triki, np. do kanapek serek topiony zamiast masła pod wędlinkę,
              albo zupy zagęszczam mąką i smietaną, a dodatkowo kleikiem ryżowym lub kaszką
              manną. raz w tygodniu frytki, raz w tygodniu placki ziemniaczane z cukrem itd
              itp. galaretka lub jogurt do picia zamiast herbatki. wszystko dosalam i
              dosładzam, używam oleju MCT, oliwki z oliwek oraz oleju z pestek winogron.
              eksperymentuję z ziołami i przyprawami, zeby tylko urozmaicić smak, wpłynąć na
              lepsze trawienie i zwiększyć apetyt na potrawę.
              radzę sobie jak umiem.
              i ciągle szukam róznych nowych rozwiązań kulinarnych.
              bo gotować lubię:-)))
              za wszelkie podpowiedzi dziekuję.
              • fettinia Re: potrawy kaloryczne 10.09.05, 21:20
                Oki-jak jeszcze cos znajde to ci podrzuce:)Dobranocka:)
              • Gość: Mona Re: potrawy kaloryczne IP: *.acn.waw.pl 10.09.05, 22:49
                Popieram pizze - dzieci to uwielbiają!

tak z ciekawości (wybacz): na co choruje Twoja córcia, że jest na takiej diecie?

• Gość: Mona Re: potrawy kaloryczne IP: *.acn.waw.pl 10.09.05, 22:51
                  Przepraszam.
                  Dużo zdrowia dla Małej!
    • bukfa Re: potrawy kaloryczne 11.09.05, 00:36
      Potrawa wysokokaloryczna, a przy tym bardzo zdrowa (bo np. rzeczy smazone w
      glebokim oleju nie bardzo sa dobre dla zoladka czy cery, zwlaszcza jedzone w
      duzych ilosciach przez wiele lat...) to orzechy. Mozesz dodawac do dan miesnych
      (np. kawalki kurczka duszone z warzywkami i obficie posypane orzeszkami), do
      salatek, sosow, zup, deserow, itp. Mozna z nich robic pasty, albo kupowac
      gotowe (maslo orzechowe, tahini). Mi sie orzechy nigdy nie nudza. Sa bogate w
      bialko, zdrowe tluszcze nienasycone, no i kalorie!
    • bukfa Re: potrawy kaloryczne 11.09.05, 00:41
      Duzo bialka i kalorii maja tez tluste ryby. Pyszna i zdrowa jest rowniez oliwa
      z oliwek ktora mozna obficie polewac wszelkie dania, a nawet chlebek :)
      Jesli Twoje dzieciatko ma taka diete stosowac cale zycie, to lepiej zeby sie
      nauczylo gromadzic zdrowe kalorie, a nie te z masla czy cukru, ktore za bardzo
      zdrowe nie sa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka