Dodaj do ulubionych

Pytanie do marbor1

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.09.02, 13:38
Mario!
Nie wiem czy zajrzysz na tamten wątek to piszę też tu:
Pytanko mam: wykonałam gruszeczki ale tak; jak zalewałam to było pełno, a
rano
patrze że jest powietrze, tak z pół cm, a gruchy mi deczko wystają, znaczy
sie
wierzchem pływają, to powiedz, nie zepsuje sie to? Sorki że tak głowę
zawracam
ale ja początkująca. W kuchni stoi 20 słoików z róznościami a ja siadam
patrzę
na nie i się zachwycam. Całkiem mnie opętało! :)

Obserwuj wątek
    • marbor1 Re: Pytanie do marbor1 05.09.02, 18:47
      Witam
      Słoiki należy napełniać tak, aby do wrębu słoika zostawało co najmniej 1 cm
      wolnej przestrzeni. Pamiętaj, że brzęg słoika należy dokładnie wytrzeć do
      sucha. Pokrywki także muszą być suche. Mnie czasami też się zdarzy, że jakiś
      słoik się nie zamknie. Przyczyny czasami są różne.Zanim nakładasz do słoików
      owoce obejrzyj dokładnie wręby, czy nie są wyszczerbione ale także może być nie
      dopasowana nakrętka.
      Jeśli pokrywka jest lekko wgłębiona, to myślę że jest wszystko w porządku.
      Sprawdz jeszcze przechylając słoik, czy czasami z niego nie wycieka zalewa.
      Z pozdr. - Maria
      • Gość: Serena Re: Pytanie do marbor1 IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.09.02, 13:50
        Ano całe te słoiki i suche nakrętki. Więc mam nadzieje że będzie ok. Dzięki za
        pomoc. Pozdrowienia
    • Gość: Linn Re: Pytanie do marbor1 IP: *.dialup.tiscali.it 06.09.02, 17:58
      Z czasem moga sciemniec, ale to nic groznego.
    • roseanne moze byc pomocne 06.09.02, 18:06
      ja rozpoznaje, czy sloik "zlapal" po odglosie - delikatnie postukuje pokrywke.
      Proponuje najpierw pocwiczyc na sloikach z tzw guzikiem bezpieczenstwa (kiedyc
      soczki Frugo, dzemy) Oryginalnie zamknietych i jakis otwieranych
      po kilku "sesjach" zaczniesz odrozniac
      powodzenia
      jeszcze mnie ten sposob nie zawiodl
      • Gość: marbor1 Re: moze byc pomocne IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.09.02, 18:28
        Witam
        Rzeczywiście roseanna ma rację, pukając w nakretką słoika można poznać czy
        słoik się dobrze zassał. Pukając w nakrętkę słoika, która nie zassała się
        wydaje ona odgłos głuchy z powodu powietrza jakie jeszcze w słoiku zostało.
        Do tego potrzeba paroletniej praktyki i wtedy wydaje się wszystko oczywiste.

Z pozdr. - Maria
        • Gość: Serena Re: moze byc pomocne IP: *.pl 08.09.02, 21:50
          No dobra, ale jesli uznam że się nie zassało to co dalej? Zapasteryzować
          jeszcze?
          • roseanne Re: moze byc pomocne 08.09.02, 22:30
            jak sie nie zassalo odkrecic, sprawdzic,czy brzeg zakretki nie jest wgnieciony,
            gumka pod spodem w porzadku, brzeg sloika nie uszkodzony. Zapasteryzowac raz
            jeszcze, albo do lodowki i zjesc w przeciagu kilki dni :)
            najczesciej jest to wina zakretki
            • Gość: Serena Re: moze byc pomocne IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.09.02, 09:18
              Dzięki za odpowiedż. Dziś rano popukałam we wszystkie słoiki. KAŻDY SŁYCHAĆ
              INACZEJ! Wiem, marudzę :)Popróbuję jeszcze raz na spokojnie wieczorem. Mam
              dwa "kupne" słoiki to będę trenować ! Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka