szokokasia 13.09.05, 14:24 Kilka lat temu wstawiałam na zimę leczo. Nietsety zagubiłam przepis. Moglibyście mi pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: A możesz się wyrażać precyzyjniej? 13.09.05, 14:27 Zgubiłaś przepis na leczo czy na sposób jego zawekowania? Odpowiedz Link Zgłoś
szokokasia Re: A możesz się wyrażać precyzyjniej? 13.09.05, 14:29 zgubiłam przepis na leczo wstawiane do słoików- wstawiając coś do słoików wolę robić to zgodnie z przepisem- z reguły łatwiej wyrzucić jeden obiad anizeli cały zimowy zapas. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: A możesz się wyrażać precyzyjniej? 13.09.05, 14:39 tnij.org/leczo Robisz tak samo jak do bieżącego spożycia, potem wkładasz do umytych, wyparzonych i suchych słoików, zakręcasz wieczka i pasteryzujesz 20-25 min. Wyjmujesz, odwracasz do góry dnem i czekasz aż wystygną. Jeżeli robisz leczo w wersji mięsnej lub na smalcu (jak lubią Węgrzy) musisz tyndalizować (inna nazwa pasteryzacji) co najmniej trzykrotnie w odstępach jednodniowych. Odpowiedz Link Zgłoś