26.08.25, 12:19
Dlaczego jak jakaś forumka zrobi dżem truskawkowy to jest to super zdrowe, pyszne domowe jedzonko - samo zdrowie! słońce zaklęte w słoikach!
A jak jakaś samotna staruszka z Alzheimerem z niedawnego wątku na śniadanie jadła bułkę z dżemem, to dostała komentarze, że żywi się syfem.
Więc jak to jest z tym dżemem - syf czy samo zdrowie?
Obserwuj wątek
    • po_godzinach_1 Re: Dżemik 26.08.25, 12:26
      Bo ot staruszka. Staruszki na forum nie mają dobrej prasy
    • alpepe Re: Dżemik 26.08.25, 12:34
      Nie wiem, ja dżemów nie jadam, mój mąż uwielbia truskawkowy Łowicza, ten o obniżonej wartości cukrów, ale robiony dla Biedronki. Przywozi z Polski. Niemieckie dżemy to dopiero syf i mogiła.
    • mama_duzych_dzieci Re: Dżemik 26.08.25, 12:47
      Dżemiki są super, powidełka rewelacyjne, konfitury to już wyższa półka. Wszystko robię sama i zajadam się przez całą zimę. Może ta staruszka ma od wnuczki? albo lubi Łowicza po śniadaniu kromeczkę na deser? Dlaczego od razu syf? ktoś kto tak napisał podejrzewam, że zrobił to żeby poczuć się lepiej, widocznie ma niedobory.
    • karollo26 Re: Dżemik 26.08.25, 12:57
      Rozumiem, że ten pyszny domowy dżemik to dodatek do naleśników, twarożków, jogurtów, owsianek, pancaków, gofrów itp. Wtedy jest super i tak używam.
      Ale jeśli kromka chleba z tanim dżemem miałaby być jedynym śniadanie i kolacją- i tak codziennie - to jest to bardzo słabe.
      • mama_duzych_dzieci Re: Dżemik 26.08.25, 13:09
        Dokłądnie to co wymieniłaś, a po śniadaniu kromeczka bułki, chałki czy chleba z dżemikiem na deser ( albo miodzik ) i to tylko od czasu do czasu, wtedy chętnie kakao lub kawa zbożowa z mlekiem. To jest smak mojego dzieciństwa.
      • po_godzinach_1 Re: Dżemik 26.08.25, 13:14
        karollo26 napisał:

> Rozumiem, że ten pyszny domowy dżemik to dodatek do naleśników, twarożków, jogu
        > rtów, owsianek, pancaków, gofrów itp. Wtedy jest super i tak używam.

I ta staruszka z Alzheimerem miałaby sobie robić na sniadanie gofry z dzemem?
        • karollo26 Re: Dżemik 26.08.25, 16:37
          No wiadomo, że sama nie zrobi. Ale nie zmienia to stanu rzeczy, że chleb z dzemem to żadna wartość.
          • po_godzinach_1 Re: Dżemik 26.08.25, 16:49
            karollo26 napisał:

> No wiadomo, że sama nie zrobi. Ale nie zmienia to stanu rzeczy, że chleb z dzem
            > em to żadna wartość.

pewnie dla staruszki dużą wartościa jest, że je to co lubi a nie to, co o tym sądzą obce osoby
            • default Re: Dżemik 26.08.25, 21:16
              po_godzinach_1 napisal
              >
              > pewnie dla staruszki dużą wartościa jest, że je to co lubi a nie to, co o tym s
              > ądzą obce osoby

Oczywiście że tak. Wiekowe osoby mają w ogóle słaby apetyt i jeśli coś jedzą, to musi im smakować, a słodkie najbardziej podchodzi. Moja mama w ostatnich latach życia jadła głównie chałkę z dżemem lub słodkim serkiem homo albo słodkie jogurty i inne deserki typu "ryż z malinami" czy "kaszka manna z sosem waniliowym". Może i "syf", ale gdyby jej tego zabronić to nie jadłaby w ogóle nic.
          • taki-sobie-nick Re: Dżemik 26.08.25, 20:52
            karollo26 napisał:

> No wiadomo, że sama nie zrobi. Ale nie zmienia to stanu rzeczy, że chleb z dzem
            > em to żadna wartość.

Aha... Chleb to żadna wartość - według karollo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka