Dodaj do ulubionych

maszynka do lodów

13.09.05, 17:08
mam sporo przepisów na domowe lody, tylko potrzebna do tego jest maszynka,
napiszcie proszę czy takową posiadacie i jak sie spisuje, czy warto kupić,
jakiej firmy, ile kosztuje? etc...,
pozdrawiam i dziękuję
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: maszynka do lodów 13.09.05, 17:12
      Mam maszynkę Philipsa z wkłądem mrożącym, kupiłem na Allegro za 60 złotych i
      mogę tylko polecić. Ceny na aukcji kształtują się od około 80 zł w górę, ale
      przy odrobinie cierpliwości można trafić tak jak ja za nieduże pieniądze
      od "desperata", ponieważ stan opakowania i maszynki był taki jakby nigdy nie
      była rozpakowana.
      • darizunia1 Re: maszynka do lodów 13.09.05, 20:29
        A umiesz na tej maszynce robić lody, bo mnie nie wychodzą takie jak trzeba.
        • ba_nita Re: maszynka do lodów 13.09.05, 21:06
          Kupiłem w zasadzie aby robić na bazie jogurtu i tak mi chodzi. Rodzina i
          znajomi sobie chwalą. Jednak jogurt robię w domu i jest o wiele bardziej gęsty
          niż ten ze sklepu. Do niego dopiero lecą dodatki w postaci startych owoców,
          czekolady i tym podobnych ingrediencji. Do słodzenia używam miodu albo fruktozy
          a w ostateczności słodziku. Być może dla większości to namiastka lodów dla mnie
          jednak jest tak jak być powinno. Raz zrobiłem lody tradycyjne według tego
          przepisu:
          2 szklanki mleka, 3 jajka (2 żółtka i 1 całe), 15 dkg cukru, 1 op. cukru
          waniliowego.
          Mleko zagotować. Cukier utrzeć z 2 żółtkami i 1 całym jajkiem a pod koniec
          ucierania dodawać powoli gorące mleko. Podgrzewać masę na małym ogniu, stale
          mieszając podgrzewać aż zgęstnieje.

KAWOWE - do masy dodać 2 łyżeczki kawy Nesca.
          KAKAOWE - 1 dkg kakao rozprowadzić w zimnym mleku i zagotować, dodać do masy.
          OWOCOWE - lody zrobić z 1 i 1/2 szklanki mleka, po oziębieniu dodać 1/2
          szklanki soku owocowego.
          ŚMIETANKOWE - lody zrobić z 1 i 1/2 szklanki mleka, po oziębieniu dodać 1/2
          szklanki śmietany.
          Gdy masa się schłodzi (musi być zimna) przelewamy ją do maszynki, a reszta to
          już jej robota.
          • ulaka4 Re: maszynka do lodów 14.09.05, 17:45
            Uwazaj, bo fruktoza jest bardzo szkodliwa! O slodzikach wszyscy juz wiedza i
            tak, ze niezdrowe, ale o fruktozie nie.
    • halinac52 Re: maszynka do lodów 13.09.05, 20:53
      Bardzo bym prosila o kilka przepisow .Mam maszynke ale nie mam przepisow Z
      góry dziekuję.
      • halinac52 Re: maszynka do lodów 14.09.05, 16:49
        ba-nita dziekuje Ci bardzo za przepis skorzystam.
    • Gość: Mela Re: maszynka do lodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 20:52
      Kiedys chcialam kupić elektryczna maszynkę do lodów ale okazało się ze zanim
      zacznie się robic w niej lody trzeba ja na kilka godzin wstawic do zamrażarki a
      prąd jest potrzebny w niej tylko do uruchomienia łopatek czyli do
      mieszania.Uznałam ze to po prostu zbedny grat.Czy dalej nic nie zmienilo sie w
      tej kwestii czy cos zostały unowocześnione?
      • linn_linn Re: maszynka do lodów 14.09.05, 21:12
        Sa maszynki bez wkladow: cena od 200 euro wzwyz / np. wloska Simac /.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka