ewam78 13.09.05, 17:08 mam sporo przepisów na domowe lody, tylko potrzebna do tego jest maszynka, napiszcie proszę czy takową posiadacie i jak sie spisuje, czy warto kupić, jakiej firmy, ile kosztuje? etc..., pozdrawiam i dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: maszynka do lodów 13.09.05, 17:12 Mam maszynkę Philipsa z wkłądem mrożącym, kupiłem na Allegro za 60 złotych i mogę tylko polecić. Ceny na aukcji kształtują się od około 80 zł w górę, ale przy odrobinie cierpliwości można trafić tak jak ja za nieduże pieniądze od "desperata", ponieważ stan opakowania i maszynki był taki jakby nigdy nie była rozpakowana. Odpowiedz Link Zgłoś
darizunia1 Re: maszynka do lodów 13.09.05, 20:29 A umiesz na tej maszynce robić lody, bo mnie nie wychodzą takie jak trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: maszynka do lodów 13.09.05, 21:06 Kupiłem w zasadzie aby robić na bazie jogurtu i tak mi chodzi. Rodzina i znajomi sobie chwalą. Jednak jogurt robię w domu i jest o wiele bardziej gęsty niż ten ze sklepu. Do niego dopiero lecą dodatki w postaci startych owoców, czekolady i tym podobnych ingrediencji. Do słodzenia używam miodu albo fruktozy a w ostateczności słodziku. Być może dla większości to namiastka lodów dla mnie jednak jest tak jak być powinno. Raz zrobiłem lody tradycyjne według tego przepisu: 2 szklanki mleka, 3 jajka (2 żółtka i 1 całe), 15 dkg cukru, 1 op. cukru waniliowego. Mleko zagotować. Cukier utrzeć z 2 żółtkami i 1 całym jajkiem a pod koniec ucierania dodawać powoli gorące mleko. Podgrzewać masę na małym ogniu, stale mieszając podgrzewać aż zgęstnieje. KAWOWE - do masy dodać 2 łyżeczki kawy Nesca. KAKAOWE - 1 dkg kakao rozprowadzić w zimnym mleku i zagotować, dodać do masy. OWOCOWE - lody zrobić z 1 i 1/2 szklanki mleka, po oziębieniu dodać 1/2 szklanki soku owocowego. ŚMIETANKOWE - lody zrobić z 1 i 1/2 szklanki mleka, po oziębieniu dodać 1/2 szklanki śmietany. Gdy masa się schłodzi (musi być zimna) przelewamy ją do maszynki, a reszta to już jej robota. Odpowiedz Link Zgłoś
ulaka4 Re: maszynka do lodów 14.09.05, 17:45 Uwazaj, bo fruktoza jest bardzo szkodliwa! O slodzikach wszyscy juz wiedza i tak, ze niezdrowe, ale o fruktozie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
halinac52 Re: maszynka do lodów 13.09.05, 20:53 Bardzo bym prosila o kilka przepisow .Mam maszynke ale nie mam przepisow Z góry dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
halinac52 Re: maszynka do lodów 14.09.05, 16:49 ba-nita dziekuje Ci bardzo za przepis skorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mela Re: maszynka do lodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 20:52 Kiedys chcialam kupić elektryczna maszynkę do lodów ale okazało się ze zanim zacznie się robic w niej lody trzeba ja na kilka godzin wstawic do zamrażarki a prąd jest potrzebny w niej tylko do uruchomienia łopatek czyli do mieszania.Uznałam ze to po prostu zbedny grat.Czy dalej nic nie zmienilo sie w tej kwestii czy cos zostały unowocześnione? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: maszynka do lodów 14.09.05, 21:12 Sa maszynki bez wkladow: cena od 200 euro wzwyz / np. wloska Simac /. Odpowiedz Link Zgłoś