Dodaj do ulubionych

SPAGETTI MOJE KOCHANE

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.05, 23:32
Drodzy forumowicze,miłośnicy dobrej kuchni chciałem zapytac Was o jedno ,o
wasze ulubione przepisy na spagetti!!!!!
tzn,kazdy wie pi razy oko co i jak,chciabym wiedzieć co doadajecie do tego
dania oprócz mieska mielonego np.może jajko na twardo,albo tuńczyka,albo dużo
warzyw.........prosze o wasze sugestie
Obserwuj wątek
    • e_katt w moim ulubionym są: 21.09.05, 23:49
      masło
      sól
      czosnek
      pieprz świeżo, grubo mielony
      majeranek świeży (jeśli mam)

• Gość: Betsy Re: SPAGETTI MOJE KOCHANE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 00:03
      tabasco
      • Gość: qqas Re: SPAGETTI MOJE KOCHANE IP: *.chello.pl 22.09.05, 01:29
        przepis na spaghetti to: gotować na "aldente", spaghetti to rodzaj makaronu tylko a nie danie. pytaj o sosy do makaronów raczej.
        powodzenia
    • Gość: bboogie Re: SPAGETTI MOJE KOCHANE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 08:32
      podsmazony boczek parzony,papryka slodka i chilli,pomidory(lub ich subtytuty-z
      puszki,przecier itp.),czosnek,bazylia,zielona pietruszka,parmezan(mozarella)
      • Gość: mia Re: SPAGETTI MOJE KOCHANE IP: *.adsl.net.t-com.hr 22.09.05, 08:38
        mieso mielone, pieczarki, cebula, lisc laurowy, pomidory, przyprawy - w formie
        sosu
    • marghot Re: SPAGETTI MOJE KOCHANE 22.09.05, 08:49
      większość sosów pasuje do spaghetti.
    • marghot Re: SPAGETTI MOJE KOCHANE 22.09.05, 09:08
      A jeśli chodzi o sos z mielonym, to do mięsa: cebula, czosnek, marchewka w
      zapałki, oregano, bazylia, nie bardzo rozumiem czy to jajko na twardo maiłaoby
      wg Ciebie znaleźć się dodatkowo w tymże sosie?????
      • e_katt Marghot, może to 22.09.05, 09:11
        fjużyn miało być? Takie bolognese i szczawiowa (względnie chłodnik) w jednym.
        • marghot sory,... 22.09.05, 09:26
          ...to trzeba było od razu mówić, że to o fjużyn chodzi, a nie o Kuchnię ;))
          • e_katt Ty się ciesz, że 22.09.05, 09:29
            z jajkiem na twardo, a nie z białą kiełbasą;-)
            • marghot Z tą białą... 22.09.05, 10:08
              ...to bym się tak nie śmiała, bo widziałam przepisy (np. tessa Caponi), która
              poleca zamiast mielonego użyc surowej białej - robiłam, smak na prawdę godny
              wypróbowania :)
              • e_katt Gryzę się w język i 22.09.05, 10:12
                obiecuję dopisek pod każdym postem "ale jak ktoś lubi..".
                ;-)

(ja za białą kiełbasą specjalnie nie przepadam, a taka świeżo odłowiona z wody
                i wieńcząca spaghetti z sosem budzi moje dość nie najlepsze skojarzenia. ;-)
                • marghot Re: Gryzę się w język i 22.09.05, 10:32
                  hihi

ten przepis mówi, aby surową biała obrać z fala, rozdrobnic widelcem i
                  podsmażać z cebulka i czosnkiem (w sumie przepis dokładnie jak w przypadku
                  mielonego). To nie żadna tam biała z wody ;)
                  Ale jak ktos lubi ;)))
                  • e_katt Marghot, 22.09.05, 10:38
                    tak właśnie też sobie pomyślałam, że trzeba ją najpierw wypruć z osłonki.

Ale wyobraźnia zaczęła mi pracować - i zrodziła się wariacja 'spaghetti z sosem
                    i klopsami' (w miejsce klopsów - no wiadomo... ;-)

Jak kto lubi..
                    • Gość: szadoka Re: Marghot, IP: 212.160.172.* 22.09.05, 11:45
                      a ja wlasnie takie robie... spagetti z sosem pomidorowym i malenkimi klopsikami.
                      • marghot Re: Marghot, 22.09.05, 11:52
                        ja też takie produkuję, ale także z mielonym i z biała surową - co kto lubi ;)
              • linn_linn Re: Z tą białą... 22.09.05, 18:29
                Oczywiscie: surowa kielbasa / wyglada na mniej biala / jest jednym z
                podstawowych skladnikow wloskiej kuchni. Jest cieniutka lub srednia.
                • samo Re: Z tą białą... 23.09.05, 07:36
                  W Stanach nazywają tą kiełbasę italian sausage i namiętnie kładą ją na
                  pizzę.Wyjęta z flaka i usmażona wygląda jak mielone mięso. No, grubo mielone ;o)
    • Gość: marghe_72 Re: SPAGHETTI MOJE KOCHANE IP: *.acn.waw.pl 22.09.05, 09:32
      do znudzenia będę powtarzać,ze spaghetti to nie danie a rodzaj makaronu (jak
      ktoś już wyzej napisał). Zatem pytanie o ulubione spaghetti brzmi dziwnie. No
      chyba, że chcesz wiedzieć jaką grubośc spaghetti preferujemy. Ja stanowczo nr
      5 :)))

co do sosu mięsnego znanego u nas jako sos boloński (poprawnie powinno być
      ragu' alla bolognese..po bolońsku) podawany jest zazwyczaj z innym rodzajem
      makaronu a mianowicie z tagliatelle..
      Ten rodzaj ragu' robi sie z pomidorów , mielonego miesa (czasami dodaje sie
      boczek) warzyw (marchew, cebula i seler..), przypraw i ew. wina. Kropka.

www.gennarino.org/ragu.htm
      • Gość: carisma154 Re: SPAGHETTI MOJE KOCHANE IP: *.acn.waw.pl 22.09.05, 11:12
        o jezu, no tak się u nas przyjęło, że na "makaron z sosem" mówi sie spaghetti,
        czy wy nie macie nic innego do roboty jak tylko nawracanie innych? Niech sobie
        każdy nazywa jak chce.
        • Gość: Mirabellka Re: SPAGHETTI MOJE KOCHANE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 11:29
          Żartujesz? To jak, podają makaron np. w kształcie muszelek z sosem i mówią: Oto
          spaghetti?
          • quazi Re: SPAGHETTI MOJE KOCHANE 22.09.05, 11:54
            Szczerze?
            Mi sie zdarzylo cos takiego uslyszec i przyznam ze nie zabolaly mnie uszy,
            dopiero po chwili pomyslalam sobie ze to chyba jednak nie spaghetti :)
            Pozdrawiam wszystkich ktorzy toleruja skroty myslowe :)
        • Gość: marghe_72 Re: SPAGHETTI MOJE KOCHANE IP: *.acn.waw.pl 22.09.05, 13:14
          jesli ktos z uporem maniaka kazde danie z makaronem i sosem będzie nazywac
          speghetti ( a raczej spagetti...) to niewiele pomysłow na forum i w Galerii
          znajdzie.
          Opórcz spaghetti sa m.innymi:
          tagliatelle
          casarecce
          penne
          cavatelli
          nidi
          taglilini
          ziti
          orecchiette
          fettuccine
    • porahora Re: SPAGETTI MOJE KOCHANE 22.09.05, 13:01
      łosoś, śmietana, czosnek, suszone pomidory (zimne, do posypania makaronu juz
      wymieszanego z gorącym sosem)
      • Gość: pepe Re: SPAGETTI MOJE KOCHANE IP: *.devs.futuro.pl 22.09.05, 18:26
        Zgadzam sie, ze spaghetti to rodzaj makaronu i nic wiecej.
        Dla mnie nazewnictwo jest wazne.

Czy na ziemniaki z wody mowicie frytki? Czy zamaw8ajac w restauracji frytki
        dostajecie ziemniaki z wody?

pozdrawiam pepe
        • Gość: armide Re: SPAGETTI MOJE KOCHANE IP: *.net / *.net 23.09.05, 00:05
          kukurydze z puszki
          • Gość: qqas kwestia nazewnictwa ustalona, ale... IP: *.chello.pl 23.09.05, 00:51
            proszę, błagam i co tylko chcecie!!! nie jedzcie spaghetti lub innych długich makaronów łyżką i widelcem !!! to jest pomysł praktycznych niemców chyba (z całym szacunkiem do naszych zachodnich sąsiadów) albo nie wiadomo kogo... włoch wstydzi się kiedy widzi, że długie makarony jedzone są techniką "braku laku", bo chyba z braku odpowiednich talerzy (miseczek) wymyślono zestaw: widelec+łyżka -BZDURA!!! Uwaga: widelec + miseczka i długi makaron np. spaghetti, kręcisz i samo się nawinie. Smacznego!
            • Gość: look_ash Re: kwestia nazewnictwa ustalona, ale... IP: 193.28.230.* 23.09.05, 08:27
              1. spageti ;) - to jednak rodzaj makaronu
              2. moje naj spageti (postowe) to penne z cukinia urozmaicone suszonymi pomidorami, kaparami, czarnymi oliwkami, odrobiną pesto, czasem anszua albo parpadelle z krewetkami i malzami w sosie pomidorowym z bazylia oliwkami czosnkiem i kaparami
              • Gość: marghe_72 Re: kwestia nazewnictwa ustalona, ale... IP: *.acn.waw.pl 23.09.05, 08:59
                loo_ash podaj przpisy proszę :)

ps. pappardelle :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka